Δύο εξόδους στις αγορές πριν από τον Μάιο επιδιώκει η κυβέρνηση

του Μάριου Ροζάκου

Ετοιμο να ανοίξει την πόρτα των αγορών, για πρώτη φορά μετά την έξοδο από τα μνημόνια, είναι το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο βασικός σχεδιασμός του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προβλέπει την έκδοση νέου πενταετούς ομολόγου είτε αυτή την εβδομάδα, είτε την ερχόμενη -αν κριθεί αναγκαίο λόγω της πολιτικής ρευστότητας-, ελπίζοντας ότι θα επωφεληθεί από τη δίψα που έδειξαν πρόσφατα οι επενδυτές για κρατικούς τίτλους της ευρωπαϊκής περιφέρειας και ότι θα στρώσει το χαλί ώστε να ακολουθήσει και δεύτερη έκδοση μέσα στο επόμενο δίμηνο.

«Περιμένουμε ότι το

αργότερο έως τις 11 Φεβρουαρίου η Ελλάδα θα έχει βγει στις αγορές», ανέφεραν στο «business stories» τραπεζικές πηγές. Ο ΟΔΔΗΧ είχε εξαρχής προτείνει ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα δανεισμού για τη φετινή χρονιά. Μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και την ενίσχυση των σεναρίων περί πρόωρων εκλογών τον Μάιο, ο σχεδιασμός που προκρίνεται προβλέπει δύο εξόδους στις αγορές έως τον Απρίλιο, υπό την προϋπόθεση ότι η πρώτη θα είναι επιτυχής και οι εσωτερικές και διεθνείς συνθήκες θα παραμείνουν ομαλές.

«Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν στο βασικό σενάριό τους για τη χώρα μας τριπλή εκλογική αναμέτρηση τον Μάιο και κάνουν δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία των διεθνών επιτοκίων το β’ εξάμηνο του έτους, άρα η Ελλάδα πρέπει να τρέξει», σημείωσαν στο «business stories» τραπεζικά στελέχη. Καλά ενημερωμένες πηγές της αγοράς επισημαίνουν ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, καθώς «θα χρειαστεί να μεσολαβήσουν 1,5-2 μήνες μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης έκδοσης ομολόγου». Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι «πρώτα πρέπει να φανεί πώς θα απορροφήσουν οι αγορές το πενταετές και μετά να γίνει το επόμενο βήμα, σε απόσταση ασφαλείας από τον προεκλογικό πυρετό».

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι, εάν αποδειχθεί επιτυχής η έκδοση του πενταετούς ομολόγου και το εγχώριο και διεθνές περιβάλλον δεν επιδεινωθεί, το Ελληνικό Δημόσιο πιθανότατα θα επιχειρήσει άλλη μία έξοδο στις αγορές περί τα μέσα Μαρτίου ή λίγο αργότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «business stories», η δεύτερη έκδοση θα επιχειρηθεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια από την πρώτη. Ετσι, τα σενάρια που εξετάζονται είναι για επταετές ή ακόμα και για δεκαετές ομόλογο. Εναλλακτικά, πιθανό είναι να ξανανοίξει η έκδοση του πενταετούς τίτλου (reopening). Σε κάθε περίπτωση, τα ποσά που θα ζητήσει η χώρα μας από την επενδυτική κοινότητα δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ ανά έκδοση.

Η απόδοση

Οσον αφορά στην απόδοση του επικείμενου πενταετούς ομολόγου, στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι είναι εφικτό να μην ξεπεράσει το 3,5%-3,6%, δεδομένου ότι το αντίστοιχο ομόλογο που βρίσκεται σήμερα υπό διαπραγμάτευση έχει περιορίσει εσχάτως την απόδοσή του στην περιοχή του 3%. Εξάλλου, αναλυτές θεωρούν ότι διαμορφώνεται ευνοϊκό κλίμα για την Ελλάδα μετά το ζωηρό ενδιαφέρον που έδειξαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο οι επενδυτές για τα νέα κρατικά ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Αρα, το νέο πενταετές ομόλογο είναι βέβαιο ότι θα πετύχει σημαντικά χαμηλότερη απόδοση σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα ίδιας διάρκειας:
■ Το πενταετές ομόλογο επί κυβέρνησης Σαμαρά, που εκδόθηκε το 2014 και λήγει τον Απρίλιο, είχε απόδοση 4,95% και ετήσιο κουπόνι 4,75%.
■ Το πενταετές ομόλογο επί κυβέρνησης Τσίπρα, που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2017 και καλύφθηκε κατά 50% από φρέσκο χρήμα και κατά 50% από ανταλλαγή του ομολόγου Σαμαρά με τον καινούριο τίτλο, είχε απόδοση 4,625% και ετήσιο κουπόνι 4,375%.

Ωστόσο, η σύγκριση των παλιών εκδόσεων με την επικείμενη είναι άνιση διότι:

1. Το 2014 και το 2017 η Ελλάδα βρισκόταν ακόμα σε μνημόνιο.

2. Τα παλιά ομόλογα είχαν εκδοθεί σε περιβάλλον υψηλότερων διεθνών επιτοκίων σε σύγκριση με σήμερα. Ενδεικτικά, η Γερμανία δανείζεται σήμερα στη δεκαετία με επιτόκιο 0,23%, ενώ τον Απρίλιο του 2014 δανειζόταν με 1,5%-1,6% και τον Ιούλιο του 2017 με 0,47%-0,60%.

Εφόσον ο παραπάνω σχεδιασμός υλοποιηθεί επιτυχώς, στόχος του ΟΔΔΗΧ είναι να προχωρήσει στη συνέχεια στην πρόωρη αποπληρωμή μέρους των οφειλών της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Για φέτος προβλέπεται να εξοφληθούν πριν από τη λήξη τους δόσεις συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για χρέος με επιτόκιο που φτάνει στο 5,13%, συνεπώς η πρόωρη αποπληρωμή του με χρήματα τα οποία αντλήθηκαν με χαμηλότερο κόστος περιορίζει τις δαπάνες για τόκους.

Keywords
Τυχαία Θέματα