Εμπάργκο πετρελαίου και πάγωμα των assets του Κιμ προωθούν οι ΗΠΑ

Σημαντικό πλήγμα στη βορειοκορεατική οικονομία συνιστά το εμπάργκο του εμπορίου πετρελαίου και κλωστοϋφαντουργικών της Βορείου Κορέας που επιδιώκουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το οποίο περιλαμβάνεται στο προσχέδιο ψηφίσματος που διανεμήθηκε στα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Tο προσχέδιο, που έχουν στη διάθεσή τους το πρακτορείο Reuters και η Wall Street Journal, περιλαμβάνει επίσης, πέραν της δέσμευσης περιουσιακών

στοιχείων του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ-Ουν και άλλες ποινές όπως ταξιδιωτική απαγόρευση.

Το εμπάργκο θα συνιστά το σημαντικότερο πλήγμα έως τώρα για τη βορειοκορεατική οικονομία, χτυπώντας τόσο τις ένοπλες δυνάμεις, τις υποδομές του καθεστώτος και τον μηχανισμό προπαγάνδας του. Με βάση το προσχέδιο των κυρώσεων που διένειμαν οι ΗΠΑ, τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ και οι πολίτες τους δεν θα έχουν το δικαίωμα να πωλούν αργό πετρέλαιο, διυλημμένα πετρελαιοειδή και υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στο Βορρά, ουσιαστικά υποχρεώνοντας την Πιονγκγιάνγκ να στραφεί σε άλλες πηγές ενέργειας.

O Βορράς δεν θα έχει επίσης τη δυνατότητα να εξάγει ή να μεταφέρει προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας, χάνοντας έσοδα και σκληρό συνάλλαγμα.

Σε συνδυασμό με το εμπάργκο που επιβλήθηκε στις αρχές Αυγούστου την αγορά άνθρακα, σιδήρου, μολύβδου και ψαρικών από τη Βόρεια Κορέα, οι νέες κυρώσεις έχουν τη δυνατότητα να στερήσουν μεγάλο όγκο εσόδων από το βορειοκορεατικό καθεστώς.

Ωστόσο, η Ουάσιγκτον θα πρέπει πρώτα να διασφαλίσει τη στήριξη της Κίνας και της Ρωσίας, οι οποίες έχουν δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας και έχουν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων.

Για τον λόγο αυτό ο πρόεδρος Τραμπ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Ζινπίνγκ χθες, με την κινεζική πλευρά να τονίζει ότι ο διάλογος είναι η μόνη οδός επίλυσης της κρίσης, όπως μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση.

Keywords
Τυχαία Θέματα