Δεν έρχεται άμεσα το Κουαρτέτο - Σοβαρή εμπλοκή στο EWG



του Κωστή Πλάντζου

Για τα τέλη της εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης (μετά το Eurogroup της 7ης Μαρτίου όπου θα ληφθούν πολιτικές αποφάσεις) μετατίθεται ξανά πλέον το επόμενο ραντεβού με τους επικεφαλής του «κουαρτέτου» των δανειστών στην Αθήνα. Στη συνεδρίαση του Euro Working Group το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες

καταγράφηκαν οι διαφωνίες και δεν βρέθηκε πεδίο συνεννόησης για την επιστροφή του κουαρτέτου.

Η συνεδρίαση όμως σημαδεύτηκε από τα πιεστικά ερωτήματα που απηύθυνε - προκειμένου να «απογυμνώσει» το Ταμείο- ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κύριος Γιώργος Χουλιαράκης, προς την εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές παρέμεινε σιωπηλή.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι μεταξύ των θεσμών υπάρχει «χάσμα» και οι Ευρωπαίοι (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΕΜΣ) δεν συμφωνούν με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Για τον λόγο αυτό και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, άφησε αιχμές για τη στάση του Ταμείου.

Θέλουν να «εκθέσουν» το ΔΝΤ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια της συνεδρίασης ασκήθηκε πίεση στο ΔΝΤ και από άλλα κράτη της ευρωζώνης, που ζήτησαν να μάθουν «από τα άλλα κράτη της ευρωζώνης που ζήτησαν να μάθουν για ποιο λόγο λειτουργεί εκτός του προγράμματος του Αυγούστου και πώς από την εκτίμηση ότι χρειάζεται προσαρμογή 1% του ΑΕΠ, όπως συμφωνήθηκε τον Αύγουστο κατά τον καταρτισμό του προγράμματος, μιλάει τώρα (στο άρθρο Τόμσεν) για 4% του ΑΕΠ, όταν μάλιστα τα οικονομικά στοιχεία είναι καλύτερα; Η πλευρά του ΔΝΤ δεν απάντησε» λένε οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ασκήθηκε κριτική στο ΔΝΤ «αν έχει αναλογιστεί τι θα συμβεί αν δεν υπάρξει πρόγραμμα με τη στάση που κρατάει. Ούτε σε αυτό απάντησε» έλεγαν για την κυρία Βελκουλέσκου. Διευκρίνιζαν πάντως πως στο Euro Working Group συμμετείχε ως εκπρόσωπος του Ταμείου μόνον η Ντέλια Βελκουλέσκου και δεν παρενέβη μέσω τηλεφώνου ο κ. Τόμσεν.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι στo EWG δεν περίμεναναν (γιατί δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα) να παρέμβει υπέρ του ΔΝΤ ή των θεσμών ή της Ελλαδας, κλπ. Αντιθέτως βλέπουν με καλό μάτι την μυστική συνάντηση της Φρανκφούρτης. «Η συνάντηση μεταξύ των τριών θεσμών (ESM, Κομισιόν και ECB) ήταν σημαντική και υπέρ μας. Εκεί πιέστηκε το ΔΝΤ να επιστρέψει» τονίζουν οι ίδιες πηγές και συμπληρώνουν: «Το EWG απλά επιβεβαιώνει ή όχι την πορεία της συμφωνίας του Αυγούστου, σ' αυτό μας ελέγχει».

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις Τσίπρα στη χθεσινοβραδινή συνένεν​τυξή του, κυβερνητικός παράγοντας που παρακολουθεί στενά τις διαπραγματεύσεις, έλεγε πως οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι το 2015 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% και ύφεση 2% «είναι εντελώς αυθαίρετες και υποκρύπτουν σκοπιμότητα» , προσθέτοντας ότι η Αθήνα θα προσπαθήσει να πιέσει το Ταμείο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Ο ίδιος επισημαίνει ότι κυβέρνηση και Κομισιόν συμφωνούν για την επίτευξη πλεονάσματος 0,2% το 2015 με οριακή ύφεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα