Διαψεύσεις και κατηγορίες μετά το δημοσίευμα της Bild για απόρριψη της δόσης

Σε διάψευση του δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Bild, σύμφωνα με το οποίο η Αθήνα είναι διατεθειμένη να απαρνηθεί την επόμενη δόση στήριξης εάν οι ευρωπαίοι εταίροι δεν αποδεχτούν κάποια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει ρύθμιση του χρέους, προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕΜΠΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης

Τζανακόπουλος αφήνει μάλιστα να εννοηθεί ότι το δημοσίευμα υποκρύπτει «πολιτική σκοπιμότητα».

Στο δημοσίευμα η «Bild» παραθέτει δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η δόση δεν προβληματίζει την Ελλάδα. Το κείμενο χρησιμοποιεί μία ελαφρώς διφορούμενη λέξη που μπορεί να ερμηνευτεί ως «δόση» στήριξης ή «πληρωμή» χρέους.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατηγόρησε τη γερμανική εφημερίδα πως διαστρέβλωσε τις δηλώσεις του. Διευκρίνισε ότι ποτέ δεν αναφέρθηκε σε ενδεχόμενο μη εξυπηρέτησης του χρέους τον Ιούλιο, όταν η χώρα μας θα πρέπει να καταβάλει περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ιδιώτες πιστωτές.

«Ποτέ δεν είπα ότι η Ελλάδα δεν θα καταβάλει τη δόση τον Ιούλιο. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Αυτό το οποίο είπα είναι ότι η εκταμίευση δεν αποτελεί πρόβλημα γιατί όλες οι πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι έχουμε τηρήσει τις δεσμεύσεις μας», επισήμανε.

Τόνισε πάντως ότι από τη σκοπιά της Αθήνας «η εκταμίευση χωρίς σαφήνεια στο θέμα του χρέους δεν αρκεί, ώστε να γυρίσει σελίδα η ελληνική οικονομία».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση θα καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της χωρίς να πρέπει να πάρει νέο δάνειο. Υπογραμμίζει δε ότι η Αθήνα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι θα εφαρμόσει τις ψηφισθείσες μεταρρυθμίσεις μόνον εάν γίνει ελάφρυνση του χρέους, κάτι το οποίο όμως αποκλείουν ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως η Γερμανία.

Υπενθυμίζεται ότι στο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας πρότεινε μετάθεση των ουσιαστικών αποφάσεων για το χρέος έως τα τέλη του 2018, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου.

Όσον αφορά το ΔΝΤ, που απαιτεί συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να προσφέρει νέα δάνεια στην Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε πρότεινε ο οργανισμός να ενταχθεί στο πρόγραμμα μόνο επί της αρχής, συνδέοντας χρηματοδοτικά από το 2018, δηλαδή αφού ρυθμιστεί το χρέος.

Η ελληνική πλευρά απέρριψε την πρόταση Σόιμπλε, το Ταμείο όμως δεν έχει αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας πως εξετάζει πλέον όλες τις δυνατές λύσεις για την περίπτωση της Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα