Διάλεξη Γ. Κεφαλογιάννη στο LSE για την προσφυγική κρίση: «Λάθος η εκτίμηση των Γερμανών»

Του Δημ. Μαρκόπουλου

Διάλεξη με θέμα την προσφυγική κρίση, την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη μετά –Brexit εποχή έδωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης στο London School of Economics.

Ο κ. Κεφαλογιάννης ανέλυσε τους λόγους που οδήγησαν στη μεταναστευτική πλημμυρίδα του 2015

επισημαίνονταςτηδιοικητική ανεπάρκεια και τις ιδεοληψίες περί «ανοικτών συνόρων» της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, την αρχικά λανθασμένη εκτίμηση της Γερμανίας για το μέγεθος του προβλήματος, τηθεσμική ανεπάρκεια της Ε.Ε. και τη καιροσκοπική εκμετάλλευση του προβλήματος από την Τουρκία.
Εκτίμησε πως «οι ατελείς απαντήσεις που έδωσε η Ευρώπη στην προσφυγική κρίση έδωσαν πρόσφορο έδαφος στον πολιτικό εξτρεμισμό και στον λαϊκισμό να ανθίσει, αφυπνίζοντας έναν εθνικισμό που στηρίζεται στην ψευδαίσθηση της ασφάλειας των κλειστών συνόρων».

Για το λόγο αυτό ξεκαθάρισε πως η πτυχή της ασφάλειας θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στο σχεδιασμό των αποφάσεων καθώς αυτή τη στιγμή συνιστά το δομικό υπόβαθρο της κρίσης: «Η Ευρώπη πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις στην ανασφάλεια των πολιτώνγια το πόσοι πρόσφυγες και μετανάστες είναι διαχειρίσιμοι, για την ενσωμάτωση τους στην οικονομική δραστηριότητα, για την κατάληξη που μπορεί να έχει η ένταξη τους στο κοινωνικό σύνολο, και στην αδύναμη έως λανθασμένη διασύνδεση της τρομοκρατίας με τις προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές», υπογράμμισε.

Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε τέλος στη πορεία υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου πως, σε περίπτωση αποτυχίας της, θα επαναληφθεί η αύξηση των προσφυγικών ροών, δημιουργώντας εξαιρετικές δυσκολίες στη χώρα μας.

Στην κατεύθυνση αυτή ξεκαθάρισε ότι, για να αποδώσει η συμφωνία, πρέπει η Ένωση να ενισχύσει με ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή την Ελλάδα και να πιέσει ώστε η Τουρκία να καταστεί πραγματικά ασφαλής χώρα που σέβεται τις διεθνείς συνθήκες για τα δικαιώματα των προσφύγων.

Keywords
Τυχαία Θέματα