Διπλό πλήγμα το σπάσιμο της δόσης


Διπλό χτύπημα αποτελεί για την ελληνική πλευρά το σπάσιμο της δόσης και η εκταμίευση μόνο 1,1 δισ. ευρώ, αντί για τα 2,8 δισ. ευρώ.

Το 1,7 δισ. ευρώ που απομένει είναι εκείνο που προορίζεται για εξόφληση οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες προμηθευτές και άλλους πιστωτές, δηλαδή χρήματα που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά η οποία βρίσκεται σε μεγάλη δυσπραγία.

Προϋπόθεση, όμως, για την εκταμίευση του ποσού αυτού είναι η κυβέρνηση να έχει ολοκληρώσει τις προηγούμενες πληρωμές προς τον ιδιωτικό τομέα, κάτι που δεν έχει γίνει.

Το ζήτημα αυτό έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και

καιρό και η κυβέρνηση όφειλε να είναι έτοιμη να αποδείξει ότι έχει ήδη καταβάλει στους προμηθευτές του Δημοσίου το ποσό (1,1 δισ. ευρώ) που αντιστοιχούσε από την πρώτη δόση (7,5 δισ. ευρώ συνολικά) η οποία έχει εκταμιευτεί στις αρχές Ιουλίου.

Όμως η ελληνική πλευρά δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσει την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, η οποία θα πιστοποιεί πότε και που ακριβώς καταβλήθηκαν τα ποσά που είχαν προβλεφθεί, ειδικά για το μήνα Σεπτέμβριο.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου έλεγαν ότι η δυσκολία οφείλεται στο ότι το μεν Κράτος έχει ήδη χορηγήσει τα ποσά στους φορείς που είναι αρμόδιοι για τις πληρωμές προς του ιδιώτες (π.χ. ΕΟΠΠΥ) αλλά η εξόφληση προς τους τελικούς αποδέκτες είτε δεν έχει πραγματοποιηθεί είτε δεν έχει διεκπεραιωθεί λογιστικά.

Από την άλλη πλευρά, η απόφαση του Eurogroup επιφέρει και ένα ρήγμα στο προφίλ του «καλού μαθητή» που επιδιώκει να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, με την ελπίδα ότι αυτό θα τη βοηθήσει και στο ζήτημα του χρέους.

Δεν βοηθάει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να εμφανίζεται ότι δεν μπορεί να κλείσει ζητήματα που έπρεπε να έχουν διευθετηθεί προ μηνών, την ώρα που θέλει να ολοκληρώσει το ταχύτερο τη δεύτερη αξιολόγηση για να ανοίξει το θέμα του χρέους μέχρι το τέλος του χρόνου.

Με την απόφαση αυτή, όμως, αντιθέτως, ενισχύονται τα επιχειρήματα του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μόλις προχθές έλεγε ότι δεν υπάρχει ζήτημα χρέους και ότι καλά-καλά δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Εάν η δεύτερη αξιολόγηση δεν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, τότε δεν θα υπάρχει και πολιτική και νομική βάση για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το χρέος, αφού το ορόσημο για αυτές είναι το τέλος του 2016 σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, την οποία επικαλείται η κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα