ΔΕΣΦΑ: Ο αγωγός φ/α Ελλάδας-Σκοπίων σέρνει το χορό της συμφωνίας των Πρεσπών

Της Μαριάννας Τζάννε

Σχεδόν δυο χρόνια μετά την υποβολή αιτήματος στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την κατασκευή διασυνδεδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας –Σκοπίων, ο ΔΕΣΦΑ ξεκλειδώνει το νέο πρότζεκτ, για το οποίο υπάρχει ήδη έτοιμη η προμελέτη του έργου. Πρόκειται για την πρώτη είδηση, μετά την συμφωνία των Πρεσπών που αποτελεί υποδομή αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Βασική προϋπόθεση που έχει τεθεί από την ΡΑΕ

για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για την κατασκευή του αγωγού, είναι η διενέργεια market test, από το οποίο να αποδεικνύεται ότι υπάρχει επαρκές ενδιαφέρον από τους χρήστες. Όπως δήλωσε χθες ο Διευθυντής λειτουργίας του ΔΕΣΦΑ κ. Νίκος Κατσής, μιλώντας στο Athens Energy Forum, εκκρεμούν η υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας και η λήψη τελικής επενδυτικής απόφασης.

Η ΡΑΕ έχει εγκρίνει το δεκαετές αναπτυξιακό σχέδιο του ΔΕΣΦΑ για την περίοδο 2017-2026, στο οποίο η εταιρεία έχει εντάξει και την επίμαχη επένδυση ύψους άνω των 48,7 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος θα ξεκινά από την περιοχή της Νέας Μεσημβρίας στη Θεσσαλονίκη και θα καταλήγει στη Γευγελή στα Σκόπια.

Η σχετική συμφωνία (MOU) είχε υπογραφεί μεταξύ του διαχειριστή και της κρατικής εταιρείας των Σκοπίων MER από τον Οκτώβριο του 2016, με στόχο την διασύνδεση των δύο χωρών και την απευθείας πρόσβαση των Σκοπίων σε προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου από το τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.

Σήμερα τα Σκόπια εξαρτώνται αποκλειστικά από τον διαβαλκανικό αγωγό Trans Balkan Pipeline. Η κατασκευή του έργου θα δημιουργήσει νέες πηγές τροφοδοσίας φυσικού αερίου για την γειτονική χώρα.

Το έργο θα αποτελέσει έναν νέο κάθετο διάδρομο που δρομολογείται η επέκτασή του και προς τη Σερβία. Ο αγωγός θα έχει μήκος 50 χιλιόμετρα στο ελληνικό σκέλος και περί τα 110 χιλιόμετρα στα Σκόπια και χωρητικότητα 3 δισ. κυβικά μέτρα. Η πρόταση του ΔΕΣΦΑ, βρίσκει απέναντι ένα αντίστοιχο σχέδιο του Ρώσου ολιγάρχη Λεονίντ Λεμπέντεφ, από την εταιρεία Windows International.

Επισήμως η ΡΑΕ δεν το έχει απορρίψει αν και οι ρυθμιστικές αρχές των Σκοπίων έχουν εκφραστεί αρνητικά για την υλοποίηση του έργου.

Keywords
Τυχαία Θέματα