Δεν έπεισε τους επενδυτές η Xiaomi

Το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο της Xiaomi στο Χρηματιστήριο του Χονγκ-Κονγκ δεν κατάφερε να πείσει τους επενδυτές πως θα καταφέρει να γίνει ένας ιντερνετικός γίγαντας βασιζόμενη μόνο στην παραγωγή φθηνών κινητών τηλεφώνων.

Ο κινεζικός κολοσσός τα έχει βρει μάλιστα «σκούρα» την ώρα που προσπαθεί να αποδείξει πως θα έπρεπε να είναι δυο φόρες ακριβότερη από ότι η Apple.

Σε ότι αφορά την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο, τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά, καθώς η μετοχή έκλεισε με υποχώρηση της τάξεως του 2,9% -ο δείκτης Hang Seng

ενισχύθηκε κατά 1,5%.

Μάλιστα, νωρίτερα η υποχώρηση έφθασε ακόμη και το 6%.

Σε ό,τι αφορά στην αρχική δημόσια προσφορά (Initial Public Offering, IPO), περίπου 7% (ήτοι 10 δισεκ. δολάρια) του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου, τα πράγματα δεν πήγαν επίσης πολύ καλά, με τη μετοχή να προσφέρεται στα 16,6 δολάρια Χονγκ Κονγκ, έναντι αρχικού σχεδίου για 17 δολάρια Χονγκ Κονγκ.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, η κινεζική Xiaomi ανέβαλλε την πολυαναμενόμενη εισαγωγή της στις χρηματιστηριακές αγορές της Σαγκάης, προτιμώντας αντ’ αυτού να πραγματοποιήσει την αρχική δημόσια προσφορά στο Χονγκ Κονγκ.

Το Πεκίνο ενέκρινε, τον Μάιο 2018, το νομοσχέδιο για την εισαγωγή των ντόπιων τεχνολογικών κολοσσών στις εγχώριες χρηματιστηριακές αγορές, ανοίγοντας έτσι τις πόρτες στις Alibaba, Tencent και Xiaomi.

Το σχέδιο της κινεζικής κυβέρνησης αφορά χαλάρωση των κανόνων που ισχύουν για τις εταιρείες με ξένα επενδυτικά σχήματα στη σύνθεσή τους.

Εκτός από τις Alibaba και Tencent, η μηχανή αναζήτησης Baidu, η εταιρεία τυχερών παιχνιδιών NetEase και το ταξιδιωτικό πρακτορείο Ctrip, εταιρείες που είναι εισηγμένες στη Wall Street, έχουν ήδη εκδηλώσει δημοσίως το ενδιαφέρον τους για εισαγωγή στο κινεζικό χρηματιστήριο.

Επισημαίνεται ότι και το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, στο οποίο είναι εισηγμένη η Tencent, επανεξετάζει την απαγόρευση για μετοχές διπλής κατηγορίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα