Δεν φταίει για όλα ο εμπορικός πόλεμος

Η κρίση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας υποδεικνύεται ως η αιτία για κάθε είδους οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις. Ορισμένες από αυτές είναι μόνο κατά έμμεσο τρόπο σχετικές με την κλιμάκωση της έντασης, ή αντανακλούν τις τρέχουσες τάσεις πριν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump αντιληφθεί ότι η χώρα του έχει άλλα συμφέροντα από εκείνη του Κινέζου ομόλογου του, Xi Jinping. Σε άλλους τομείς,

όπως η νομισματική πολιτική, η σύγκρουση μεταβάλλει το χρονοδιάγραμμα και όχι τα αποτελέσματα.

Το τελευταίο δαιμόνιο είναι η προοπτική της ύφεσης, η οποία λέγεται ότι είναι υπεύθυνη για τη διολίσθηση των μετοχών και την κατάρρευση των αποδόσεων των ομολόγων την Τετάρτη. Ο ένοχος; Το μαντέψατε: ο εμπορικός πόλεμος. Αλλά η δυσκολία που παράγει η ύφεση υπήρξε ένα αγαπημένο παιχνίδι για το σχολιασμό εκ μέρους της αγοράς κάθε λίγο και λιγάκι, για τα τελευταία δύο χρόνια. Η οικονομία της Αμερικής επεκτείνεται επί περίπου δέκα χρόνια. Έχει ήδη ωριμάσει, με δασμούς ή χωρίς αυτούς.

Η οικονομία της Κίνας βρισκόταν ήδη σε μια μακροχρόνια επιβράδυνση, η οποία επιδεινώθηκε από τη μείωση του χρέους που προήλθε από επιλογές εσωτερικής πολιτικής και όχι από τον Λευκό Οίκο. Η χώρα μετατοπίζεται σε ένα οικονομικό μοντέλο που εξαρτάται λιγότερο από τις εξαγωγές και τη φθηνή κατασκευή χαμηλού κόστους. Μέχρι το 2016, τα εισοδήματα στην Κίνα είχαν ήδη φθάσει στο επίπεδο όπου η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν άρχισαν να αναδιαρθρώνουν τον εξαγωγικό προσανατολισμό των οικονοιών τους, τον οποίο ακολουθούσαν επί δεκαετίες, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα