Δικηγόροι για εμβολιασμό: Αντίθετοι όταν στοχεύονται γιατροί και εκπαιδευτικοί

Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, σε ανακοίνωσή της εκφράζει την αντίθεσή της στις γενικεύσεις, αφορισμούς, συνωμοσιολογίες άκριτες στοχεύσεις υγειονομικών και εκπαιδευτικών και ακραίες θέσεις αναφορικά με το ζήτημα των εμβολιασμών κατά του COVID-19, από όποιους και αν αυτές εκφράζονται.

Συγκεκριμένα, η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας, στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι δικηγορικές συμπεριφορές που παραβιάζουν ή καταστρατηγούν τους κανόνες άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος είναι απερίφραστα καταδικαστέες και για την αντιμετώπισή τους αρμόδια είναι πειθαρχικά

όργανα των οικείων τοπικών Δικηγορικών Συλλόγων και προσθέτει ότι οι δικαστικές και γενικά οι δημόσιες αρχές οφείλουν, να γνωστοποιούν στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο τυχόν στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους για την πειθαρχική διερεύνηση συμπεριφορών δικηγόρων.

Η ανακοίνωση της συντονιστικής της Ολομέλειας έχει ως εξής:

1) Η πρωτόγνωρη υγειονομική κατάσταση, που βιώνουμε λόγω της πανδημίας, επιβάλλει ιδίως στους δικηγόρους, λόγω και του δημόσιου χαρακτήρα του λειτουργήματός τους, ως συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, να επιδεικνύουν υψηλό αίσθημα ευθύνης και να πρωτοστατούν στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής.

Κατά συνέπεια, γενικεύσεις, αφορισμοί, συνωμοσιολογίες άκριτες στοχεύσεις υγειονομικών και εκπαιδευτικών και ακραίες θέσεις, μας βρίσκουν αντίθετους , από όποιους και αν εκφράζονται.

2) Όσον αφορά στον χειρισμό δικαστικών και εξώδικων υποθέσεων, που ανατίθενται σε δικηγόρους, με αφορμή την εφαρμογή των ισχυόντων εκάστοτε υγειονομικών μέτρων, ο δικηγόρος οφείλει να εκτελεί το καθήκον του εντός των ορίων της δοθείσης εντολής και των προβλέψεων των διατάξεων του Κώδικα Δικηγόρων και του Κώδικα Δεοντολογίας του δικηγορικού λειτουργήματος.

3) Συμπεριφορές που παραβιάζουν ή καταστρατηγούν τους κανόνες άσκησης του επαγγέλματος είναι απερίφραστα καταδικαστέες και για την αντιμετώπισή τους αρμόδια είναι πειθαρχικά όργανα των οικείων Δικηγορικών Συλλόγων, σύμφωνα με τη προβλεπόμενη από τον Κώδικα Δικηγόρων διαδικασία.

4) Οι δικαστικές και εν γένει δημόσιες αρχές οφείλουν, σύμφωνα με το άρθρο 152 παρ. 1 Κώδικα Δικηγόρων, να γνωστοποιούν στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο τυχόν στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους για την πειθαρχική διερεύνηση συμπεριφορών συναδέλφων.

Διαβάστε ακόμη:

Προϋπολογισμός: Το Ταμείο Ανάκαμψης… στήριξε τα έσοδα – Ποιοι φόροι δεν απέδωσαν

ΔΕΗ: Πώς αναδιατάσσει τον ενεργειακό χάρτη και γιατί ξαναμοιράζει την τράπουλα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Θεσσαλονίκη: Τα projects που αλλάζουν την εικόνα στη «βασίλισσα του Βορρά» (pics)

Keywords
Τυχαία Θέματα