Διαφωνία Φίλη και ιερέων για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου
Έντονες αντιδράσεις τόσο στους κόλπους των κληρικών όσο και στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για θέματα που αφορούν τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας χωρίς, όμως να ανατρέπουν ουσιαστικά κάτι από όσα ισχύουν σήμερα.
Αιχμή της κριτικής αποτελεί η ανακοίνωση ότι οι κληρικοί δεν θα θεωρούνται πλέον δημόσιοι υπάλληλοι αλλά το κράτος θα αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει το ισόποσο της μισθοδοσίας
«Δεν καταλαβαίνω πώς αυτό (σ.σ το να μην είναι οι κληρικοί δημόσιοι υπάλληλοι) θα επιτευχθεί ουσιαστικά όταν το κράτος διατηρεί την υποχρέωσή του να πληρώνει στην Εκκλησία τουλάχιστον 210 εκατομμύρια ετησίως προκειμένου αυτή να μισθοδοτεί εις τον αιώνα τον άπαντα τους ιερείς» δήλωσε στο Ποντίκι ο Νίκος Φίλης. «Γιατί, όμως, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δίνονται τόσα χρήματα και να διασφαλίζονται οι 10.000 θέσεις των ιερέων; Γνωρίζετε ότι στα χρόνια των μνημονίων είχαμε μόνο 8.000 μόνιμους νοσοκομειακούς γιατρούς;» αναρωτιέται, επίσης, ο πρώην υπουργός Παιδείας.
Ο κ. Φίλης ασκεί κριτική και για τη ρύθμιση που ανακοινώθηκε σχετικά με την εκκλησιαστική περιουσία κάνοντας λόγο για «γαλαντομία του κράτους». «Χρειάζεται πολλή δημόσια συζήτηση και νομική διευκρίνιση και όχι γαλαντομίες εκ μέρους του κράτους. Η εκκλησιαστική περιουσία είναι ένα ακανθώδες ζήτημα και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί προωθείται μια ρύθμιση τύπου «περαίωση» υπέρ της Εκκλησίας – και μάλιστα προκαταλαμβάνοντας το Κτηματολόγιο, που θα ολοκληρωθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά τους οι κληρικοί δια των εκπροσώπων τους που προαναγγέλλουν «αγώνες για να παραμείνει ως συμβατική υποχρέωση του κράτους η μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου, ως έχει, ως αντάλλαγμα για τα όσα έχει προσφέρει η Εκκλησία προς την πολιτεία».
Μιλούν, μάλιστα, για «μαζικές και πρωτόγνωρες στην ελληνική ιστορία» αντιδράσεις. «Ο καιρός του σιγάν έληξε για τους Κληρικούς. Είμαστε πλέον στον καιρό του λαλείν και του πράττειν» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ιερού συνδέσμου κληρικών Ελλάδος.
Χαρακτηριστική του κλίματος η τοποθέτηση του αντιπροέδρου του συλλόγου στο ΘΕΜΑ 104,6: «Θα δουν τον Παπαφλέσσα και οι δικές μας αντιδράσεις δεν θα έχουν κουκούλες» είπε ο πατήρ Γεώργιος Βαμβακίδης τονίζοντας ότι «η Ιερά Σύνοδος δεν έχει εξουσιοδοτήσει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να συναινέσει σε ένα τέτοιο ανακοινωθέν».
Περιπλέκονται αντί να διαχωρίζονται
Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι και με τις δύο αυτές πρωτοβουλίες κάθε άλλο παρά ανοίγει ο δρόμος για διακριτές σχέσεις της Πολιτείας με την Εκκλησία. Αντιθέτως, τόσο με τη νέα ρύθμιση στο ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών, όσο και με την κοινή εταιρία αξιοποίησης της περιουσίας, οι σχέσεις των δύο θεσμών περιπλέκονται πολύ περισσότερο.
Κι όλα αυτά εκτιμάται ότι γίνονται, αφενός, για να ικανοποιηθεί ο Αρχιεπίσκοπος ώστε να μην αντιδράσει στην προωθούμενη συνταγματική αναθεώρηση και, αφετέρου, για να καλυφθεί η άτολμη αλλαγή που προτείνεται στο άρθρο 3 του Συντάγματος με τις προτάσεις που κατέθεσε τις προηγούμενες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ και έρχεται σε αντίθεση με τις διακηρυγμένες θέσεις του στο ζήτημα των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας.
Σε πείσμα των αντιπαραθέσεων που έγιναν στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κυβερνώντος κόμματος και στην οποία οι σκληροί ΣΥΡΙΖΑίοι πρότειναν πλήρη απαλοιφή του άρθρου 3 αλλά και των υπόλοιπων αναφορών στη χριστιανική θρησκεία, το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε μια ήπια αναθεώρηση του επίμαχου άρθρου που ουσιαστικά περιορίζεται στην προσθήκη της φράσης «Η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη».
Τι λέει το κοινό ανακοινωθέν Εκκλησίας-Πολιτείας
1. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939 οπότε εκδόθηκε ο αναγκαστικός νόμος 1731/1939 απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της.
2. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου, ως με ευρεία έννοια, αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε.
3. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.
4. Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου.
5. Η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι μετά τη Συμφωνία αυτή παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία.
6. Η ετήσια επιδότηση θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της Εκκλησίας και προορίζεται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των κληρικών, με αποκλειστική ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος και σχετική εποπτεία των αρμόδιων ελεγκτικών κρατικών αρχών.
7. Με τη Συμφωνία διασφαλίζεται ο σημερινός αριθμός των οργανικών θέσεων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ο σημερινός αριθμός των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
8. Πιθανή επιλογή της Εκκλησίας της Ελλάδος για αύξηση του αριθμού των κληρικών δεν δημιουργεί απαίτηση αύξησης του ποσού της ετήσιας επιδότησης.
9. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδος αποφασίζουν τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.
10. Το Ταμείο αυτό θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη του Ταμείου θα διορίζονται από την Εκκλησία της Ελλάδος, δύο μέλη θα διορίζονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού.
11. Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων, μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση.
12. Τα έσοδα και οι υποχρεώσεις του ΤΑΕΠ επιμερίζονται κατά ίσο μέρος στο Ελληνικό Δημόσιο και την Εκκλησία της Ελλάδος.
13. Τα ανάλογα ισχύουν και για τις περιουσίες των επιμέρους Μητροπόλεων, ήτοι των αμφισβητούμενων περιουσιών, αλλά και όσων οι Μητροπόλεις εθελοντικά παραχωρήσουν στο ΤΑΕΠ.
14. Η ήδη συσταθείσα με τον Ν.4182/2013 Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εντάσσεται επίσης στο ΤΑΕΠ και διοικείται με το σημερινό κατά νόμο καθεστώς.
15. Οι παραπάνω δεσμεύσεις των μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Επαφές με κτηνοτροφικό ενδιαφέρον για την υφυπουργό ΥΠΑΑΤ
- Ασφαλιστικά μέτρα κατά του ιερέα του νεκροταφείου κατέθεσε η οικογένεια Ζέμπερη
- Στο εδώλιο η Καίτη Γαρμπή για ξέπλυμα μαύρου χρήματος
- Πάιατ: Η Ελλάδα μετατρέπεται σε σοβαρό παίκτη στον ευρωπαϊκό ενεργειακό τομέα
- Εντολή δέσμευσης μετοχών του Μ. Σάλλα στην Παγκρήτια
- Κοινοπραξία IGI Poseidon: Ο EastMed μπαίνει πλέον στην επόμενη φάση μελετών
- Reuters: Στα €200 εκατ. το ετήσιο κόστος της μισθοδοσίας των κληρικών
- GNTM – Spoiler: Εκτός παιχνιδιού η Ειρήνη Στεργιανού; (video)
- Alpha Trust Ανδρομέδα: Στις 28/11 η Γ.Σ. για μείωση μετοχικού κεφαλαίου
- Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Ο προσωπικός αγώνας του Ντόναλντ Τραμπ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Ο προσωπικός αγώνας του Ντόναλντ Τραμπ
- Λεωφορείο του ΟΑΣΘ έπεσε πάνω σε σταθμευμένα ΙΧ
- Adecco: Ανάπτυξη του περιθωρίου κέρδους στο 3ο τρίμηνο
- Δεύτερη ημέρα ανόδου στο Χρηματιστήριο
- Διαφωνία Φίλη και ιερέων για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου
- Credit Agricole: Αύξηση 3,2% στα καθαρά κέρδη γ' τριμήνου
- WSJ: Πιθανή αποφυλάκιση Ξηρού μπορεί να απειλήσει τις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ
- Ξυδάκης «καρφώνει» Κοτζιά στον ΘΕΜΑ 104,6
- Ξαφνική αναβολή της συνάντησης Πομπέο με το δεξί χέρι του Κιμ
- Έκλεισαν οι κάλπες στις ΗΠΑ: Τι σημαίνει το διαιρεμένο Κογκρέσο για τον Τραμπ

- Τελευταία Νέα New Money
- Διαφωνία Φίλη και ιερέων για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου
- Νέα προθεσμία στον Ψινάκη να καταθέσει για την πυρκαγιά στο Μάτι
- Παναγιώτης Τσάκος: «Θα περισσέψουν ελάχιστοι Έλληνες ναυτικοί και αυτοί για τις ανάγκες της ακτοπλοΐας»
- Δεύτερη ημέρα ανόδου στο Χρηματιστήριο
- Adecco: Ανάπτυξη του περιθωρίου κέρδους στο 3ο τρίμηνο
- Μετά τη Βαρκελώνη εκκενώνεται σιδηροδρομικός σταθμός και στη Μαδρίτη
- Credit Agricole: Αύξηση 3,2% στα καθαρά κέρδη γ' τριμήνου
- Έκλεισαν οι κάλπες στις ΗΠΑ: Τι σημαίνει το διαιρεμένο Κογκρέσο για τον Τραμπ
- Ανοδικά οι ευρωαγορές - Ράλι στις ισπανικές τράπεζες
- WSJ: Πιθανή αποφυλάκιση Ξηρού μπορεί να απειλήσει τις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Πέλλα: Χειροπέδες σε δύο για ναρκωτικά και οπλοκατοχή
- Αμερικανικά ομόλογα: Υποχωρούν οι αποδόσεις στον απόηχο των ενδιάμεσων εκλογών
- Φίλης για συμφωνία Κράτους- Εκκλησίας: "Θετική αλλά χρειάζονται νομικές διευκρινίσεις"
- HEINEKEN: Εκπαιδεύει τους επιτυχημένους επαγγελματίες του αύριο μέσω του International Graduate Programme
- Συνδέσμος Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ
- ΔΕΗ ebill: Όλα τα βήματα για να γλιτώσετε το "χαράτσι" του χάρτινου λογαριασμού
- Ισπανία: Εκκενώνεται ο σιδηροδρομικός σταθμός Ατότσα της Μαδρίτης
- Ζάκυνθος: Έρευνες για 83χρονο που αγνοείται
- Νέα προθεσμία στον Ηλ. Ψινάκη για να καταθέσει για την πυρκαγιά στο Μάτι
- Ενδιάμεσες εκλογές: Πώς ερμηνεύουν οι αγορές το αποτέλεσμα