Ε, δεν τη λες και ακτιβίστρια!

Το 2004 η Όλγα Γεροβασίλη στα 43 χρόνια της ήταν μια επιτυχημένη επαγγελματίας στην αγορά της παροχής υπηρεσιών υγείας και ζούσε μια ευτυχισμένη ζωή μαζί με τον σύζυγό της στην γενέτειρα της. Ο σύζυγος – Γιώργος Παππάς, το όνομα του- στα 40 του χρόνια ήταν διευθυντής στο τομέα του Περιβάλλοντος στην τότε νομαρχία Άρτας.

Η Όλγα που είχε δοκιμάσει νωρίτερα τις δυνάμεις της στο δημοτικό στίβο εκείνη την εποχή ήταν γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης της. Δεν ξέρω το πώς και το γιατί αλλά η Όλγα βρέθηκε να συμμετέχει στις ευρωεκλογές του 2004 σε ένα πολύ ιδιαίτερο ψηφοδέλτιο. Η επωνυμία

του: «Γυναίκες για μια άλλη Ευρώπη». 24 γυναίκες από όλη την Ελλάδα έβαλαν τα ονόματα τους σε μια λίστα (με αλφαβητική σειρά). Η Ολγα βρέθηκε λόγω επιθέτου στην τρίτη θέση πίσω από την αείμνηστη Αννυ Βρυχέα, αρχιτεκτόνισσα, καθηγήτρια ΕΜΠ και συντρόφισσα στη ζωή του Κώστα Γαβρόγλου (καθηγητής και ο ίδιος και σήμερα, υπουργός Παιδείας). Στη πρώτη θέση, η τραγουδίστρια Νένα Βενετσάνου.

Παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα από την διακήρυξη που συνοδεύει το ψηφοδέλτιο: «Eίκοσι τέσσερις γυναίκες, μαζί με πολύ περισσότερες που σύντομα θα δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους, στελεχώνουμε με αλφαβητική σειρά το ψηφοδέλτιο "Γυναίκες για μια άλλη Ευρώπη», που φιλοδοξεί να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της πολιτικής αγοράς και της Αριστεράς και να προκαλέσει μερικά από τα κύματα του μέλλοντος.

Με αφετηρία τον χώρο της ριζοσπαστικής και ευρύτερης Αριστεράς η πρωτοβουλία αυτή ορίζεται από ένα ηχηρό όχι στην Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού, του πολέμου, του ρατσισμού, του σεξισμού, των διακρίσεων, της οικολογικής καταστροφής και της πολιτιστικής ισοπέδωσης και ένα αγωνιστικό όραμα για μια άλλη Ευρώπη, κόκκινη, πράσινη, μοβ, που εκτός από αναγκαία είναι και εφικτή μέσα από τους αγώνες όλων των καταπιεσμένων, γυναικών και ανδρών.

Η μαχητική συσπείρωση των γυναικών και η προβολή γυναικών υποψηφίων εκφράζει έναν διπλό στόχο. Θέλουμε:

από τη μια να ολοκληρωθεί ο πολιτικός λόγος πάνω στα μείζονα θέματα των ευρωεκλογών σύμφωνα με τη γυναικεία οπτική
από την άλλη να καταδικαστεί ο τυπικός και ουσιαστικός παραγκωνισμός των γυναικών από τη δημόσια σφαίρα και την πολιτική όπου επικρατούν ιεραρχικές και εξουσιαστικές σχέσεις.

Το ψηφοδέλτιο απευθύνεται σ' όλους τους πολίτες, γυναίκες και άνδρες, και τους καλεί να στηρίξουν μια προσπάθεια που γεννήθηκε σε στιγμές κρίσης της δημοκρατίας και της Αριστεράς, διαμορφώθηκε από γυναίκες της ριζοσπαστικής και ευρύτερης Αριστεράς, ενταγμένες ή όχι σε γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις και φιλοδοξεί να χαρακτηρίσει με αυτά που λέει και συμβολίζει τόσο τη δημοκρατία όσο και την Αριστερά.

Το ψηφοδέλτιο θέλει να εκφράσει ιδιαίτερα τις γυναίκες της διπλανής πόρτας, όλες εμάς, που συχνά στην ιστορία δεν είχαμε όνομα αλλά σήμερα γνωρίζουμε καλά, μέσα από τους αγώνες μας, ότι πρέπει ν' αλλάξουμε τον κόσμο ώστε να περιλαμβάνει και το μισό του ουρανού».

Να μην ξεχάσω να σημειώσω ότι ο Όλγα Γεροβασίλη είχε κατέβει και στις εθνικές εκλογές του 2000 με τον Συνασπισμό ως ανένταχτη συνεργαζόμενη στην περιφέρεια της Άρτας. Επιπλέον, η Όλγα δεν προερχόταν από την ανανεωτική αριστερά όπως ο σύζυγος της ( Ρηγάς στα νιάτα του που μετά συνέχισε με τους «Μπανιάδες» λόγω και της σχέσης με τον Γιάννη Μπανιά) αλλά από την ΚΝΕ.

Αλλά, ας επιστρέψουμε έστω και για λίγο στο περιεχόμενο της διακήρυξης του γυναικείου ψηφοδελτίου. Αν διαβάσει κανείς την διακήρυξη θα έχει την αίσθηση ότι η συμμετέχουσα σε αυτό «Γεροβασίλη Όλγα, γιατρός, π. δημοτικός σύμβουλος του δήμου Άρτας, Άρτα» είναι μια από τις κλασσικού τύπου ακτιβίστριες των κινημάτων. Κάθε άλλο. Η Ολγα Γεροβασίλη είχε εκείνη την εποχή μια καλοστημένη δουλειά – ένα ακτινοδιαγνωστικο κέντρο με αξονικό τομογράφο κλπ- που δούλευε ρολόι την ίδια ώρα που τα αντίστοιχα μηχανήματα του κρατικού Νοσοκομείου ήταν μονίμως εκτός λειτουργίας. Μάλιστα, αν θυμάμαι καλά η Όλγα Γεροβασίλη ήταν από εκείνη την εποχή συνέταιρος με τον αδελφό του Μητροπολίτη Άρτας ο οποίος παραιτήθηκε πρόσφατα για προσωπικούς λόγους.

Με άλλα λόγια, η Ολγα Γεροβασίλη ούτε ανήκε ποτέ ούτε και θα μπορούσε να εκφράσει την πληβειακή Αριστερά (που υποτίθεται ότι εκπροσωπούσε η ριζοσπαστική πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ) που μπλέχτηκε με τα Μνημόνια με την χρυσή ευκαιρία του Εθνικολαϊκισμού και βρέθηκε στου Μαξίμου.

Τα υπόλοιπα στη... δήλωση Πόθεν Εσχες!

Keywords
Τυχαία Θέματα