ΔΥΝΑΜΙΚΗ: Τα ανοδικά και καθοδικά σενάρια για τον ΓΔ τον Σεπτέμβριο

Του Απόστολου Μάνθου, υπεύθυνου Τεχνικής Ανάλυσης στη ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ

Σε μια πλάγια κίνηση με μικρό άνευρο εύρος διακύμανσης αναλώθηκε τη τελευταία εβδομάδα του καλοκαιριού ο Γενικός Δείκτης προσπαθώντας να συντηρηθεί με «αφυδατωμένο» τζίρο συναλλαγών γύρω από τη βαρύτητα των 830 μονάδων. Η δε διαγραμματική κληρονομιά, που άφησε ο δείκτης για το Σεπτέμβριο επαφίεται πάνω στη διατήρηση η μη της ζώνης στήριξης των 809 με 798 μονάδων. Καθοδική καταστρατήγηση του εν λόγω

επιπέδου με τζίρο συναλλαγών άνω των 70 με 80 εκατομμυρίων ευρώ μπορεί να δώσει κινητήριο ώθηση στο Γενικό Δείκτη προς το επόμενο όριο στήριξης των 770 μονάδων. Στην αντίθετη όμως περίπτωση, που ο δείκτης αρνηθεί σθεναρά στο κατηφορικό σενάριο τότε θα δημιουργηθεί η υποψία μεσοπρόθεσμου ανοδικού «πατήματος» με στόχο την επαναφορά του προς την πολύ κρίσιμη περιοχή των 860 μονάδων. Από τους επιμέρους τίτλους άξιο λόγου είναι η σοβαρή αντικραδασμική στήριξη που πρόσφεραν στο Γενικό Δείκτη τόσο η Coca Cola HBC με μηνιαία απόδοση +12% όσο και η Alpha Bank με +4,9%.

Στο ρυθμό της συσσώρευσης παίζει από τα μέσα Ιουνίου και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 κινούμενος μέσα στο εύρος των 2240 με 2108 μονάδων. Πτωτική προσέγγιση της στήριξης των 2108 μονάδων θα δημιουργήσει συνθήκες αστάθειας με πιθανή εκτέλεση βραχυχρόνιων ρευστοποιήσεων σπρώχνοντας το δείκτη προς τις 2080 μονάδες.

Η αναχαίτιση για 4η φορά του Τραπεζικού Δείκτη λίγο πάνω από το διαγραμματικό όριο αντίστασης των 1080 μονάδων έχει προκαλέσει βραχυχρόνιο πλήγμα στο στρατόπεδο των "Bulls" παραδίνοντας κατηφορικό έδαφος προς την περιοχή από όπου διέρχεται η γραμμή, που ενώνει τους δύο προηγούμενους τοπικούς πυθμένες του Ιουνίου και του Ιουλίου, στις 1020 μονάδες περίπου. Εδώ ενώ η επιβεβαιωμένη καθοδική τμήση της εν λόγω γραμμής στήριξης μπορεί να δώσει χώρο για μια επίσκεψη προς το προπύργιο των 1000 με 990 μονάδων η διατήρησή της θα τονώσει το ηθικό των αγοραστών επανεκτιμώντας ανοδικά τις 1065 με 1070 μονάδες. Το μόνο θετικό στοιχείο, που θα πρέπει να αξιολογηθεί στη πορεία είναι η μετά από πέντε μήνες είσοδος του ταλαντωτή RSI σε oversold επίπεδα αντίδρασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα