ΕΑΣΕ: Ελλείψεις προϊόντων στην ελληνική αγορά βλέπει ένας στους 2 CEO
Στις 181 μονάδες μειώθηκε ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) το τέταρτο τρίμηνο του 2021, όπως καταγράφηκε από την τριμηνιαία έρευνα που διεξάγεται σε δείγμα 2.540 διευθυνόντων συμβούλων/γενικών διευθυντών των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 15/12/2021 – 3/1/2022.
Το τέταρτο τρίμηνο του 2021 ο γενικός δείκτης
Αναλυτικά, ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας παρουσίασε μείωση στις 257 μονάδες έναντι 265 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι βελτιώθηκε η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας συγκρινόμενη με 1 έτος πριν μειώθηκε σε 73% έναντι 78% το προηγούμενο τρίμηνο. Παράλληλα το ποσοστό των CEOs που δηλώνει ότι επιδεινώθηκε η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας αυξήθηκε σε 7% έναντι 5% το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης πρόβλεψης της οικονομικής κατάστασης της χώρας ένα έτος μετά παρουσίασε σημαντική πτώση στις 230 μονάδες έναντι 247 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι καλύτερη στο επόμενο έτος διαμορφώθηκε σε 65%, ποσοστό που αυξάνεται σε 77% για τους CEOs των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.
Ο δείκτης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις αυξήθηκε οριακά στις 222 μονάδες έναντι 221 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα κατάσταση του κλάδου τους είναι καλύτερη σε σχέση με 1 έτος πριν αυξήθηκε σε 64% έναντι 60% το προηγούμενο τρίμηνο, ποσοστό που αυξάνεται σε 78% για τους CEOs των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών. Ο δείκτης προσδοκιών για την οικονομική κατάσταση του κλάδου δραστηριοποίησης παρουσίασε μείωση στις 209 μονάδες έναντι 224 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που θεωρούν ότι σε ένα χρόνο οι κλάδοι που δραστηριοποιούνται θα είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με την τωρινή μειώθηκε σημαντικά σε 59% έναντι 71% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο σε 73% για τους CEOs των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών
Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης των εταιρειών σημείωσε οριακή μείωση κατά 1 μονάδα στις 157 μονάδες έναντι 158 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση των εταιρειών τους έχει βελτιωθεί σε σχέση με ένα έτος πριν διαμορφώθηκε σε 79%, ποσοστό που αυξάνεται σε 90% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Ο δείκτης προσδοκιών των CEOs για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας τους το επόμενο έτος μειώθηκε στις 160 μονάδες έναντι 175 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Ωστόσο αξιόλογο ποσοστό των CEOs που ανήλθε σε 66% αναμένει βελτίωση στο επόμενο έτος, ποσοστό που είναι αυξημένο σε 79% για τους CEOs των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.
Ο δείκτης τρεχουσών δαπανών για επενδύσεις παγίου κεφαλαίου συνέχισε την ανοδική του πορεία και ανήλθε στις 140 μονάδες έναντι 136 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα επενδυτική δαπάνη των επιχειρήσεων που διοικούν είναι υψηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος διαμορφώθηκε σε 39% έναντι 37% το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης επενδυτικών προσδοκιών παρουσίασε σημαντική επιδείνωση στις 157 μονάδες έναντι 171 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η επενδυτική δαπάνη στις επιχειρήσεις τους θα είναι υψηλότερη κατά τον επόμενο χρόνο, από 54% το προηγούμενο τρίμηνο μειώθηκε σε 44%, μερίδιο που αυξάνεται σε 57% για τους CEOs των βιομηχανικών επιχειρήσεων.
Ο δείκτης τρέχουσας απασχόλησης παρουσίασε νέα άνοδο στις 124 μονάδες έναντι 117 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διοικούν είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με ένα έτος πριν διαμορφώθηκε σε 49%, ποσοστό το οποίο είναι αυξημένο σε 58% για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις. Ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης μειώθηκε στις 156 μονάδες έναντι 167 του προηγούμενου τριμήνου. Το μερίδιο των CEOs που δηλώνουν ότι η απασχόληση στις εταιρείες που διοικούν θα είναι αυξημένη 1 έτος μετά διαμορφώθηκε σε 46%.
Εκτός των βασικών ερωτήσεων που υποβάλλονται κάθε τρίμηνο στους CEOs, ζητήθηκε επιπλέον η γνώμη τους για την ένταση της αρνητικής επίδρασης στην Ελληνική οικονομία από τα προβλήματα της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας. Το 28% των CEOs δήλωσαν ότι θα υπάρχει υψηλή αρνητική επίδραση, το 63% μέτρια αρνητική επίδραση, ενώ το 9% δήλωσε ότι η αρνητική επίδραση θα είναι μικρή.
Οι CEOs ερωτήθηκαν επιπλέον για το αν θα υπάρχουν ελλείψεις στην Ελληνική αγορά. Το 47% απάντησε με σιγουριά ναι, ποσοστό που αυξάνεται σε 59% για τους CEOs των εμπορικών επιχειρήσεων, ενώ ποσοστό 33% που αυξάνεται σε 50% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, δήλωσε με επιφύλαξη ότι ίσως υπάρξουν ελλείψεις. Ωστόσο το 20% των CEOs, ποσοστό που αυξάνεται σε 27% για τους CEOs των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά.
Παράλληλα το 60% των CEOs δήλωσαν με βεβαιότητα ότι οι ανατιμήσεις και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι ζητήματα που απαιτούν σίγουρα πρόσθετες δράσεις από τις επιχειρήσεις. Ωστόσο το 39% των CEOs συμφωνούν μεν ότι θα πρέπει να αναληφθούν τέτοιες δράσεις αλλά σε κάποιο βαθμό, ενώ μόνο το 1% των CEOs πιστεύουν ότι δεν απαιτούνται πρόσθετες δράσεις.
Διαβάστε ακόμη:
Αναζητούν προσωπικό και δεν βρίσκουν: 40.000 κενές θέσεις εργασίας πληροφορικάριων και τεχνιτών
Τα σενάρια κινδύνου που αλλάζουν τον κρατικό προϋπολογισμό
Πρόστιμο 100 ευρώ – Γεωργαντάς: Καμία παρακράτηση από μισθό ή σύνταξη – Ποιοι εξαιρούνται (vid)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στη διενέργεια rapid test
- Νεότερα δεδομένα για την Όμικρον – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε
- Ρινικός ανοσοποιητής: Έρχεται το πιο ισχυρό «όπλο» απέναντι στην «Όμικρον»
- Γιώργος Τράγκας: Οικογενειακή «μάχη» για 12 ακίνητα σε Ευρώπη και Αμερική
- Σούπερ μάρκετ: Ανάπτυξη 11% σε δυο χρόνια με ράλι για τα bazaar
- Unilever: Επιδιώκει συμφωνία για την εξαγορά των καταναλωτικών δραστηριοτήτων της GSK
- Μπουρλά: Επιστροφή στην κανονικότητα ως την Άνοιξη - Game changer το χάπι για την Covid-19
- Αλμπερτ Μπουρλά: Θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω την Ανοιξη – Τι είπε για αντιικά χάπια
- Οι τεσσερις τάσεις που θα κυριαρχήσουν φέτος στην αγορά εργασίας
- Πίεση στο ΕΣΥ – Αβεβαιότητα για την πορεία της επιδημίας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Γιώργος Τράγκας: Οικογενειακή «μάχη» για 12 ακίνητα σε Ευρώπη και Αμερική
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιφυλακτική άνοδος – Οι επενδυτές αποτιμούν την Fitch
- Κορωνοϊός: Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Όμικρον – Ποια τα νεότερα δεδομένα
- Οι 4 παγκόσμιες τάσεις που θα κυριαρχήσουν στον κόσμο της εργασίας το 2022
- Μπουρλά στη Le Figaro: Την άνοιξη θα είμαστε σε θέση να πάρουμε τη ζωή μας πίσω
- Ebury: Τα αμερικανικά ομόλογα «ζορίζουν» το δολάριο – Αναπάντεχα καλά νέα για τη στερλίνα
- Τα σενάρια κινδύνου που αλλάζουν τον κρατικό προϋπολογισμό
- Κορκίδης: Σωστή η απόφαση να επισπευστεί η 2η αύξηση του κατώτατου μισθού
- Νικόλας Μαρτίνος: Μία ανάσα από την 100άρα μέσα στο 2022
- ΕΑΣΕ: Ελλείψεις προϊόντων στην ελληνική αγορά βλέπει ένας στους 2 CEO
- Τελευταία Νέα New Money
- ΕΑΣΕ: Ελλείψεις προϊόντων στην ελληνική αγορά βλέπει ένας στους 2 CEO
- Οι 4 παγκόσμιες τάσεις που θα κυριαρχήσουν στον κόσμο της εργασίας το 2022
- Κορκίδης: Σωστή η απόφαση να επισπευστεί η 2η αύξηση του κατώτατου μισθού
- Μπουρλά στη Le Figaro: Την άνοιξη θα είμαστε σε θέση να πάρουμε τη ζωή μας πίσω
- Νικόλας Μαρτίνος: Μία ανάσα από την 100άρα μέσα στο 2022
- Ebury: Τα αμερικανικά ομόλογα «ζορίζουν» το δολάριο – Αναπάντεχα καλά νέα για τη στερλίνα
- Γιώργος Τράγκας: Οικογενειακή «μάχη» για 12 ακίνητα σε Ευρώπη και Αμερική
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιφυλακτική άνοδος – Οι επενδυτές αποτιμούν την Fitch
- Κορωνοϊός: Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Όμικρον – Ποια τα νεότερα δεδομένα
- Τα σενάρια κινδύνου που αλλάζουν τον κρατικό προϋπολογισμό
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Fines for unvaccinated people over 60 begin to be imposed from Monday
- Δήμος Αθηναίων: Ολοκληρώνεται το μεγαλύτερο έργο ανακατασκευής πεζοδρομίων από τους Ολυμπιακούς αγώνες
- Προϋπολογισμός: Μικρότερο κατά δύο δισ. το έλλειμμα – Αύξηση 800 εκατ. στα καθαρά έσοδα στο 12μηνο
- Γ. Γεραπετρίτης: Η Πολιτεία έχει επιχορηγήσει, άμεσα και έμμεσα, το κόστος ενέργειας με περίπου 1,75 δισ. ευρώ
- 11 παιδικοί σταθμοί στο Μαρούσι αποκτούν άλλον αέρα με την υποστήριξη της Daikin Hellas
- Προϋπολογισμός: Δύο δισ. μικρότερο έλλειμμα το 2021
- Πνίγηκαν 50 χιλιάδες στρέμματα γης στη Θεσσαλία, σε αναγγελία ζημίας προχωρούν Δήμοι
- Η τύχη του Οσμάν Καβαλά εξετάζεται και πάλι από τουρκικό δικαστήριο