ΔΕΗ: Ξεχειλώνει το χρονοδιάγραμμα για την πώληση του 40% του λιγνίτη

Της Μαριάννας Τζάννε

Δουλειά πιάνουν τα τεχνικά κλιμάκια της κυβέρνησης και της Κομισιόν για την κατάρτιση του τελικού σχεδίου, βάσει του οποίου θα γίνει ο διαγωνισμός για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων.

Χθες, ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του market test που ξεκίνησε στα μέσα Δεκεμβρίου. Επόμενο βήμα είναι οι διαπραγματεύσεις με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, μέσα από τις οποίες θα αξιολογηθούν τα ερωτήματα των υποψηφίων

και θα υπάρξει στη συνέχεια εισήγηση της DGComp για το πώς θα προχωρήσει ο διαγωνισμός.

Η δυσκολία είναι να καταρτιστεί ένα ελκυστικό πακέτο για τους υποψηφίους, που σε ό,τι αφορά τους ΄Ελληνες συμμετέχοντες φαίνεται να διαμηνύθηκε για άλλη μια φορά η ασφάλεια που θα παρείχε στην πορεία του διαγωνισμού, η συμμετοχή υδροηλεκτρικών μονάδων. «Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου περί παραβίασης των κανόνων ανταγωνισμού αφορά το λιγνίτη και δεν αφορά τα υδροηλεκτρικά, αυτή διαπραγματευτήκαμε και εκεί θα μείνουμε» επανέλαβε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις αρχές του χρόνου, έχουν γίνει μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων τουλάχιστον 4 teleconference, γεγονός που δείχνει την διάθεση μεταξύ των δύο πλευρών να ακολουθήσουν το σφιχτό χρονοδιάγραμμα. Ο στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να καταρτιστεί το σχέδιο νόμου για την ΔΕΗ εντός του επόμενου μήνα ώστε να έχει ψηφιστεί έως το Μάρτιο και στην συνέχεια να προσληφθεί ο σύμβουλος από την επιχείρηση που θα αναλάβει να «τρέξει» και το διαγωνισμό.

Ωστόσο, οι προθεσμίες δεν είναι εύκολο να τηρηθούν παρά τις διαβεβαιώσεις συνεργατών του υπουργού ότι ο διαγωνισμός δεν μπορεί να μετατεθεί για μετά τον Ιούνιο που είναι ο αρχικός σχεδιασμός καθώς το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ολοκληρώνεται τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη και όσα δήλωσε τις προηγούμενες μέρες στο κανάλι της βουλής, κατά το market test, ερωτηματολόγιο εστάλη από την DG Comp που είχε την ευθύνη της διαβούλευσης, σε 140 ελληνικές και διεθνείς εταιρείες Κινεζικών, Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών συμφερόντων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και εκπρόσωποι της ελληνικής βιομηχανίας. Από αυτές τις εταιρείες, πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου οι μισές έδειξαν ενδιαφέρον υπό την έννοια ότι ζήτησαν πρόσθετα στοιχεία και διευκρινίσεις. Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, έχει δεχτεί βροχή ερωτημάτων από τους υποψήφιους σχετικά με το εργασιακό καθεστώς των μονάδων μετά την πώληση, τον τρόπο με τον οποίο θα πουληθούν οι μονάδες, τα ορυχεία που θα τις τροφοδοτούν, ποιο θα είναι το ενεργειακό μείγμα της χώρας τα επόμενα χρόνια, για το target model κ.α

Keywords
Τυχαία Θέματα