ΔΕΗ: Από αρχές του 2022 η έξοδος της εταιρείας στα Βαλκάνια

Aπό το 2022 θα αρχίσει να υλοποιείται το γιγαντιαίο επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ, με σκοπό την ανάπτυξη του ομίλου εκτός Ελλάδας με πρώτους σταθμούς την Ρουμανία, την Βουλγαρία και την Σερβία. «Δεν αποφασίσαμε τυχαία το timing» λέει κορυφαίος παράγοντας του ομίλου εξηγώντας ότι η Επιχείρηση προχωρεί στην αύξηση κεφαλαίου κατά 750 εκ. ευρώ και την διάθεση του 17% των μετοχών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ σε μια περίοδο που έχει αποδείξει

ότι η στροφή στις ΑΠΕ βρίσκεται στον πυρήνα του ενεργειακού μετασχηματισμού της.

Όπως αναφέρει, η εταιρεία υλοποιεί ήδη επενδύσεις για έργα δυναμικότητας 300 ΜW, τα οποία χρηματοδοτούνται και στηρίζονται από το τραπεζικό σύστημα. Επιπλέον όμως η ΔΕΗ επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τα περιθώρια ανάπτυξης στις ΑΠΕ τόσο της εσωτερικής αγοράς όσο και του εξωτερικού και ο χρόνος που το κάνει θεωρείται ιδανικός.

Η χαμηλή διείσδυση αιολικής και ηλιακής ενέργειας στις γειτονικές μας χώρες αποτελούν για την εταιρεία μια μεγάλη πρόκληση. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι χτίζοντας παραγωγικές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, η Επιχείρηση αποκτά το όχημα για την πώληση πράσινης ενέργειας στις χώρες αυτές αλλά και ένα ισχυρό όπλο για την ανάσχεση των εισαγωγών ρεύματος στην Ελλάδα.

Κάτι, που απαντά με άμεσο τρόπο και στο κύμα ανατιμήσεων των τιμολογίων που κατακλύζει τους τελευταίους μήνες την αγορά λόγω της μεγάλης εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα καθώς η αύξηση των ΑΠΕ θα περιορίσει αυτούς τους κινδύνους.

Πρόκειται για ένα κυρίαρχο επιχείρημα της κυβέρνησης μπροστά στις εσπευσμένες επιλογές πρώτα της απολιγνιτοποίησης και τώρα της μερικής αποκρατικοποίησης.

Η απολιγνιτοποίηση, υποστηρίζουν στο κυβερνητικό επιτελείο συνιστά στρατηγική επιλογή της χώρας, για λόγους οικονομικούς και περιβαλλοντικούς. «Η Ελλάδα θέλει να είναι πρωταγωνίστρια στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης και πρωταγωνίστρια στην εποχή μιας νέας, πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης, στην οποία προσανατολίζεται όλη η Ευρώπη». Από τη στιγμή που η χώρα μας δεν έχει πετρέλαιο, ούτε φυσικό αέριο και έχει αέρα, έχει ήλιο, είναι φυσιολογικό εκεί να επενδύει ώστε να μειώσει την εξάρτησή της.

Σύμφωνα με το business plan της ΔΕΗ από ένα pipeline έργων 10 GW μέχρι το 2026 η εταιρεία θα υλοποιήσει τα 4,8GW, επενδύοντας συνολικά κεφάλαια ύψους 3 δις ευρώ. Ήδη, από τα προγραμματισμένα έργα, 3 GW βρίσκονται σε φάση ωρίμανσης και κάποια εξ αυτών και υλοποίησης. Από τις επενδύσεις αυτές, στα Βαλκάνια για εξαγορές υπό ανάπτυξη χαρτοφυλακίων θα διατεθούν 800 εκ. ευρώ σύμφωνα με όσα ανέφερε προχθές στους αναλυτές η διοίκηση.

Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων αυτών θα προέλθει από τις δύο προαναφερόμενες κινήσεις αλλά και από τα έσοδα της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ που θα βάλουν στα ταμεία της ΔΕΗ πόρους ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

Το συνολικό τίμημα ήταν 2,1 δισ. όμως τα 800 εκ. ευρώ θα διοχετευτούν στην ανάληψη του χρέους. Με το πλάνο αυτό η ΔΕΗ αποκτά ισχυρά θεμέλια στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που θα δώσουν στην εταιρεία ένα μερίδιο αγοράς 22% την επόμενη πενταετία. Συνυπολογίζοντας και τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς το μερίδιο αυτό θα φτάσει το 40% ως το 2026.

Πρόσθετο όφελος από την αύξηση της διείσδυσης στις ΑΠΕ είναι ότι η ΔΕΗ θα αυξήσει και τα «πράσινα» EBITDA, κάτι που θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην αξία της. Στόχος της διοίκησης, με το νέο επενδυτικό πρόγραμμα, είναι για το 2026 τα πράσινα EBITDA να αντιστοιχούν στο 39% του συνόλου των EBITDA από 17% σήμερα.

Διαβάστε ακόμα

«Κουρεμένα ενοίκια»: Απογοήτευση για όσους περίμεναν συμψηφισμούς με τον ΕΝΦΙΑ 

Nέος Ποινικός Κώδικας: Τέλος οι ποινές – «χάδια», μετά τα 18 χρόνια οι αποφυλακίσεις ισοβιτών 

Huawei: Αναβάλλεται η δίωξη κατά της οικονομικής διευθύντριας

Keywords
Τυχαία Θέματα