Δεν ακούνε spreads και Βρυξέλλες οι Ιταλοί

Άκαμπτοι εμφανίζονται οι Ιταλοί παρά τις προειδοποιήσεις από Βρυξέλλες αλλά και τα «καμπανάκια» των αγορών, και δη των spreads που έχουν εκτοξευτεί.

Η απόδοση του 10ετούς βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 3,6%.

Η κυβέρνηση Κόντε δηλώνει αποφασισμένη ότι θα προχωρήσει κανονικά στο σχεδιασμό της για τον προϋπολογισμό του 2019.

Γκιουζέπε Κόντε-Ντι Μάιο-Σαλβίνι υποστηρίζουν πως η Fitch

κάνει λάθος στις εκτιμήσεις της για την πορεία των δημοσιονομικών στόχων για το 2019: «Δεν αλλάζουμε γνώμη σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μέτρα, τα οποία επενδύουν στο μέλλον και στην ανάπτυξη» είπε ο Σαλβίνι, ο οποίος ερωτηθείς για τις προτροπές του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα υποστήριξε ότι τον Πρόεδρο δεν τον απασχολούν τα οικονομικά σχέδια.

Νωρίτερα χθες ο Ματαρέλα συνέστησε στην κυβέρνηση να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου με την ΕΕ και να αποφύγει συγκρούσεις που δεν βοηθούν σε τίποτα.

Σε ό,τι αφορά την χθεσινή γραπτή εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης Fitch επί του προσχεδίου προϋπολογισμού, ο Σαλβίνι τη χαρακτήρισε «ένα έργο που έχουμε ήδη δει και το οποίο ανάγκασε τους ιταλούς να κάνουν τεράστιες θυσίες».

«Δεν θα κάνουμε υποχρεωτική ανάληψη από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιταλών, δεν θα ζητήσουμε τις χρυσές βέρες και δεν έχουμε στο πρόγραμμά μας πολέμους και νέες αυτοκρατορίες πέρα από την Μεσόγειο», είπε ο Σαλβίνι.

Και ενώ η ιταλική κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να πάει την αντιπαράθεση στα άκρα, αναλυτές εκτιμούν ότι σύντομα επίκειται η υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ιταλίας.

Οι επίμονες πολιτικές ανησυχίες στη χώρα ασκούν εκ νέου πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα. Ηαπόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας σημειώνει άνοδο στο 3,60%, ενώ του 2ετούς «εκτοξεύεται» στο 1,83%.

Εν τω μεταξύ, η Ιταλία δανείστηκε σήμερα με αυξημένο επιτόκιο, εν αναμονή των λεπτομερειών του ιταλικού προϋπολογισμού που θα μπορούσαν να βάλουν Ρώμη και Βρυξέλλες σε τροχιά σύγκρουσης.

Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας διέθεσε ένα νέο 3ετές ομόλογο, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 2,51% -το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2013.
Το ιταλικό δημόσιο άντλησε συνολικά 6,5 δισ. ευρώ από 3ετή, 7ετή και 30ετή ομόλογα.

Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε και το χρηματιστήριο του Μιλάνου, εν μέσω τους διεθνούς sell off στις αγορές, με τον FTSE MIB να καταγράφει πτώση 1,84% και να κλείνει στις 19.356,61 μονάδες, έχοντας εισέλθει και τυπικά σε «bear market», καθώς καταγράφει απώλειες 20% από τα υψηλά του έτους.

Σημειώνεται πως στις αγορές πτώση άνω του 15-20% σημαίνει ουσιαστικά διόρθωση και bear market (πτωτική αγορά).

Ρίχνουν τους τόνους οι Ρέγκλινγκ-Μοσκοβισί

Την ίδια στιγμή πάντως τα μηνύματα που έρχονται από την Ευρώπη δείχνουν μια διάθεση να μειωθεί η ένταση.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ υποστήριξε σε ομιλία του στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο Μπαλί της Ινδονησίας ότι δεν συντρέχει άμεσος κίνδυνος η Ιταλία να απολέσει την πρόσβασή της στις αγορές δανεισμού ή να υποβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης σε επίπεδο κατώτερο αυτού που θεωρείται επένδυση, διότι η ιταλική οικονομία παραμένει ισχυρή.

Ερωτηθείς τι θα συνέβαινε εάν η Ιταλία έχανε την πρόσβασή της στις αγορές δανεισμού, όπως είχε συμβεί στην Ελλάδα το 2010, όταν είχε ξεσπάσει η κρίση κρατικού χρέους στην Ευρώπη ο ρέγκλινγκ ήταν σαφής αναφέροντας πως «δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος η Ιταλία να χάσει την πρόσβασή της στις αγορές, δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος να υποβαθμιστεί κάτω από το επίπεδο της επένδυσης, είναι ακόμη δύο βαθμίδες πάνω από αυτό το επίπεδο».

Αλλά και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί υποστήριξε ότι κανείς δεν θέλει μια κρίση στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι την ίδια στιγμή πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα μειωθεί το χρέος ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα στην ευρωζώνη.

«Θέλουμε να αποφύγουμε μια κρίση με την Ιταλία... αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να διασφαλίσουμε, απόλυτα, τη μείωση του ιταλικού χρέους και τη σταθερότητα στην ευρωζώνη» δήλωσε στο CNBC ο μοσκοβισί, τονίζοντας ότι η Ιταλία είναι ένα λεπτό θέμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα