Δύο δεσμευτικές προσφορές για το 66% του ΔΕΣΦA

Της Μαριάννας Τζάννε

Δεσμευτικές προσφορές για το 66% του ΔΕΣΦΑ υπέβαλλαν τελικά και τα δύο επενδυτικά σχήματα που συμμετείχαν στην short list για την πώληση του διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου.

Πρόκειται για την ευρωπαϊκή κοινοπραξία με επικεφαλής την ιταλική Snam SpA, την ισπανική Enagás και

τη βελγική Fluxys. Aπό το σχήμα έχει αποχωρήσει, το τέταρτο μέλος, η ολλανδική N.V. Nederlandse Gasunie, επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχετικό ρεπορτάζ του newmoney.gr.

Το δεύτερο σχήμα που διεκδικεί το ΔΕΣΦΑ είναι η ισπανική Regasificadora del Noroeste S.A – Reganosa, η οποία μετά την α΄φάση του διαγωνισμού συνασπίστηκε με τη ρουμανική Transgaz και εσχάτως με την EBRD.

Στην πρώτη κοινοπραξία συμμετέχει η αφρόκρεμα των ευρωπαϊκών διαχειριστών με ισχυρή διεθνή εμπειρία που στόχο έχει να αναπτύξει περαιτέρω τις υποδομές φυσικού αερίου και να μετατρέψει την Ελλάδα σε σημαντικό ευρωπαϊκό hub.

Σε ότι αφορά το αντίπαλο στρατόπεδο, ο ανταγωνισμός εκτιμά ότι πρόκειται για μία κοινοπραξία που δείχνει να στερείται αποδεδειγμένης διεθνούς εμπειρίας ενώ στο μικροσκόπιο έχει μπει και η πρόσδεση στο σχήμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η οποία θεωρείται λόγω του θεσμικού της ρόλου, ότι δεν θα έχει μακροχρόνια διάρκεια. Είναι φανερό πάντως ότι η τύχη των δύο διεκδικητών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το τίμημα, το οποίο θα πρέπει να ξεπεράσει το κατώφλι των 400 εκ. ευρώ για να έχει ελπίδα να προχωρήσει ομαλά η διαγωνιστική διαδικασία. Τις επόμενες μέρες θα φανεί επίσης αν οι φήμες περί ικανοποιητικού τιμήματος για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ που διατυπώνονται από συγκεκριμένους κύκλους τελευταία, θα επιβεβαιωθούν.

Τα μεγέθη των δύο υποψηφίων

Η Reganosa ελέγχει 130 χιλιόμετρα αγωγών φυσικού αερίου στην Ισπανία και δύο σταθμούς LNG σε Ισπανία και Μάλτα. Το 2016 εμφάνισε έσοδα ύψους 58,5 εκατ. ευρώ (44,6 εκατ. ευρώ κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων-Ebitda και 14,9 εκατ. ευρώ καθαρή κερδοφορία).

Η Transgaz διαθέτει κεφαλαιοποίηση της τάξης του 1 δισ. ευρώ και το 2016 είχε έσοδα περίπου 363 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 120 εκατ. ευρώ.

Η ιταλική Snam με κεφαλαιοποίηση ύψους 13 δισ. ευρώ, ελέγχει 40.000 χλμ. αγωγών, δύο σταθμούς LNG και έχει αποθηκευμένα 19 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Η εταιρεία έχει παρουσία στην Ιταλία, την Αυστρία, την Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία, με τον κύκλο εργασιών και τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε 2,5 δισ. ευρώ και 860 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Η Fluxys δραστηριοποιείται στο Βέλγιο, την Ελβετία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Μεγάλη Βρετανία και το Λουξεμβούργο, διαθέτοντας κεφαλαιοποίηση ύψους 2 δισ. ευρώ. Η Enagas, που εμφανίζει κεφαλαιοποίηση 5 δισ. ευρώ, έχει παρουσία στην Ευρώπη και την Λατινική Αμερική.

Αναλυτικά το προφίλ των κοινοπραξιών

Α) Κοινοπραξία με Lead Member την εταιρεία Snam S.p.A, αποτελούμενη από τις κατωτέρω εταιρείες:

1. Snam S.p.A - Lead Member

Δραστηριοποιείται στην Ιταλία μέσω τριών 100% θυγατρικών:

a. Της Snam Rete Gas S.p.A, η οποία είναι ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Ιταλίας,

b. Της Stogit S.p.A., η οποία δραστηριοποιείται στην αποθήκευση φυσικού αερίου, και

c. Της GNL Italia S.p.A. η οποία δραστηριοποιείται στην επαναεριοποίηση φυσικού αερίου.

H Snam S.p.A είναι μέτοχος στον αγωγό TAP, ενώ επίσης συμμετέχει σε άλλους Ευρωπαϊκούς διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου (Interconnector UK, TIGF, TAG και Gas Connect Austria).

2. Enagás Internacional, S.L.U

100% θυγατρική εταιρεία της Enagás S.A., η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία υποδομών φυσικού αερίου. Η Enagás Transporte S.A.U., η οποία είναι επίσης 100% θυγατρική εταιρεία της Enagás S.A., είναι διαχειριστής συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ισπανία.

Η Enagás S.A. είναι μέτοχος στον αγωγό TAP ενώ επίσης συμμετέχει σε άλλους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου (Swedegas, Transportadora de Gas del Perú και Gasoducto de Morelos στο Μεξικό).

3. FLUXYS S.A.

Όμιλος που δραστηριοποιείται στις Ευρωπαϊκές αγορές υποδομών φυσικού αερίου με έδρα στο Βέλγιο. Ο όμιλος FLUXYS δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, στη μεταφορά και αποθήκευση φυσικού αερίου όπως επίσης και στη λειτουργία εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βέλγιο και στη Γερμανία.

Η FLUXYS S.A. είναι μέτοχος στον αγωγό TAP ενώ επίσης συμμετέχει σε άλλους Ευρωπαϊκούς διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου (Swedegas, Interconnector UK, BBL Company).

Β) Κοινοπραξία με Lead Member την εταιρεία Regasificadora del Noroeste S.A. ("Reganosa") αποτελούμενη από τις παρακάτω εταιρείες:

1. Reganosa – Lead Member

Διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Βορειοδυτικής Ισπανίας με έδρα το Mugardos της Ισπανίας. Η εταιρεία διαχειρίζεται μεταξύ άλλων και τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Mugardos. Η Reganosa αποτελεί κατά 75% θυγατρική εταιρεία της Reganosa Holdco, S.L., της οποίας οι μέτοχοι είναι το Grupo Tojeiro[1] και η Αυτόνομη Κυβέρνηση της Γαλικίας.

2. Reganosa Asset Investments, S.L.

Ισπανική επενδυτική εταιρεία η οποία αποτελεί 100% θυγατρική της Reganosa Holdco, S.L.

3. S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A.

Διαχειριστής του εθνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Ρουμανίας. Η εταιρεία λειτουργεί σύστημα αγωγών φυσικού αερίου το οποίο είναι συνδεδεμένο με τη Βουλγαρία, Ουγγαρία, Μολδαβία και Ουκρανία.

4. European Bank for Reconstruction and Development ("EBRD")

Διεθνής αναπτυξιακή επενδυτική τράπεζα, στην οποία συμμετέχουν 66 χώρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Συμμετέχει στη χρηματοδότηση εταιριών και έργων σε 36 χώρες, ενώ στην Ελλάδα έχει ως σήμερα επενδύσει συνολικά €1,5 δισεκατομμύρια στον ιδιωτικό τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα