Δεν κλείνει συμφωνία χωρίς προληπτικό μαχαίρι 3,6 δισ. σε συντάξεις και αφορολόγητο


Τις τελευταίες κόκκινες γραμμές της καλείται να εγκαταλείψει η κυβέρνηση καθώς πιέζεται να δεσμευθεί ότι θα νομοθετήσει προκαταβολικά νέο «μαχαίρι» σε αφορολόγητο και συντάξεις για να πεισθεί η τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα και να αποφευχθεί το πλήρες ναυάγιο στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Τα σενάρια ήδη δίνουν και παίρνουν, μετά την έκτακτη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες

ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και αναπληρωτής Γιώργος Χουλιαράκης με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και κορυφαία στελέχη των Θεσμών.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, το ΔΝΤ επιμένει στη μείωση του αφορολόγητου στις 6.000 ευρώ, κάτι που θα σημάνει απώλειες ως 700 ευρώ το χρόνο για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Παράλληλα δεν υποχωρεί από τη θέση του για περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις τουλάχιστον κατά 30%. Το Ταμείο θα ήθελε το νέο αφορολόγητο να ισχύσει από 1.1.2018.

Ως αντιστάθμισμα στις Βρυξέλλες συζητήθηκε και το «περιτύλιγμα» των σκληρών μέτρων που θα βασίζεται σε τρία σημεία. Πρώτον, η νομοθέτηση των νέων μέτρων 3,6 δισ. ευρώ για αφορολόγητο και συντάξεις που αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά τη διετία 2018-19 θα συνοδεύεται από ρήτρα αναίρεσης αν πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Δεύτερον, σχεδιάζεται ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων που θα μπορούσε να περιλαμβάνει μείωση του ΦΠΑ στα νησιά και ίσως και κάποιων υψηλών φορολογικών συντελεστών.

Τρίτον, κορυφαία επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος κάτι που αν συμβεί θα κλειδώσει και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με χρηματοδοτικό πακέτο λίγο κάτω από 10 δισ. ευρώ.

Για να συμβούν όλα αυτά ο κ. Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να υποχωρήσουν από τη θέση ότι το μόνο που δέχεται η Ελλάδα είναι η παράταση του «κόφτη» μετά το 2018. Και βεβαίως τα νέα μέτρα θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή.

Το πρώτο βήμα θα είναι η επιστροφή της τρόικας, η επιστροφή της οποίας την ερχόμενη εβδομάδα (και όχι πριν την Τρίτη πάντως) παραμένει εξαιρετικά αμφίβολη. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε αργά τη νύχτα από τους συνεργάτες του και αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις του, παράλληλα με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο και την Κυριακή στην Αθήνα.

Η πρώτη του αντίδραση πάντως, μέσω της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή σήμερα το μεσημέρι ήταν να επιτεθεί κατά του Β. Σόιμπλε και του ΔΝΤ αλλά παράλληλα να εκπέμψει και σήμα διάθεσης να κλείσει την αξιολόγηση, αφήνοντας εμμέσως να διαφανεί ότι είναι έτοιμος να δεχθεί κάποια νέα μέτρα, αρκεί να μην είναι «παράλογα». Στο πλαίσιο αυτό ίσως έχει σημασία η παρότρυνση του προς τους εσωκομματικούς αμφισβητίες να συνδράμουν και αυτοί στη συμφωνία με τους δανειστές, λέγοντας τους χαρακτηριστικά «να μη σκεφτούμε με όρους συμφωνίας και μέτρων, αλλά με όρους προοπτικής της χώρας, με όρους επόμενης ημέρας».

Δεν γυρίζουν για βόλτα

Παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή το βράδυ αξιωματούχος των Βρυξελλών επιβεβαίωσε στο newmoney.gr ότι «δεν έχει αποφασιστεί ακόμη η επιστροφή των Θεσμών αλλά υπάρχει πρόοδος». Ακολούθησε στέλεχος του Μαξίμου που ανέδειξε τις δυσκολίες από πλευράς ΔΝΤ: «Έγινε πρόοδος, ωστόσο όσο παραμένουν παράλογες απαιτήσεις από την πλευράς ΔΝΤ γίνεται πιο δύσκολο να υπάρξουν προϋποθέσεις για συνέχεια της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων».

Συμπέρασμα; Η επιστροφή των θεσμών δεν έχει κλειδώσει ακόμη και η συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου είναι στον αέρα. Το παραδέχτηκε εμμέσως και ο Ντάισελμπλουμ. Σε δήλωσή του το βράδυ της Παρασκευής είπε ότι «είμαστε κοντά στην εξεύρεση κοινού εδάφους για την επιστροφή των τεχνικών αποστολών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα» αλλά πρόσθεσε ότι στις 20 του μηνός θα καταγραφεί απλά η πρόοδος στην δεύτερη αξιολόγηση...

Το κλίμα αυτό «κουμπώνει» με όσα λένε τις τελευταίες μέρες στελέχη της Κομισιόν και του ΔΝΤ που θεωρούν ότι το καλύτερο που μπορούσε να περιμένει η Ελλάδα στο προσεχές Eurogroup είναι μια «θετική δήλωση προόδου» η οποία θα δρομολογεί το κλείσιμο της αξιολόγησης ως τον Απρίλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα