ΕΑΤ: Πάνω από 30.000 επιχειρήσεις μοιράστηκαν 8 δισ. ευρώ στην πανδημία – Τα κριτήρια και τα νέα εργαλεία

«Όταν αναλάβαμε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) είχε 280 εκατ. ευρώ υπό διαχείριση. Στη διάρκεια, μάλιστα, της 10ετούς οικονομικής κρίσης στηρίχθηκαν 17.000 επιχειρήσεις με πόρους ΕΣΠΑ,ΦεΦ με ένα αθροιστικό ποσό 1,5 δισ. ευρώ. Η σημερινή ΕΑΤ διαχειρίζεται δάνεια που ξεπερνούν τα οκτώ δισ. ευρώ. Μέσα στην πανδημία χρηματοδοτήσαμε πάνω από 30.000 επιχειρήσεις». Αυτό τόνισε η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της τράπεζας,

Αθηνά Χατζηπέτρου, στο πλαίσιο του Regional Growth Conference 2021, σημειώνοντας πως αυτές οι επιχειρήσεις παρήγαγαν το 2019 τζίρο 160 δισ. ευρώ, ήτοι το 60% του τζίρου της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την ίδια, το μεγάλο επενδυτικό κενό που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια των ετών της οικονομικής κρίσης επιδεινώθηκε περαιτέρω κατά την πανδημία. «Στην ΕΑΤ αισθανόμαστε πως είναι καθήκον, ευθύνη και επιτακτικός μας στόχος να συμβάλλουμε με νέα, σύγχρονα και αποτελεσματικά προγράμματα στην κάλυψη αυτού του κενού», τόνισε χαρακτηριστικά η, σημειώνοντας πως στους 15 μήνες ως διοίκηση επιτεύχθηκε αφενός, ο δεκαπλασιασμός των ρυθμών και των όγκων διαχείρισης χρηματοδοτικών εργαλείων και αφετέρου, η μεταμόρφωση ενός αργοκίνητου γραφειοκρατικού μηχανισμού σε ένα σύγχρονο εργαλείο εκπόνησης και εφαρμογής στοχευμένων πολιτικών», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως μέσα από τα εργαλεία της τράπεζας χρηματοδοτήθηκε το πιο δυναμικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους.

Προς επίρρωση, το 70% από αυτές τις επιχειρήσεις απασχολούν έως 10 εργαζόμενους, το 80% του ποσού κατευθύνθηκε σε επιχειρήσεις που κάνουν έως δύο εκατ. ευρώ τζίρο, ο μέσος όρος των δανείων ήταν 240.000 ευρώ, ενώ από πλευράς κατάτμησης κλάδου το 38% (περίπου τρία δισ. ευρώ) πήγε στο εμπόριο, το 24% ή δύο δισ. ευρώ στη μεταποίηση και περίπου 15% στις υπηρεσίες καταλυμάτων και εστίασης. «Έχουμε πια δημιουργήσει μία εσωτερική δομή, αλλά και ένα πολύ δομημένο σχέδιο για την ανάπτυξη νέων προιόντων, ώστε να μην υπάρξει ούτε ένα ευρώ κρατικών ή κοινοτικών διαθέσιμων πόρων αναξιοποίητο. Πιστεύουμε ότι δεν ακολουθούμε απλά κρατικούς και κοινοτικούς πόρους, αλλά με την μόχλευση πολλαπλασιάζουμε επί δύο και τρεις φορές την αποτελεσματικότητά τους στην οικονομία», εξήγησε η κυρία Χατζηπέτρου.

Όσον αφορά στην ερώτηση ποιες εταιρείες είναι αξιόχρεες (bankable), η ίδια απάντησε: «Τα κριτήρια δεν τίθενται από εμάς ή τις τράπεζες. Πιο αυστηρά είναι τα κριτήρια της πηγής των χρημάτων που είναι οι κοινοτικοί πόροι. Αυτοί είναι πιο αυστηροί ως προς την επιλεξιμότητα των επιχειρήσεων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν και αυτός ήταν πάντοτε ο περιορισμός». Όπως τόνισε, στόχος της ΕΑΤ είναι από τούδε και στο εξής και λαμβάνοντας υπόψη πως οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ένα πολύ σοβαρό διαρθρωτικό πρόβλημα (σ.σ. αυτό των ιδίων κεφαλαίων, ενώ πολλές έχουν αυξημένες δανειακές υποχρεώσεις) να είναι πιο δημιουργική, προχωρώντας σε πιο υβριδικά εργαλεία που λειτουργούν, ταυτόχρονα ως χρηματοδότηση, αλλά και ως συμμετοχικό κεφάλαιο, ενισχύουν ρευστότητα χωρίς να επιβαρύνουν με κλασικό τρόπο το παθητικό του ισολογισμού των ωφελούμενων επιχειρήσεων κ.ο.κ. Τέτοια χρηματοδοτικά εργαλεία είναι τα mezzanine που συνδυάζουν δάνεια με επενδυτικά κεφάλαια και, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ήταν λιγότερο διαδεδομένα, καθώς δεν υπήρχαν οι κατάλληλοι οργανισμοί για την υλοποίησή τους λόγω της ειδικής εξειδίκευσης που απαιτείται και δεν συναντάται εύκολα σε εμπορικές τράπεζες ή επενδυτικά ταμεία. «Αυτές είναι παρεμβάσεις, οι οποίες θα μας απασχολήσουν στους επόμενους μήνες», κατέληξε.

«Ηρακλής Ι&ΙΙ» και bad bank

«Έχουμε μία αδύναμη οικονομία, με την έννοια ότι είναι τραπεζοκεντρική. Το 96% της ρευστότητας προέρχεται από τις τράπεζες. Άρα, τα 27 δισ. ευρώ που ευελπιστεί η κυβέρνηση ότι θα εξασφαλίσει από τις τράπεζες πρωτίστως και δευτερευόντως από ξένα χρηματοοικονομικά ιδρύματα στηρίζονται στην ιδέα ότι ο ‘Ηρακλής Ι&ΙΙ’ θα παράγει αποτελέσματα». Αυτό υπογράμμισε από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός οικονομικών του ΚΙΝΑΛ, κ. Φίλιππος Σαχινίδης, κάνοντας ειδική αναφορά στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). «Την διάβασα προσεκτικά. Χρησιμοποιεί μία βαριά έκφραση, λέει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει στα… ράφια το σχέδιο της ΤτΕ και επειδή πιστεύει ότι ο ‘Ηρακλής Ι&ΙΙ’ δεν λύνουν κατ’ ανάγκη το πρόβλημα ας συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση άλλους τρόπους, γιατί εάν οι τράπεζες δεν βελτιώσουν την ποιότητα των κεφαλαίων τους, τότε ούτε τα 27 δισ. ευρώ μόχλευσης μπορούν να έρθουν, ούτε η οικονομία θα μπορέσει να ‘πατήσει’ εκ νέου στα πόδια της», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,3% η ύφεση στο 1o τρίμηνο – Αντεξε η οικονομία

Αναβιώνουν τα «λουλουδάδικα» του Συντάγματος (pics) – «Πράσινο» στη μελέτη από το ΚΣΝΜ

Κοτζαμανίδης (Entersoft): Δύναμη «πυρός» 15 εκατ. ευρώ φέτος για εξαγορές και νέα προϊόντα

Keywords
Τυχαία Θέματα