Δόμνα Μιχαηλίδου, γιατί πήρες πίσω τον υποχρεωτικό εμβολιασμό;

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης είχε πει πως «η υψηλή πολιτική δεν είναι παρά κοινή λογική που εφαρμόζεται σε μεγάλα πράγματα».

Το πρωί της Τετάρτης 14 Ιουλίου η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, μίλησε ακριβώς για αυτό: για τη λογική η οποία εμπεριέχεται στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών – βασικά, στις μονάδες φροντίδας υγείας ηλικιωμένων.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη ανέφερε πως υπάρχει απόφαση για υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών,

η οποία ελήφθη αφενός λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα και, αφετέρου, λόγω των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού που παρατηρούνται στις τάξεις των εργαζομένων των δομών. Δίνοντας μία εικόνα, είπε χαρακτηριστικά πως το ποσοστό των ασθενών που έχουν εμβολιαστεί είναι υψηλότερο από αυτό των εργαζομένων, από τους οποίους ούτε το 50% δεν έχει προχωρήσει στον εμβολιασμό.

Μιλώντας για το πώς θα λειτουργήσει το πλαίσιο που ανακοινώθηκε, η κυρία Μιχαηλίδου σημείωσε πως όταν κάποιος εργαζόμενος δεν έχει εμβολιαστεί έως τις 16 Αυγούστου, τότε δεν θα μπορεί να προσέρχεται στη μονάδα φροντίδας. Συμπλήρωσε δε, πως είναι ευθύνη του εργοδότη να διασφαλίζει πως ο εν λόγω εργαζόμενος δεν θα προσέρχεται για να εργαστεί και, κατά συνέπεια, δεν θα είναι υποχρεωμένος να του καταβάλει τον μισθό του.

Συνεχίζοντας δε, η υφυπουργός σημείωσε πως «σχεδιάζεται να δοθεί μία περίοδος προσαρμογής ή μία περίοδος απόφασης στον εργαζόμενο για να αποφασίσει να εμβολιαστεί και έπειτα από ένα διάστημα να μπορεί να απολυθεί», όπως είπε χαρακτηριστικά. Και από πάρα πολλούς ακούστηκε ένα «μπράβο».

Το μεσημέρι εκείνης της ημέρας, όμως, η Δόμνα Μιχαηλίδου προχώρησε σε ανασκευή αυτών των πρωινών δηλώσεών της. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, επρόκειτο για λάθος διατύπωση. «Δεν πρόκειται να υπάρξει τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η οποία θα συνδέει την αποχή από την εργασία με άδεια άνευ αποδοχών λόγω μη εμβολιασμού ή απόλυση», ξεκαθάρισε η κυρία Μιχαηλίδου.

Ειλικρινά, δεν μπορώ να παρακολουθήσω αυτή τη συλλογιστική. Όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο είναι επικίνδυνοι στο να μεταδώσουν τον κορωνοϊό; Υπάρχει ο κίνδυνος στο να νοσήσουν οι ίδιοι; Εάν έχεις τον παππού, τη γιαγιά, τους γονείς σου σε μια τέτοια δομή, κινδυνεύουν από τους υπαλλήλους να κολλήσουν τον ιό;

Προφανώς και αυτά τα ερωτήματα είναι ρητορικά, εννοείται πως η υφυπουργός πήρε πίσω τις δηλώσεις της για να μη δυσαρεστηθούν οι ανεμβολίαστοι και χαθούν κάποιες ψήφοι, ενώ την ίδια στιγμή χάνονται ζωές. Αυτές οι ώρες δεν χρήζουν περισσότερης ενημέρωσης και πειθούς: όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει με την πανδημία κι αν κάποιος δεν έχει πειστεί ακόμα για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει σύσσωμος ο πλανήτης, προφανώς και πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει όλες τις συνέπειες, ως «σύμμαχος» διασποράς του φονικού ιού.

Ας μη γελιόμαστε. Αυτές οι ώρες απαιτούν περισσότερη πολιτική βούληση και αποφασιστικές κινήσεις, όπως άλλωστε κάνουν ήδη αρκετές χώρες, αφού απειλούνται ζωές. Η κυβέρνηση, αφού αντιμετωπίζουμε μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας, οφείλει να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα τα οποία θα τη διασφαλίζουν στο έπακρο. Αντίστοιχα, σύσσωμη η αντιπολίτευση οφείλει να συνδράμει στην πίεση η οποία πρέπει να ασκηθεί σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες για να προχωρήσουν σε εμβολιασμό.

Και είναι κάτι τέτοιες ώρες που θυμάμαι αυτό που είχε γράψει ο Βρετανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Άρθουρ Κλαρκ: «Ένας πολιτικάντης σκέφτεται τις επόμενες εκλογές. Ένας πολιτικός, τις επόμενες γενιές». Έφτασε η ώρα, λοιπόν, κατά την οποία οι πολιτικοί πρέπει να διασώσουν τις ζωές μας και τις επόμενες γενιές, σε μια πανδημία που δεν είναι έργο στο σινεμά, δεν αποτελεί αποκύημα επιστημονικής φαντασίας.

Υ.Γ.: Η Δόμνα Μιχαηλίδου, αμέσως μετά τις δηλώσεις της περί απόλυσης, δέχτηκε μια αισχρή σεξιστική επίθεση. Έργο της κυβέρνησης, πέραν της προστασίας της δημόσιας υγείας, είναι να διαφυλάξει τους πολίτες και από το μακελειό στην ενημέρωση…

Keywords
Τυχαία Θέματα