«Δώρο» για τους ξένους ανταγωνιστές η υπέρμετρη φορολογία στην Ελλάδα

Η νέα βοήθεια που αναμένει η Ελλάδα βυθίζει βαθύτερα την οικονομία της με αποτέλεσμα την αύξηση των φόρων παντού: από τη μπύρα, έως τη χρήση Ιντερνετ, τις τηλεφωνικές υπηρεσίες και τη συνδρομητική τηλεόραση. Ο διευθύνων σύμβουλος της Forthnet, Πάνος Παπαδόπουλος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς,

όπως λέει, η νέα φορολογία επί της συνδρομητικής τηλεόρασης που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προάγει τον αθέμιτο ανταγωνισμό, αφού δεν αγγίζει τους εξωχώριους ανταγωνιστές. Έτσι, όπως εξηγεί, η μάχη απέναντι σε ανταγωνιστές, όπως το Netflix, γίνεται ακόμα πιο σκληρή.

Το ίδιο υποστηρίζουν και στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας, που υπόκεινται σε βαρύτατους φόρους, χωρίς αυτό να ισχύει για εταιρείες που παρέχουν τουριστικές υπηρεσίες μέσω διαδικτύου, όπως είναι η AirBnB.

Οι φόροι «θα οδηγήσουν σε συνθήκες απόλυτα ασφυκτικού αθέμιτου ανταγωνισμού προς όφελος ξένων εταιρειών που παρέχουν ΄παρόμοιες υπηρεσίες μέσω Ιντερνετ, τα έσοδα των οποίων δεν φορολογούνται στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, για να προσθέσει ότι ο φόρος επί της συνδρομητικής τηλεόρασης «θα δημιουργήσει πρωτόγνωρα αντίξοες συνθήκες στην αγορά, πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα στη βιομηχανία της ελληνικής συνδρομητικής τηλεόρασης».

«Τα νέα δημοσιονομικά μέτρα δεν θα βοηθήσουν την ανάκαμψη, αλλά η σχετική βελτίωση των σχέσεων με τους δανειστές μπορεί και να βοηθήσει», αναφέρει ο Maxime Sbaihi, αναλυτής του Bloomberg Intelligence. «Φαίνεται ότι το εμπόδιο της α' αξιολόγησης θα έχει βγει από τη μέση ακριβώς πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου και αυτό θα βοηθήσει να επιστρέψει μέρος της εμπιστοσύνης (προς τη χώρα)», συμπληρώνει.

Τώρα αναμένεται η εκταμίευση των συνολικά 10,3 δισ. ευρώ (σσ. τα 7,5 άμεσα και τα υπόλοιπα με τη β' αξιολόγηση γύρω στον Οκτώβριο, καλώς εχόντων των πραγμάτων), ενώ αναμένεται και η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 22/6, όπου και πιθανότατα θα αποφασιστεί η επαναφορά του waiver για τις ελληνικές τράπεζες. .

Τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων θεωρούν, ωστόσο ότι τα παραπάνω «ευεργετήματα» θα μπορούσαν να είχαν επιτευχθεί χωρίς την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, με επιβαρύνσεις που μπορεί να εκτροχιάσουν την πολυπόθητη οικονομική ανάκαμψη.

Για τον Πάνο Παπαδόπουλο, η φορολογική αδικία στη συνδρομητική τηλεόραση είναι φανερή. Η εταρεία έχει σχεδόν μισό εκατομμύριο συνδρομητές, καθένας εκ των οποίων πληρώνει περίπου 62 ευρώ τον μήνα για ένα μπουκέτο καναλιών. Σύμφωνα με το site της Forthnet, η εταιρεία ήδη χρεώνει επιπλέον 6,2 ευρώ τον μήνα λόγω των φόρων. Αντίθετα, ένας συνδρομητής του Netflix που αποχώρησε από την Ελλάδα νωρίτερα μέσα στο 2016, πληρώνει 7,99 ευρώ τον μήνα για τις βασικές υπηρεσίες ή 11,9 ευρώ για προνομιακές προσφορές. Σημειώνεται ότι η αμερικανική εταρεία χρεώνει τους συνδρομητές με έναν φόρο επί των πωλήσεων, τον οποίο καταβάλει στο ελληνικό κράτος.

Εκπρόσωπος τους ελληνικού ΥΠΟΙΚ είπε ότι το Netflix δεν παρέχει τις ίδιες υπηρεσίες με τις αντίστοιχες ελληνικές εταιρείες και ότι δεν έχει έδρα της Ελλάδα, άρα δεν μπορεί να φορολογηθεί το ίδιο.

Ανάλογα βαρύ το κλίμα και στον τουρισμό που προσφέρει το 18,5% του ελληνικού ΑΕΠ.
«Την ώρα που το κράτος υπερφορολογεί μέχρι ασφυξίας τα επίσημα καταλύματα στα τουριστικά θέρετρα, χάνει τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ εσόδων από τον μη έλεγχο ιδιωτικών κατοικιών που ενοικιάζονται σε τουρίστες», αναφέρει ο Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κράτος δεν κατάφερε να διαφυλάξει τη «φορολογική συμμετρία» μεταξύ ξενοδοχείων και υπηρεσιών όπως η AirBnB Inc. που έχει καταχωρισμένες χιλιάδες ιδιωτικές κατοικίες προς ενοικίαση στην Ελλάδα με μέση τιμή τα 100 ευρώ τη μέρα για τον Ιούνιο. Η εταιρεία ζητά από τους χρήστες της πλατφόρμας να διαβεβαιώσουν ότι καταβάλλουν όλους τους φόρους που απαιτούνται από το ελληνικό κράτος.

Σε αυτή την περίπτωση, εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ είπε ότι συνεργάζεται με τους παρόχους τέτοιων υπηρεσιών για την αποτελεσματική φορολόγηση των ιδιοκτητών ακινήτων που τα δίδουν προς ενοικίαση σε τουρίστες.

Το χρηματιστήριο είχε κάνει ράλι τον περασμένο μήνα όταν έκλεισε η συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν είναι τόσο ενθουσιώδεις όμως. Όπως λένε, η δυσβάσταχτη φορολογία θα οδηγήσει σε απολύσεις και σε τεράστιο πλήγμα σε έναν δυναμικούς τομές της ελληνικής οικονομίας, όπως πχ τη ζυθοποιία. Η τελική λιανική τιμή της μπύρας θα αυξηθεί κατά 20%.

Για τον κ. Παπαδόπουλο της Forthnet, η επιπρόσθετη φορολογία μπορεί να αποβεί μπούμερανγκ μειώνοντας τις απολαβές του κράτους αφού οι πολίτες θα καταναλώνουν λιγότερο.
«Το κράτος θα καταλήξει να χάσει σημαντικά έσοδα με την επιβολή τέτοιων υπερβολικών φόβων», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα