Διαφωνία στο επιτελείο Τραμπ για το μεταναστευτικό

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντιμάχεται με τον εαυτό του στο ζήτημα της μετανάστευσης, σχολιάζει το "Politico."

Ο ίδιος αρνήθηκε χθες ότι προσπαθεί "να εκκαθαρίσει" το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS).

Ωστόσο προχθές, ο Λευκός Οίκος εξέταζε την αντικατάσταση ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου του ίδιου υπουργείου, την θέση του οποίου επιθυμούν να διασώσουν Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη στο Κογκρέσο.

Ο πρόεδρος Τραμπ δηλώνει επίσης, ότι δεν έχει σχέδια για την ανανέωση

της πολιτικής για τον χωρισμό των παιδιών μεταναστών από τις οικογένειες τους, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ επιμένει στην εφαρμογή της πολιτικής του, παρά το γεγονός ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησής του εξετάζουν το ενδεχόμενο εφαρμογής ενός σχεδίου που θα δίνει το δικαίωμα "εθελοντικής επιλογής" στους μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στις ΗΠΑ και στην συνέχεια συλλαμβάνονται, αναφορικά με τον χωρισμό τους από τα παιδιά τους.

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ είχε πει σε υψηλόβαθμους συνεργάτες του, ότι ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Στίβεν Μίλερ, είναι αυτός που ανεπίσημα έχει αναλάβει την ευθύνη της μεταναστευτικής πολιτικής, ο ίδιος δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους, ότι ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ θα παρουσιάσει "σύντομα" ένα "συναρπαστικό" σχέδιο για την μετανάστευση.

Καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με τις πολιτικές αντιδράσεις που προκαλεί η αποκαθήλωση της ηγεσίας του DHS, ο ίδιος εμφανίζεται να έχει δύο δημόσια πρόσωπα για το ζήτημα της μετανάστευσης.

Από την μια μεριά, μιλάει αναφερόμενος στις δραματικές κινήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη από την κυβέρνησή του για τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και την αποτροπή επίδοξων μεταναστών που θα αιτηθούν άσυλο, από την είσοδό τους στις ΗΠΑ.

Από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε μία ακόμη αρμοδιότητα στον Κούσνερ που έχει ασχοληθεί τους τελευταίους μήνες με την κατάρτιση ενός μεταναστευτικού πακέτου, το οποίο θα μπορούσε να συγκεντρώσει δικομματική υποστήριξη και να κατευνάσει τον Μίλερ.

Ο Μίλερ ως βοηθός στην Γερουσία ήταν γνωστός για την αντίθεσή του στην ακύρωση μέτρων μιας σκληρής μεταναστευτικής προσέγγισης.

Τα δύο δημόσια πρόσωπα του προέδρου Τραμπ για τα ζητήματα της μετανάστευσης αντανακλούν την διχογνωμία που υπάρχει μεταξύ των συμβούλων του για τους χειρισμούς σε δύο επίπεδα εξελίξεων. Στο επίπεδο της πολιτικής, αλλά και στο επίπεδο του προεκλογικού αγώνα για τις προεδρικές εκλογές του 2020, με στόχο την επανεκλογή του Τραμπ.

Μερικοί άνθρωποι που βρίσκονται στον στενό κύκλο του Αμερικανού προέδρου, πιστεύουν πως μπορεί να έχει αποτελέσματα και να διατηρήσει την υποστήριξη της εκλογικής του βάσης, μόνο αν παραμείνει αμετακίνητος στις θέσεις του για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Ωστόσο, άλλοι σύμβουλοι υποστηρίζουν πως θα πρέπει να μετριάσει τον τόνο της προσέγγισής του, τονίζοντας ότι η βάση των ψηφοφόρων του θα τον ακολουθήσει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση κι αν αποφασίσει να κινηθεί ο ίδιος. Οι ίδιοι προεδρικοί σύμβουλοι υποστηρίζουν ότι το σκληρό πολιτικό μήνυμα του Τραμπ κατά της μετανάστευσης στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο που πραγματοποιήθηκαν το Νοέμβριο του 2018, είχε ως ουσιαστική πολιτική συνέπεια για τους Ρεπουμπλικάνους, την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην Βουλή των Αντιπροσώπων, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι είχαν μικρά πολιτικά κέρδη στην Γερουσία.

Ωστόσο, το γενικότερο πολιτικό μήνυμα που εκπέμπεται από τον Λευκό Οίκο αναλύεται σε μεικτές ενδείξεις, σύγχυση κι αντιθέσεις, ακόμη και μεταξύ αυτών που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στις προσεγγίσεις μεταναστευτικής πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει ο πρόεδρος Τραμπ.

"Δεν έχω ιδέα για το τι συμβαίνει" στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, δήλωσε ο Μαρκ Κρικοριάν, που είναι εκτελεστικός διευθυντής στο Κέντρο Μεταναστευτικών Σπουδών, το οποίο υποστηρίζει την διατήρηση της μετανάστευσης σε χαμηλότερα επίπεδα.

"Υπάρχουν δύο διαφορετικές διαδρομές κι έτσι γίνεται δυσλειτουργικό," πρόσθεσε ένας εργαζόμενος στο DHS.

Οι εξελίξεις συμβαδίζουν με τις προσεγγίσεις που συνήθως ακολουθεί ο Τραμπ σε επιχειρηματικό και πολιτικό επίπεδο, όπου συχνά αλλάζει στάση υιοθετώντας αντικροούμενες θέσεις, φέρνοντας τους συμβούλους του σε μία κατάσταση εκατέρωθεν εσωτερικής σύγκρουσης.

Πρόκειται για ένα μοντέλο δράσης, στο οποίο ο ίδιος βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, με τους υψηλόβαθμους συμβούλους του να δίνουν αναφορά άμεσα στον ίδιο κι όχι να ακολουθούν μία πιο ιεραρχική προσέγγιση εξουσίας.

Στα ζητήματα μετανάστευσης σύμβουλοι με σκληρές θέσεις όπως ο Μίλερ εδραίωσαν την επιρροή τους στον Λευκό Οίκο, καθώς ο αριθμός των συλλήψεων στη νότια συνοριακή γραμμή αυξήθηκε και η κυβέρνηση Τραμπ δεν κατόρθωσε να τις μειώσει.

Οι σύμβουλοι του Τραμπ δηλώνουν ότι ο ίδιος συχνά επιστρέφει σε γενναίες εξαγγελίες που είχε κάνει για το μεταναστευτικό ζήτημα, στην διάρκεια του προεκλογικού αγώνα το 2016.

"Ο πρόεδρος υλοποιεί συγκεκριμένα πράγματα και τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι του ζητούν να κάνει κάτι εκτός του πλαισίου των προεκλογικών του υποσχέσεων κι έτσι τα αιτήματα δεν ικανοποιούνται," δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο εκνευρισμός του Τραμπ είχε ως συνέπεια την μερική διακοπή της λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, που προκλήθηκε από το πρόβλημα χρηματοδότησης της κατασκευής του τείχους ασφάλειας στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Η πολύπλοκη κατάσταση έντασης που προκλήθηκε οδήγησε στην αποπομπή της υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Κίρστεν Νίλσεν την περασμένη Κυριακή.

Ωστόσο, την Τρίτη, η Νίλσεν ανακοίνωσε την παραίτηση του προσώπου που την αναπληρώνει, ενώ ο υπηρεσιακός διευθυντής της υπηρεσίας τελωνείων (ICE) αναμένεται ότι θα αποχωρήσει αύριο.

Παράλληλα, άλλοι αξιωματούχοι του DHS φαίνεται ότι έχουν στοχοποιηθεί από τον Λευκό Οίκο. Μεταξύ αυτών, ο γενικός νομικός σύμβουλος του ίδιου υπουργείου.

Ο Μίλερ εκτιμάται ευρύτατα ότι βρίσκεται πίσω από τις αλλαγές στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ αντί να υπερηφανεύεται ότι προχωρεί στην υλοποίηση αποφασιστικών αλλαγών, όπως συνέβη σε άλλες περιπτώσεις αλλαγής προσώπων, ο ίδιος φαίνεται ότι υποβαθμίζει τις αποχωρήσεις, που έχουν ξαφνιάσει ακόμη κι αρκετούς από τους πολιτικούς συμμάχους του, στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

"Δεν είπα ποτέ ότι εκκαθαρίζω" το υπουργείο, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στην διάρκεια μιας ευκαιρίας φωτογράφησης με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, χθες το απόγευμα στο Οβάλ Γραφείο. "Έχουμε πολλούς καλούς ανθρώπους εκεί. Έχουμε νόμους," συμπλήρωσε.

Καθώς υψηλόβαθμα μέλη του Κογκρέσου παροτρύνουν τον πρόεδρο Τραμπ να μην προχωρήσει στην απόλυση του Φράνσις Σίσνα, διευθυντή του Κέντρου Υπηρεσιών για Μετανάστες, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε χθες, ότι η θέση του βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι αυτός ο τομέας των κυβερνητικών υπηρεσιών έχει ανάγκη από έναν πιο αποτελεσματικό διευθυντή.

Στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου ο πρόεδρος Τραμπ έχει στείλει μεικτά μηνύματα για το ποιος έχει τον έλεγχο της μεταναστευτικής πολιτικής. Καθώς του είχε ανατεθεί η κατάρτιση μιας συμβιβαστικής συμφωνίας για τον τερματισμό της μερικής διακοπής λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης τον χειμώνα, ο Κούσνερ είχε δεκάδες συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου, αλλά και ομάδες πολιτικών πρωτοβουλιών.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει κάποιες φορές αποθαρρύνει τις προσπάθειες του Κούσνερ να δρομολογήσει την υιοθέτηση ενός πιο μετριοπαθούς πλαισίου προσέγγισης σε ένα ζήτημα όπως το μεταναστευτικό, που έχει άμεση απήχηση στην συντηρητική βάση των ψηφοφόρων του Τραμπ.

Υπό την παρουσία του Μίλερ ο Τραμπ για παράδειγμα έχει πει στον Κούσνερ ότι χάνει τον χρόνο του, προσπαθώντας να καλλιεργήσει σχέσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης του Μεξικού.

Πηγή: "Politico" - ΑΠΕ/ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα