Δυο κινεζικές εταιρείες διεκδικούν τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε., ο μεγαλύτερος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, έλαβε έξι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από επενδυτές για την αγορά ηλεκτροπαραγωγών μονάδων λιγνίτη, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων από την Κίνα, εν μέσω ανησυχιών για τις επιθέσεις του Πεκίνου σε στρατηγικούς τομείς της Δύσης.

Η ΔΕΗ πωλεί ένα χαρτοφυλάκιο που αντιστοιχεί στο 40% περίπου της συνολικής ικανότητας παραγωγής λιγνίτη, κατόπιν αιτήσεων

των πιστωτών της Ελλάδας για μείωση του μεριδίου αγοράς της εταιρείας. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές περιλαμβάνουν και τις Beijing Guohua Power Company Limited και China Western Power Industrial Co LTD.

Η κινεζική Cosco Pacific Limited κατέχει ήδη το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας και η τελευταία ανακοίνωση έρχεται λίγες μέρες πριν η Ιταλία ανακοινώσει μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα, η οποία έχει αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ των λαϊκιστών της ιταλικής κυβερνητικής συμμαχίας. Αυτή την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε την Κίνα ως «συστημικό» αντίπαλο και οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν τις σχέσεις με την Κίνα σε μια Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 21 Μαρτίου.

Μια προηγούμενη απόπειρα πώλησης των ελληνικών εγκαταστάσεων απέτυχε αφού η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ζήτησε βελτιωμένες προσφορές αφού έλαβε δύο προσφορές για τις μονάδες. Με δεδομένη την ευρεία συμμετοχή στο διαγωνισμό, η διοίκηση της εταιρείας ελπίζει ότι αυτή τη φορά η πώληση θα είναι επιτυχής, σύμφωνα με την ανακοίνωση της πυο απέστειλε ηλεκτρονικά στα μέσα ενημέρωσης

Η πώληση θα κλείσει μια υπερδεκαετή αντιμονοπωλιακή και νομική μάχη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι αρμόδιοι της ευρωπαϊκής Ρυυθμιστικής Αρχής είχαν βρει στο παρελθόν ότι η Ελλάδα παραβίασε τους κανόνες ανταγωνισμού παρέχοντας τη ΔΕΗ ένα προνομιούχο δικαίωμα στην εξόρυξη του λιγνίτη και να το χρησιμοποιεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο επενδυτής μπορεί να υποβάλλει προσφορά για μία ή και για τις δύο εταιρείες που είναι εγκατεστημένες για τη λειτουργία των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Η πρώτη έχει αναλάβει τη μονάδα της Μελίτης (σ.σ. κοντά στη Φλώρινα) και έχει ισχύ 450 μεγαβάτ. Η δεύτερη εταιρεία κατέχει τις εγκαταστάσεις της Μεγαλόπολης II και IV.

Keywords
Τυχαία Θέματα