Δώστε credit στην Ελλάδα, ακόμα και αν καθυστερεί

Τι γράφει ένας εκ των βασικών αρθρογράφων του Bloomberg, Mark Gilbert, για την Ελλάδα

Δυο πράγματα που ο πολύς κόσμος αγνοεί για την Ελλάδα είναι η τοποθέτηση του επικεφαλής του Οικονομικού Ινστιτούτου Levy του Πανεπιστημίου Bard των ΗΠΑ, στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς και η ανάληψη της ηγεσίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, από ένα μη μέλος της κυβέρνησης.

Ο ένας είναι ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και άλλος είναι ο Γιώργος Πιτσιλής.

Όπως γράφει ένας εκ των βασικών αρθρογράφων του Bloomberg, Mark Gilbert, για μια κυβέρνηση που διαφημίζει τις αριστερές της καταβολές όπως μπορεί (βλ. επίσκεψη Τσίπρα στην Κούβα για την κηδεία Κάστρο) , ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται απρόσμενα πραγματιστής σε ό,τι αφορα΄τις προσπάθειες να «γυρίσει» την εικόνα της οικονομίας.

Κι αν και τα εμπόδια παραμένουν, η Ελλάδα δεν μοιάζει πια με το χρεοκοπημένο κράτος που του αξίζει να εξοστρακιστεί από το ευρώ.

Όπως γράφει το άρθρο, είναι αλήθεια ότι οι τραπεζικές καταθέσεις βρίσκονται ακόμα 48% κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα. Ωστόσο, οι καταθέτες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν χρήματα στους λογαριασμούς τους τους τελευταίους μήνες.

Βελτίωση έχει υπάρξει και στις προοπτικές της ανάπτυξης, με το ΑΕΠ να επεκτείνεται με ετήσιο ρυθμό 1,8% στο τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας τόσο τη Γερμανία όσο και την ευρωζώνη συνολικά.

Βελτίωση και στα δημόσια έσοδα, με αύξηση 7% από το ναδίρ του 2013. Όσο για τα capital controls, βοήθησαν κι αυτά στη συλλογή φορολογικών εσόδων μέσω της χρήσης ΑΤΜ και καρτών.

Ωστόσο, σίγουρα υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να γίνουν, επισημαίνει, όπως πχ οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν μείνει πίσω.

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, η Ελλάδα ίσως μπορέσει να επωφεληθεί τελικά από την παραίτηση Ρέντσι στην Ιταλία. Γιατί όσο μεγαλύτερο είναι το ρίσκο πολιτικής αναταραχής ή αναστάτωσης στα χρηματιστήρια, τόσο πιο πιθανόν είναι η ΕΚΤ να προσθέσει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα QE τους επόμενους μήνες, ώστε έτσι να καθησυχαστεί η νευρικότητα των επενδυτών.

Η Ελλάδα, αναφέρει το άρθρο, χρειάζεται ελάφρυνση χρέους. Όπως αναφέρει ο Frank Gill, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος αξιολογήσεων της Standard & Poor's, η Ελλάδα ξοδεύει περί το 7% του ΑΕΠ της για την εξυπηρέτηση χρέους, έναντι 8% στην Ισπανία και 9% στην Ιταλία, αλλά σε μια πολύ μικρότερη βάση ΑΕΠ που κάνει το χρέος διαχειρίσιμο, αλλά όχι βιώσιμο.

Όλοι πάντως αναγνωρίζουν ότι τα βήματα που γίνονται στις μεταρρυθμίσεις είναι μέτρια, ωστόσο η ελάφρυνση του χρέους θα δώσει στην Ελλάδα κάτι που θα μπορεί να επιδείξει στους ψηφοφόρους της, αφού την ίδια στιγμή ζητά την ανοχή και την υπομονή τους για παραπάνω μέτρα. Είναι καιρός, καταλήγει το άρθρο, μετά από τόσα χρόνια μαστίγιο, να δώσει η Ευρώπη και το «καρότο» που έχει ανάγκη η Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα