ΔΝΤ: Συνιστά να επιβληθεί προσωρινός φόρος στους πλούσιους που αύξησαν τα κέρδη τους στην πανδημία

Οι κυβερνήσεις που χρειάζονται πρόσθετους πόρους, προκειμένου να συνεχίσουν να βοηθούν τους πιο ευάλωτους για να βγουν από την κρίση, θα μπορούν να αυξήσουν τους φόρους για τους πιο πλούσιους ή τις επιχειρήσεις που αύξησαν τα κέρδη τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Η πανδημία αύξησε τις ανισότητες, και οι κυβερνήσεις χρειάστηκε να παράσχουν (σημαντική οικονομική) στήριξη»

στους ανθρώπους και στις επιχειρήσεις που επλήγησαν περισσότερο, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Πάολο Μάουρο, εκ των υπευθύνων της δημοσιονομικής πολιτικής του ΔΝΤ.

Είναι «απαραίτητο να αντληθούν πρόσθετα φορολογικά έσοδα» για να ανακατανεμηθούν μέσω της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης, των δικτύων κοινωνικής ασφάλισης, πρόσθεσε ο ίδιος.

Για να γίνει αυτό, το ΔΝΤ συνιστά, όπως είχε κάνει τον Οκτώβριο, τη θέσπιση προσωρινής φορολογίας επί των υψηλότερων εισοδημάτων, ώστε να βοηθηθούν οι κυβερνήσεις να ανταποκριθούν στις ανάγκες χρηματοδότησης.

Σημειώνοντας το γεγονός ότι στις προηγμένες οικονομίες υπήρξε τα τελευταία χρόνια διάβρωση των εσόδων που προέρχονταν από τους εταιρικούς φόρους, ο Μάουρο χαιρέτισε τη διεθνή πρωτοβουλία «για την επίτευξη συμφωνίας» για μια παγκόσμια ελάχιστη φορολόγηση.

«Διαπιστώσαμε επίσης μια διάβρωση της φορολόγησης εισοδήματος φυσικών προσώπων για τα πρόσωπα που είναι στην κορυφή της εισοδηματικής κλίμακας», πρόσθεσε.

«Συνεπώς, στις προηγμένες οικονομίες, υπάρχει μια ευκαιρία να αντιστραφεί αυτή η τάση με την αύξηση τόσο του φόρου εισοδήματος των εταιρειών, όσο και των πλουσιότερων ιδιωτών, με την εξάλειψη των κενών του φορολογικού συστήματος, με την αύξηση των φόρων ιδιοκτησίας ή των φόρων κληρονομιάς. Υπάρχει ένα ολόκληρο φάσμα διαθέσιμων επιλογών», πρόσθεσε.

Ένας προσωρινός φόρος για να συνέλθουμε από τον Covid, ο οποίος θα περνούσε από έναν εταιρικό φόρο, θα είχε νόημα κυρίως για τις εταιρείες που έχουν κάνει περισσότερα κέρδη κατά τη διάρκεια της κρίσης, τόνισε αναφερόμενος σε κολοσσούς όπως η Amazon.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Amazon, Τζεφ Μπέζος, διαβεβαίωσε ότι στηρίζει την πρόταση μιας αύξησης των εταιρικών φόρων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατήγγειλε την περασμένη εβδομάδα το γεγονός ότι ο όμιλος δεν πληρώνει φόρο επί των κερδών του.

«Ο εμβολιασμός είναι περισσότερο από επικερδής»

Ο επικεφαλής δημοσιονομικής πολιτικής του ΔΝΤ Βίτορ Γκασπάρ υπερασπίστηκε τον εμβολιασμό σε όλα τα επίπεδα. Πάνω από 1.000 δισ. δολάρια πρόσθετων φορολογικών εσόδων θα μπορούσαν να υπάρξουν έως το 2025 σε παγκόσμια κλίμακα, αν όλες οι χώρες κατάφερναν να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει επίσης την «εξοικονόμηση επιπλέον δισεκατομμυρίων στα μέτρα στήριξης» των οικονομιών, παρατηρεί το ΔΝΤ στην έκθεσή του για τη δημοσιονομική επιτήρηση, που δημοσιεύτηκε σήμερα στο πλαίσιο των εαρινών συνεδριάσεων.

«Για να συγκεντρωθούν οι απαραίτητοι πόροι, να βελτιωθεί η πρόσβαση στις βασικές υπηρεσίες, να ενισχυθούν τα δίχτυα ασφαλείας και να αναζωογονηθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης, οι εθνικές και διεθνείς φορολογικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες», προσθέτει το Ταμείο.

«Ο εμβολιασμός είναι συνεπώς περισσότερο από επικερδής, καθώς προσφέρει μια εξαιρετική σχέση ποιότητας/τιμής στα δημόσια κεφάλαια που επενδύονται για την επιτάχυνση της παραγωγής των εμβολίων και την παγκόσμια διανομή τους», σχολιάζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Διαβάστε ακόμη

Νέα ευκαιρία ένταξης στη ρύθμιση για τις 100 – 120 δόσεις

Ερντογάν: «Τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια» (και) του νέου Κεντρικού Τραπεζίτη

ΔΝΤ: Eπιστροφή στα πλεονάσματα το 2022 για την ελληνική οικονομία

Keywords
Τυχαία Θέματα