Διαμαντοπούλου: «Ο Κώστας Σημίτης θα ήταν ενδεδειγμένος Πρόεδρος Δημοκρατίας το 2019»
«Δεν είναι ορατό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών γιατί οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέδειξαν ότι μπορεί να ψηφίζουν τα απολύτως αντίθετα από αυτά που πιστεύουν», δηλώνει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο, η πρώην υπουργός και πρώην Επίτροπος Άννα Διαμαντοπούλου.
Η κ.Διαμαντοπούλου επιβεβαιώνει, για πρώτη φορά, ότι συμμετείχε στην συνάντηση, που είχε δει το φως της δημοσιότητας, στην οποία μετείχε και ο πρώην
Για το ενδεχόμενο να ηγηθεί της Κεντροαριστεράς ο Γιάννης Στουρνάρας, η Άννα Διαμαντοπούλου απαντά στα σενάρια «Στην παρούσα φάση πρέπει να μείνει μακριά από τέτοια σενάρια. Για το καλό της χώρας και το δικό του».
Η πρόεδρος του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Άννα Διαμαντοπούλου υπογραμμίζει στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου κόμματος που θα εκφράζει τον «λαϊκό μεταρρυθμισμό».
Αναφορικά με τα σενάρια που την φέρουν να βολιδοσκοπείται από τη ΝΔ απαντά:«Εμένα με ενδιαφέρει η δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου».
Σχετικά με το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ-Γεωργίου δηλώνει ότι η ανάδευση του θέματος καταδεικνύει τον παραλογισμό, την κοινωνική άρνηση αποδοχής του προβλήματος, την έλξη της λαϊκίστικης θωπείας και την έφεση στην συνωμοσία.
Τέλος, για το νομοσχέδιο του Νίκου Φίλη και το θέμα των «αιώνιων φοιτητών» υπογραμμίζει ότι «η μόνη πολιτική της κυβέρνησης είναι το ξήλωμα της ολοκληρωμένης μεταρρύθμισης του 2011» ενώ εν γένει για τις τροπολογίες του νομοσχεδίου δηλώνει ότι:« λειτουργούν για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα μικρών ομάδων ή σαν... μολότοφ που ανατινάζουν άρθρα και υπάρχουσες δομές».
Κυρία Διαμαντοπούλου ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης διευκρίνισε πως η απόφαση για τους φοιτητές δεν αφορά τους «αιώνιους» αλλά τους «ενεργούς». Δηλαδή, αυτούς που για δύο συνεχή εξάμηνα δεν πήγαν να γραφούν. Αυτή η απόφαση συνιστά κατάργηση του δικού σας Νόμου;
«Δεν υπάρχει χώρα σε Ευρώπη, Αμερική ή Ασία που να μην είναι συγκεκριμένος ο χρόνος σπουδών και που τα πανεπιστήμια να μην έχουν την ευθύνη των κανόνων για τη φοίτηση των σπουδαστών τους. Αυτό όμως συνέβαινε στην Ελλάδα και αποτελεί πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί βήμα-βήμα να το επαναφέρει. Δυστυχώς η μόνη πολιτική της Κυβέρνησης για την παιδεία είναι το ξήλωμα, της ολοκληρωμένης μεταρρύθμισης του 2011 με τροπολογίες που θεωρεί ότι εξυπηρετούν τις ευκαιριακές πελατειακές της ανάγκες, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην συνολική λειτουργία του δημοσίου Πανεπιστημίου και την ποιότητα των σπουδών των παιδιών μας»
Πέραν αυτού, το εν λόγω νομοσχέδιο το οποίο έχει και μία σειρά τροπολογιών κοντά 20 των αριθμό είναι στη σωστή κατεύθυνση;
«Η κυβερνητική πολιτική κρίνεται από ολοκληρωμένα νομοσχέδια που καταγράφουν το όραμα και το σχέδιο για συγκεκριμένους τομείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της παιδείας δεν έχει δικό του νομοθετικό έργο. Οι τροπολογίες λειτουργούν για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα μικρών ομάδων, ή σαν ...μολότοφ που ανατινάζουν άρθρα και υπάρχουσες δομές, χωρίς να θέτουν τίποτα στη θέση τους. Ως εκ τούτου δεν κατανοώ τη σημασία του να συμφωνήσει κανείς σε επιμέρους τροπολογίες. Η άποψη ΣΥΡΙΖΑ στη Παιδεία εκπροσωπεί έναν άλλο, παρωχημένο και κλειστό κόσμο»
Γιατί η κυβέρνηση και προσωπικά ο Νίκος Φίλης αποφάσισαν την κατάργηση του Θεσμού του συμβουλίου Ιδρύματος στα ΑΕΙ (που θεσπίστηκε με τον δικό σας Νόμο το γνωστό ως Νόμο «Διαμαντοπούλου») η οποία και οδήγησε αφενός στην παραίτηση 6 καθηγητών του Συμβουλίου του Ιδρύματος του ΕΜΠ και αφετέρου προκάλεσε την μήνιν της ΝΔ;
«Καθηγητές και μυαλά φεύγουν. Οι αιώνιοι φοιτητές έρχονται.Τα συμβούλια Ιδρυμάτων, ο οργανισμός κάθε ιδρύματος, ο κανονισμός λειτουργίας και η συνεχής αξιολόγηση ενισχύουν το αυτοδιοίκητο και ανοίγουν τα δημόσια ΑΕΙ στον κόσμο στην κοινωνία και στην οικονομία. Το αντίθετο δηλαδή από το κρατικό κλειστό ΑΕΙ που ονειρεύεται ο κ. Φίλης. Σας θυμίζω τμήμα της ανακοίνωσης του ΕΜΠ:
Από την αρχή, ο θεσμός των Συμβουλίων, ενώ βρήκε αποδοχή από την μεγάλη πλειοψηφία των καθηγητών, αντιμετωπίσθηκε εχθρικά από μια μερίδα φοιτητών και καθηγητών για διαφόρους λόγους. Ο πιο ευδιάκριτος από τους λόγους αυτούς ήταν ότι η λειτουργία του Συμβουλίου Ιδρύματος, απειλούσε μια ισορροπία κέντρων εξουσίας που είχαν εγκατασταθεί για χρόνια στα πανεπιστήμια. Σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης οι πραγματικές αντιθέσεις καλύφθηκαν πίσω από ένα μανδύα ψευδεπίγραφης "δημοκρατικής" αντίστασης στη λειτουργία του Συμβουλίου Iδρύματος που στοχοποιήθηκε ως «ξενόφερτος» θεσμός και απότοκο του μνημονίου...»
Κυρία Διαμαντοπούλου συμφωνείτε με την πρόταση της επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία για την κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων και την θέσπιση νέου συστήματος χωρίς εξετάσεις; «Το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων πρέπει να αλλάξει. Αυτό όμως προϋποθέτει αξιολόγηση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης ώστε οι βαθμοί του σχολείου να αποτυπώνουν αξιοκρατία και αντικειμενικότητα και τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να είναι αξιόπιστοι οργανισμοί (αντικειμενικά αξιολογημένοι) ώστε να θέτουν όρους και προϋποθέσεις για τους φοιτητές που θα επιλέγουν. Αυτή η διαδικασία είχε ξεκινήσει με το Νέο Σχολείο το 2010 και με την μεταρρύθμιση των ΑΕΙ το 2011 έτσι ώστε το 2015 να είχαμε το πρώτο βήμα προς την αλλαγή της επιλογής των φοιτητών. Αντί να διορθώσουν, να χτίσουν πάνω σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, σταμάτησαν τα πάντα, ξεκίνησαν έναν «εθνικό διάλογο» από το μηδέν και βέβαια ο υπουργός «πετάει» ιδέες χωρίς επεξεργασία, χωρίς τεκμηρίωση και αγνοώντας τις επιτροπές για τον διάλογο στη παιδεία, που ο ίδιος είχε συστήσει»
Υποψιάζεστε ότι υπάρχει σκοπιμότητα στη συγκεκριμένη πρόταση σε συνδυασμό με την ψήφο στα 17; «Δεν έχω καταλάβει αν υπάρχει πρόταση!! Τα περί αντιγραφής του Μπακαλορεά ή της ελεύθερης πρόσβασης είναι πυροτεχνήματα. Αλλά πρώτη και βασική επιλογή της Κυβέρνησης, επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι είναι η εξασφάλιση μιας σταθερής εκλογικής βάσης και η εγκαθίδρυση καθεστώτος σε βάση πελατειακή. Σε αυτό απέβλεπε και η εσπευσμένη ψήφιση ενός νέου εκλογικού νόμου και οι κάθε λογής τροπολογίες φωτογραφικού χαρακτήρα»
Κυρία Διαμαντοπούλου γίνεται πολύ λόγος για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου και την παραπομπή για κακούργημα για παραποίηση στοιχείων. Ποια είναι η γνώμη σας; «Το ζήτημα αυτό έχει ξεκαθαρίσει, μέσα από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την είσοδο της Ελλάδας στα προγράμματα στήριξης καθώς και μέσα από τις αποφάσεις της Ελληνικής Βουλής και τους Προϋπολογισμούς (ψηφισμένους καθολικά και μαζικά από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ), όπου το πραγματικό ύψος του ελλείμματος του 2009 καθώς και οι ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας αναφέρονται αναλυτικά και αναμφισβήτητα. Η πολιτική ανάδευση του θέματος καταδεικνύει τον παραλογισμό, την κοινωνική άρνηση αποδοχής του προβλήματος, την έλξη της λαϊκιστικής θωπείας και την έφεση στη συνωμοσία»
Πως κρίνετε, όμως, την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ένα θέμα που αφορά την χώρα και ερευνάται από την ελληνική δικαιοσύνη; «Η παρέμβαση δεν αφορά στην Ελλάδα! Η ΕΕ παρενέβη για να καθησυχάσει τις κυβερνήσεις των άλλων χωρών που βλέπουν ότι ενώ δάνεισαν χρήματα με βάση ένα σχέδιο και συγκεκριμένα στοιχεί, αυτά πάλι αμφισβητούνται. Η ζημιά για τη χώρα από αυτά τα μικρόνοα και μικροκομματικά παιγνίδια είναι τεράστια»
Το όνομά σας έχει ακουστεί ως ένα από τα πρόσωπα που θα επιθυμούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συνεργαστεί με τη ΝΔ. Θα βλέπατε θετικά μία συνεργασία με τη ΝΔ ίσως και την ένταξή σας στα ψηφοδέλτια της; «Ο κ. Μητσοτάκης έχει μπροστά του το δύσκολο και αναγκαίο έργο του εκσυγχρονισμού και επαναπροσανατολισμού της συντηρητικής παράταξης. Εμένα με ενδιαφέρει η δημιουργία του προοδευτικού πόλου, που θα συνεισφέρει στην ανασύσταση ενός εθνικά υπευθύνου και σύγχρονου πολιτικού συστήματος»
Και σας ρωτώ. Η προσπάθεια για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς θα αποδώσει τελικά καρπούς; Ή μήπως είναι αφενός δύσκολο το εγχείρημα αφετέρου πολλοί οι μνηστήρες για να ηγηθούν ενός νέου κόμματος; «Η δημιουργία ενός νέου κόμματος που θα εκφράζει τον «λαϊκό μεταρρυθμισμό», είναι ανάγκη για τη χώρα και τον κόσμο της παράταξης. Δύσκολο εγχείρημα, "άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά"! Αυτό σημαίνει αξιοπρεπές τέλος στα υπάρχοντα κόμματα του χώρου, σύσταση νέου φορέα και επιλογή αρχηγού από τη βάση με δέσμευση για συλλογικότητα. Η εμμονή στα υπάρχοντα δεν προκαλεί ενδιαφέρον ούτε στον «ανενεργό» κόσμο της παράταξης ούτε στους πολίτες»
Δημοσιογραφικές πληροφορίες σας έφεραν να συμμετέχετε σε μία συνάντηση στην οποία ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός ο κ. Σημίτης αλλά και ο Γιάννης Στουρνάρας όπου του προτάθηκε να ηγηθεί νέας κίνησης; Έγινε τέτοια συνάντηση; «Μία από τις δεκάδες και συνηθισμένες ανάλογες συναντήσεις ανάμεσα σε διαχρονικούς φίλους και πρώην ή νυν συνεργάτες. Καμία σχέση το περιεχόμενο της με ότι διακινήθηκε στον τύπο»
Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι ένα από τα πρόσωπα για να ηγηθεί της Κεντροαριστεράς; «Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι ο κεντρικός Τραπεζίτης της χώρας και είναι εξαιρετικός στο έργο του. Στην παρούσα φάση πρέπει να μείνει μακριά από τέτοια σενάρια. Για το καλό της χώρας και το δικό του»
Κυρία Διαμαντοπούλου ο Πρόεδρος Δημοκρατίας πρέπει να εκλέγεται από το λαό; «Είναι μια πρόταση που έχει ενδιαφέρον αλλά σημαίνει θεμελιώδη αλλαγή του Πολιτεύματος. Δεν γίνεται να διατηρήσουμε το υπάρχον πρωθυπουργό-κεντρικό σύστημα και να εκλέγουμε πρόεδρο. Η δυαρχία, ιδίως στη χώρα μας, θα είναι καταστροφική»
Ο Κώστας Σημίτης θα ήταν ένας ενδεδειγμένος υποψήφιος για την Προεδρία το 2019; «Απολύτως! Ο Κ Σημίτης έχει ήθος,έργο, μόρφωση και διεθνή αποδοχή. Δεν μοιράζει βέβαια χαιρετούρες και παχιά λόγια, δεν αλλάζει απόψεις για να τον προτιμήσουν ...αλλά εκτιμώ ότι έρχεται η εποχή της αναζήτησης της σοβαρότητας»
Βλέπετε ορατό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών; «Όχι γιατί οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ απέδειξαν ότι μπορούν να ψηφίζουν τα απολύτως αντίθετα από αυτά που πιστεύουν χωρίς κανένα πρόβλημα, χωρίς να επηρεάζονται από την αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Έκλεισε το deal του Σκλαβενίτη με τον Μαρινόπουλο
- Ψαλίδι στα οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα
- Η επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας Σκλαβενίτη-Μαρινόπουλου
- Τηλεοπτικές άδειες: Τα σενάρια της επόμενης μέρας
- Fitch: Υψηλά τα ρίσκα για την Ελλάδα
- Άνχελ Γκουρία: "Στα όρια τους οι Κεντρικές Τράπεζες"
- Newsletter_2016-09-03
- Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ
- Στ. Θεοδωράκης: Η συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι δεν είναι αρκετή
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Έπεσαν οι υπογραφές στη σύμβαση διάσωσης της Μαρινόπουλος
- Έξαρση των κρουσμάτων ελονοσίας τον Σεπτέμβριο – Πού εντοπίζονται τα περισσότερα
- Φθινοπωρινές εξορμήσεις λίγα χιλιόμετρα από την Αθήνα
- Αντιπολίτευση: Ο διαγωνισμός για τα κανάλια δημιουργεί έναν νέο κύκλο διαπλοκής
- Λάρισα: Στον εισαγγελέα ο πρώτος «πελάτης» των μαστροπών της 14χρονης
- Διαμαντοπούλου: «Ο Κώστας Σημίτης θα ήταν ενδεδειγμένος Πρόεδρος Δημοκρατίας το 2019»
- Ετοιμάζουν αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με νέα ΦΑΠ(α) στα ακίνητα
- ΤΧΣ: Ποια εμπόδια παραμένουν στη διαχείριση των κόκκινων δανείων
- Από τις 5 έως τις 12 Σεπτεμβρίου οι ηλεκτρονικές εγγραφές των επιτυχόντων των Πανελλαδικών
- Τελευταία Νέα New Money
- Διαμαντοπούλου: «Ο Κώστας Σημίτης θα ήταν ενδεδειγμένος Πρόεδρος Δημοκρατίας το 2019»
- Λάρισα: Στον εισαγγελέα ο πρώτος «πελάτης» των μαστροπών της 14χρονης
- Κρίσιμες για τη Μέρκελ οι αυριανές εκλογές σε Μεκλεμβούργο-Πομερανία
- Έπεσαν οι υπογραφές στη σύμβαση διάσωσης της Μαρινόπουλος
- Έξαρση των κρουσμάτων ελονοσίας τον Σεπτέμβριο – Πού εντοπίζονται τα περισσότερα
- ΤΧΣ: Ποια εμπόδια παραμένουν στη διαχείριση των κόκκινων δανείων
- Στον αστερισμό των ασφυκτικών πιέσεων επιστρέφει η Αθήνα
- Ετοιμάζουν αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με νέα ΦΑΠ(α) στα ακίνητα
- Αντιπολίτευση: Ο διαγωνισμός για τα κανάλια δημιουργεί έναν νέο κύκλο διαπλοκής
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Μειωμένες οι ροές προσφύγων και μεταναστών το τελευταίο 24ωρο στο Β. Αιγαίο
- Εορτασμοί για τον 1 χρόνο λειτουργίας του κέντρου φιλοξενίας του Ελαιώνα
- Αυστηρά μέτρα από την ΕΛ.ΑΣ. στις Θερμοπύλες
- Επιμένει στην πρόταση για οικουμενική κυβέρνηση ο Β. Λεβέντης
- Aνοίγει ο δρόμος για συμπόρευση ΠΑΣΟΚ - Ποταμιού
- Ακιντζί: Η Τουρκία και όχι οι διεθνείς εγγυήσεις διασφαλίζουν την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων
- Κατάθεση μεσοπροθέσμου με "αστερίσκο" στα πρωτογενή πλεονάσματα
- Ανοίγει ο δρόμος για συμπόρευση ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού
- Έπεσαν οι "τζίφρες" για την Μαρινόπουλος!
- Νέα ευκαιρία για 100 δόσεις σε οφειλέτες του ΙΚΑ