Δεκαεπτά χρόνια στο… περίμενε για συνεδριακό κέντρο στην Αθήνα

Της Στεφανίας Σούκη

«Το 2003 είχε γίνει μελέτη για ένα μεγάλο συνεδριακό στην Αθήνα και τρεις πρωθυπουργοί είχαν δεσμευθεί την προηγούμενη δεκαετία για τις νέες εγκαταστάσεις. Το μεγάλο συνεδριακό κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας δεν έγινε ποτέ στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Ταε Κβο Ντο, έχουν περάσει πλέον 17 χρόνια, και τώρα θα πρέπει να κάνουμε νέα μελέτη για το αν πράγματι

η Αθήνα χρειάζεται ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο».

Αυτό ανέφερε χθες ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός από το βήμα του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Επαγγελματικού και Συνεδριακού Τουρισμού που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO). Ο πρόεδρος του ΞΕΕ τόνισε ότι είναι σημαντικό «να έχουμε μία μακροχρόνια στρατηγική για τους προορισμούς και να μιλάμε με έναν ορίζοντα 5ετίας. Είναι σίγουρο ότι αυτή την στιγμή έχουμε μία δυναμική και υπάρχουν ακόμη περιθώρια ανάπτυξης. Ωστόσο ποτέ δεν έχει υπάρξει ένα μακροπρόθεσμο πλάνο στρατηγικής, που τώρα, με δεδομένη τη μεγάλη αύξηση των αφίξεων, είναι πιο απαραίτητο από ποτέ. Το 60% του τουριστικού τζίρου της Ελλάδας πραγματοποιείται σε 90 μέρες κι επιπλέον από τις 13 περιφέρειες της χώρας, το 85% του τουριστικού τζίρου πραγματοποιείται στις πέντε. Αρα ο συνεδριακός τουρισμός αποτελεί ένα εργαλείο που μπορεί να δώσει λύσεις, τόσο ως προς την άμβλυνση της εποχικότητας όσο και ως προς τη γεωγραφική διάχυση των εσόδων του τουρισμού».

Ο κ. Βασιλικός τάχθηκε προς την κατεύθυνση που τάσσεται σταθερά το τελευταίο διάστημα και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος μιλώντας για την αναγκαιότητα «να επενδύσουμε σε υποδομές, καταρχάς αυτές που έχουν να κάνουν με την ποιότητα ζωής των κατοίκων των προορισμών (π.χ. σε θέματα διαχείρισης απορριμάτων, υπηρεσιών υγείας, κ.τ.λ.) επηρεάζοντας και τους τουρίστες κι εν συνεχεία σε υποδομές που έχουν να κάνουν με τη βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος, όπως είναι για παράδειγμα στον συνεδριακό τομέα».

Από την πλευρά του, στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, χθές, ανέφερε ότι η χώρα μας μπορεί να στοχεύει σε εκδηλώσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους, ενώ δημόσιος και ιδιωτικός τομέας μπορούν να συνεργαστούν προκειμένου να προσελκύσουν μεγάλες διοργανώσεις. «Ο συνεδριακός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η διευθύνουσα σύμβουλος της Marketing Greece κ. Ιωάννα Δρέττα, η οποία τόνισε την ανάγκη συνεργιών σε όλα τα επίπεδα για την ανάπτυξη συμπληρωματικών τουριστικών προϊόντων: «Χρειάζονται συνέργειες και όσον αφορά τον συνεδριακό τουρισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκπροσωπώντας το υπουργείο Τουρισμού, ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Τζιάλλας ανέφερε ότι τους επόμενους δύο μήνες το υπουργείο σκοπεύει να «τρέξει» μελέτη για αστικό και συνεδριακό τουρισμό.


Αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι ο διαγωνισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη για το πρώτο Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα με καζίνο στο Ελληνικό (ο οποίος πήρε παράταση από τον Απρίλιο για το Μάιο), περιλαμβάνει και το πρώτο μεγάλο συνεδριακό κέντρο της Αθήνας για πρώτη φορά μετά τις εξαγγελίες των Ολυμπιακών Αγώνων. Οπως προβλέπεται, θα λειτουργήσει συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο ελάχιστης επιφάνειας 12.000 τ.μ., ενώ στις ελάχιστες απαιτήσεις και τεχνικές προδιαγραφές περιλαμβάνεται επίσης η ανάπτυξη χώρου συνάθροισης κοινού για αθλητικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις με συνολικό αριθμό θέσεων ίσο ή μεγαλύτερο των 3.000 τ.μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα