Διχασμένοι οι αναλυτές για τη συμφωνία επί του χρέους

Περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις δημιούργησε στους διεθνείς αναλυτές η συμφωνία του Eurogroup που ανέστρεψε τη διαφαινόμενη ελληνική χρεοκοπία, διατήρησε ωστόσο το ρήγμα στις σχέσεις των πιστωτών της Αθήνας: του ΔΝΤ και των ηγετών της Ευρωζώνης, σημειώνει σε σημερινό του άρθρο στο CNBC, ο Brian Price.

Όπως αναφέρει, κεντρικό

σημείο τριβής αποτελεί η άμεση ελάφρυνση του χρέους, για την οποία πιέζει το ΔΝΤ. Οι Ευρωπαίοι ωστόσο δεν κάμπτονται, φοβούμενοι ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει προηγούμενο και θα μειώσει τις πιέσεις προς την Αθήνα που δεν θα «αγχωθεί» να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις.

Αυτό που αποφασίστηκε ήταν να ξεκινήσει η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους το 2018 με την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος κι αυτό «αν κριθεί απαραίτητο».

Άμεση ήταν η απάντηση του εκπροσώπου και επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο οποίος είπε ότι το Ταμείο δεν συμφωνεί απόλυτα με τη νέα συμφωνία, υπαινισσόμενος ότι ο μελλοντικός ρόλος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα δεν είναι εξασφαλισμένος. Πρόσθεσε δε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να πει λεπτομερώς τα μέτρα για το χρέος που ετοιμάζεται να λάβει το 2018, ώστε το Ταμείο να κρίνει την αποτελεσματικότητά τους και μόνον τότε θα αποφασίσει τι θα πράξει με τη συμμετοχή του.

Από την πλευρά του ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Β. Σόιμπλε, σύμφωνα με ΜΜΕ, είπε ότι ο Τόμσεν «ήταν μάλλον κουρασμένος» όταν έκανε αυτές τις δηλώσεις.

«Μια συμφωνία επί της αρχής δεν ισοδυναμεί με καθολική συμφωνία», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της PNC, William Adams. «Η ελάφρυνση του χρέους παραμένει εξαρτώμενη από τις προοπτικές της ευρωζώνης, όμως το ΔΝΤ υποθέτει ότι αργά ή γρήγορα το θέμα θα φτάσει εκεί. Πρόκειται για ένα παιχνίδι με τις λέξεις».

Τις ίδιες απόψεις απηχεί και η Societe Generale σε σημερινό της σημείωμα:

«Αυτή η συμφωνία επιτρέπει στους ηγέτες της ευρωζώνης να συνεχίσουν να παίζουν ένα παρατεταμένο παιχνίδι προσποίησης, κυρίως όσο το ΔΝΤ επιμένει ότι η μελλοντική συμμετοχή του θα αποφασιστεί αργότερα. Σημειώστε πάντως ότι θα είναι δύσκολο να ικανοποιήσει αυτή η συμφωνία τα κριτήρια του ΔΝΤ για συμμετοχή του στη χρηματοδότηση». Συνεπεία τούτου, συνεχίζει η τράπεζα, το ΔΝΤ είναι πιθανό ότι θα μείνει στο περιθώριο.

Σύμφωνα με τη Societe Generale η ελάφρυνση χρέους είναι τελικά αναπόφευκτη.

«Χωρίς αυτήν, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα αυξηθούν στο 30% του ΑΕΠ έως το 2033 και πάνω από 50% του ΑΕΠ το 2060. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια γενναία ελάφρυνση χρέους που θα διασφαλίσει την πρόσβασή της στις αγορές. Χωρίς αυτήν, θα παραμείνει κάτω από ένα οικονομικό πρόγραμμα στο εγγύς μέλλον».

Ο Adams, από την άλλη, πιστεύει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους μετατίθεται για το απώτερο μέλλον (πολύ πέραν του 2018) δεδομένης της χαμηλής εμπιστοσύνης μεταξύ Ευρωπαίων – ελληνικής κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι περιμένουν και νέα επεισόδια σε αυτή την κόντρα.

Χ.Ρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα