Δεν υπάρχει αγορά στο ΧΑ – Ανήσυχοι οι ξένοι επενδυτές

Του Δημήτρη Παφίλα

Ανήσυχοι και προβληματισμένοι από την αναιμική συμπεριφορά της χρηματιστηριακής αγοράς δηλώνουν οι ξένοι επενδυτές καθώς οι χαμηλοί τζίροι επέστρεψαν. Δύο ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης, μετά βίας έχουν διακινηθεί 4 εκατ. ευρώ!

«Δεν υπάρχει αγορά, ούτε bid» είναι η μόνιμη επωδός από τους ξένους επενδυτές οι οποίοι έχουν απογοητευτεί πλήρως από την αντίδραση της ελληνικής αγοράς, ύστερα από τη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους.

Το επιχείρημα που προβάλλεται από αρκετούς επενδυτές είναι ότι μόλις μειωθεί η απόδοση του ελληνικού 10ετούς στο 3,6% τότε

θα πραγματοποιηθεί και ανάλογη κίνηση στο χρηματιστήριο (προς τις 800 μονάδες) δεν ικανοποιεί όλους όσοι επενδύουν στο χρηματιστήριο.

Σήμερα το δεκαετές κινείται οριακά ανοδικά με απόδοση μεταξύ 3,853% - 3,856% και η πτώση κατά 200 περίπου μονάδες βάσης δεν διαφαίνεται, ούτε μετά τις παρουσιάσεις προς ξένους θεσμικούς στις ΗΠΑ από την κυβέρνηση και την Rotchild.

Ο στόχος της τελευταίας είναι να πέσει το ελληνικό δεκαετές προς το 3,6% ώστε τότε να διαγνώσει τις διαθέσεις της αγοράς για ένα επιτόκιο κάτω από το 3,55% (σ.σ είναι το επιτόκιο που δάνειζε το ΔΝΤ), που θα αποτελεί επιτυχία για τις αγορές. Όμως, όπως φαίνεται οι αγορές δεν ακολουθούν μέχρι τώρα, ούτε στα ομόλογα, ούτε στις μετοχές – πέραν ορισμένων σποραδικών κινήσεων σε μικρομεσαίες εταιρείες.

Επί της ουσίας, ακόμη κι αν πραγματοποιηθεί μια τέτοια κίνηση η ελληνική αγορά ομολόγων παραμένει δέσμια των κινήσεων στις ξένες αγορές και ιδιαίτερα της Ιταλικής – όπως συνέβη κατά την εκλογή της νέας Ιταλικής κυβέρνησης.

Μετά την συμφωνία χρέους, αλλά και τις δυο αναβαθμίσεις η ελληνική αγορά προσέγγισε τις 764 μονάδες, αλλά ποτέ δεν τις ξεπέρασε ενώ ο τζίρος δεν έχει φθάσει ούτε τα 50 εκατ. ευρώ.

Τράπεζες : Καμία κίνηση παρά τις πωλήσεις

Στις τράπεζες ο προβληματισμός είναι ακόμα μεγαλύτερος καθώς έχουν ανακοινωθεί σωρεία πωλήσεων κόκκινων δανείων – όπως και θυγατρικών εταιρειών – αλλά και πάλι δεν έχει εκδηλωθεί αγοραστικό ενδιαφέρον.

Keywords
Τυχαία Θέματα