ΔΝΤ: Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές του χρέους παραμένουν αβέβαιες

Του Αργύρη Παπαστάθη

Το ΔΝΤ εξέφρασε σήμερα και ανοιχτά τις επιφυλάξεις του για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μετά την αινιγματική στάση που τήρησε η γενική του διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ μετά το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Στα αρχικά συμπεράσματα της Ετήσιας Έκθεσης του Άρθρου 4 μετά τις επαφές με την ελληνική κυβέρνηση αυτή

την εβδομάδα, το ΔΝΤ σημειώνει ότι «η ελάφρυνση του χρέους η οποία συμφωνήθηκε πρόσφατα με τους Ευρωπαίους εταίρους της έχει βελτιώσει σε σημαντικό βαθμό τη βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα, αλλά οι περισσότερο μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν αβέβαιες».

Τα στελέχη του ΔΝΤ καλωσορίζουν μεν τη δέσμευση των Ευρωπαίων να παρέχουν επιπρόσθετη ελάφρυνση χρέους στο μέλλον (2032) αλλά προσθέτουν πως «είναι κρίσιμης σημασίας οποιαδήποτε τέτοια πρόσθετη ελάφρυνση χρέους να βασίζεται σε ρεαλιστικές παραδοχές, ιδιαίτερα σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρεί ιδιαίτερα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα».

Οι αγορές είναι τώρα ανοιχτες αλλά «θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί η πρόσβαση στις αγορές χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση χρέους» ανέφερε ο επικεφαλής του ΔΝΤ στους Θεσμούς Πίτερ Ντόλμαν καλώντας τους Ευρωπαίους να λάβουν υπόψη τους τις επιπτώσεις ενός πλεονάσματος 2,2% «επί σχεδόν 50 έτη» για την ανάπτυξη και σχολιάζοντας ότι ελάχιστες χώρες στον κόσμο έχουν πετύχει τέτοια πλεονάσματα ακόμη και σε βάθος δεκαετίας. «Κυρίως πετρελαιοπαραγωγές χώρες» είπε.

Εν μέρει λόγω της επίπτωσης του πλεονάσματος 2,2% του ΑΕΠ από το 2023 ως το 2060 το ΔΝΤ αναμένει μακροπρόσθεσμα ανάπτυξη 1% του ΑΕΠ (νωρίτερα 2% το 2018 και 2,4% το 2019), σημειώνει ως ρίσκα το δημογραφικό πρόβλημα (τη γήρανση του πληθυσμού) και προσθέτει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα όπως το άνοιγμα των αγορών και η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Το ΔΝΤ θα είναι παρόν μετά τις 20 Αυγούστου με το δικό του πρόγραμμα μετα-μνημονιακής επιτήρησης, Post Program Monitoring (PPM).

Πλεονάσματα εις βάρος της Υγείας της Παιδείας και των επενδύσεων

Ο κ. Ντόλμαν μιλώντας στην Αθήνα και μέσω teleconference στο διεθνή Τύπο, είπε πως πιστεύει ότι με τα ισχύοντα μέτρα μπορεί να πιαστεί το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 αλλά τόνισε ότι υπάρχουν ανάγκες για δαπάνες στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, και των επενδύσεων που δεν εξυπηρετούνται για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα.

«Μας είπαν ξεκάθαρα ότι θα εφαρμοστούν τα μέτρα του 2019 και του 2020»

Ερωτηθείς αν πιστεύει πως πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα της μείωσης των συντάξεων το 2019 και του αφορολόγητου το 2020 είπε ότι η εφαρμογή τους «είναι απαραίτητη» μεταξύ άλλων «ως προς το μήνυμα για τη δέσμευση της Ελλάδας να συνεχίσει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων στην περίοδο μετά το πρόγραμμα».

«Οι δίδυμες μεταρρυθμίσεις του 2019 και του 2020 είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για την κατεύθυνση στην οποία πορεύεται η χώρα» είπε ο κ. Ντόλμαν. Σε νέο ερώτημα προς το τέλος της συνέντευξης έδειξε να μην ανησυχεί ότι δεν θα εφαρμοστούν, λέγοντας: «Οι ελληνικές αρχές μας είπαν πολύ ξεκάθαρα (very firmly) ότι θα εφαρμόσουν (they are going to do) τις μεταρρυθμίσεις του 2019 και του 2020».

Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις

«Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα και να αναπτυχθεί ταχύτερα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ντόλμαν προσθέτοντας ότι πρέπει να αρθούν τα capital controls και να αντιμετωπιστεί το πολύ υψηλό ποσοστό κόκκινων δανείων στις Ελληνικές τράπεζες.

«Αποδεχόμαστε τα αποτελέσματα των stress tests»

Ερωτηθείς όμως για το θέμα είπε ότι «αποδεχόμαστε τα αποτελέσματα των stress tests» απορρίπτοντας το ενδεχόμενο κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών. Σχολίασε απλώς πως ο τραπεζικός τομέας, με δεδομένο το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, είναι η «μηχανή» που λείπει για τη στήριξη της ανάπτυξης.

«Να μην αλλάξουν οι συλλογικές συμβάσεις»

Άλλο ένα μήνυμα που έστειλε το στέλεχος του ΔΝΤ είναι η επιθυμία του ταμείου να μην αλλάξουν οι συλλογικές συμβάσεις. "Θα υποστηρίζαμε την ανάγκη οι ελληνικές αρχές να μην πάρουν πίσω τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας" ανέφερε ο κ. Ντόλμαν. Επίσης σχολίασε ότι το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών και των φόρων μπορεί να μειωθεί αν εφαρμοστεί η μείωση του αφορολόγητου το 2020 ("δείχνοντας" προς τα λεγόμενα αντίμετρα).

Η πλήρης έκθεση βάσει του Άρθρου 4 αναμένεται στο τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστο και θα περιλαμβάνει και την Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA).

Ακολουθούν στα ελληνικά τα πρώτα συμπεράσματα από την επίσκεψη του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα