Εμπλοκή της Ελλάδας στην τουρκική κρίση;
του Βασίλη Χιώτη
Έτοιμη να ικανοποιήσει την απαίτηση της τουρκικής κυβέρνησης για παράδοση των οκτώ πραξικοπηματιών που προσγειώθηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη είναι η ελληνική κυβέρνηση, ενώ η σύμβαση της Γενεύης το απαγορεύει.
Η κυβερνητική εκππρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στο μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με τους 8 επιβαίνοντες του τουρκικού Black Hawk
Ήταν θέμα χρόνου, πότε θα εμπλακεί και η Ελλάδα στην κρίση που ξέσπασε από χθες στην Τουρκία. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση ήλπιζε πως αυτό δεν θα συμβεί αμέσως. Μάλιστα για τον λόγο αυτό οι κρατικές αρχές είχαν τεθεί από την πρώτη στιγμή σε κατάσταση συναγερμού...
Οι ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης διαψεύστηκαν, με την προσγείωση του στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Αλεξανδρούπολη και το αίτημα για χορήγηση πολιτικού ασύλου που κατατέθηκε από τους οκτώ επιβαίνοντες τούρκους στρατιωτικούς.
Από το μεσημέρι, η Ελλάδα βιώνει και πάλι τον κίνδυνο ενός απρόβλεπτου διπλωματικού επεισοδίου, καθώς η Τουρκία απαιτεί την άμεση έκδοσή τους στο πλαίσιο της καλής γειτονίας των δύο χωρών, ενώ η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί τις επιταγές της συνθήκης της Γενεύης, αλλά και τους ευρωπαϊκούς κανόνες, που επιβάλλουν να χορηγείται πολιτικό άσυλο, στα πρόσωπα που εισήλθαν παράνομα στην χώρα, εφόσον τίθεται ζήτημα ασφαλείας τους, μετά την έκδοσή τους.
Μετά τις εξαγγελίες μάλιστα του Τούρκου πρωθυπουργού για την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία, αλλά και τις απειλές του Ερντογάν οτι οι πραξικοπηματίες θα τιμωρηθούν σκληρά, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να θέσει τους τούρκους αξιωματικούς σε καθεστώς ειδικής (επικουρικής) προστασίας και όχι μόνο να τους χορηγήσει άσυλο, αλλά και να τους εφοδιάσει με ταξιδιωτικά έγγραφα για να μπορέσουν να ταξιδέψουν εφόσον το επιθυμούν και σε άλλες χώρες.
Από την άλλη πλευρά, εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν σαν να αναγνώριζε οτι η Τουρκία δεν είναι πια μια ασφαλής και ευνομούμενη χώρα, κίνηση που είναι βέβαιο οτι θα προκαλούσε την οργή του Ερντογάν και της τουρκικής διπλωματίας.
Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό, ποιο είναι το δίλημμα της κυβέρνησης, αρκεί να ανατρέξει κανείς τι προβλέπει η σύμβαση της Γενεύης του 1951 για τα άτομα που ζητούν διεθνή προστασία και την χορήγηση πολιτικού ασύλου, δηλώνοντας οτι φοβούνται να παραμείνουν στην χώρα τους.
Σύμφωνα λοιπόν με την συνθήκη της Γενεύης, αίτηση για άσυλο μπορεί να υποβάλλει κάποιος ο οποίος έχει φύγει από τη χώρα του και δεν μπορεί να γυρίσει, επειδή φοβάται βάσιμα ότι θα υποστεί δίωξη για λόγους:
φυλής
θρησκείας
εθνικότητας
συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα
πολιτικών πεποιθήσεων
Προκειμένου να χορηγηθεί άσυλο σε έναν αιτούντα, θα πρέπει να πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις και τουλάχιστον έναν λόγο δίωξης. Στην περίπτωση των οκτώ τούρκων αξιωματικών, είναι σαφές οτι συντρέχει τουλάχιστον ο τελευταίος λόγος.
Μάλιστα ειδικά για αυτούς τους αξιωματικούς, συντρέχουν και οι λόγοι χορήγησης ασύλου "επικουρικής προστασίας", το οποίο χορηγείται σε πρόσωπα που κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρή βλάβη στη χώρα καταγωγής τους.
Η σοβαρή βλάβη, σύμφωνα με το νόμο, συνίσταται σε:
1. Θανατική ποινή ή εκτέλεση, ή
2. Βασανιστήρια ή απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία
3. Σοβαρή προσωπική απειλή κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας αμάχου λόγω βίας ασκούμενης αδιακρίτως σε καταστάσεις διεθνούς ή εσωτερικής ένοπλης σύρραξης.
Όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Ελληνική νομοθεσία υιοθετεί τη Σύμβαση της Γενεύης, όπως κάνουν και οι συναφείς Κανονισμοί και οι Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επίσης αποτελούν νόμο για την Ελλάδα. "Η χορήγηση ασύλου δεν αποτελεί πράξη φιλανθρωπίας αλλά υποχρέωση της χώρας με βάση τις διεθνείς συνθήκες και την ελληνική νομοθεσία" αναφέρεται χαρακτηριστικά στα φυλλάδια που χορηγούνται εδώ και μήνες στους πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ελλάδα.
Εφόσον μάλιστα κάποιο πρόσωπο κριθεί οτι χρήζει να ενταχθεί στο καθεστώς επικουρικής προστασίας (διάταξη που ενεργοποιείται μετά την εξαγγελία επαναφοράς της θανατικής ποινής) τότε μπορεί να υποβάλλει αίτηση για να του χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας χορήγησης ταξιδιωτικών εγγράφων μπορεί να διαρκέσει 1-2 μήνες, αλλά με τα ταξιδιωτικά έγγραφα που θα του δοθούν έχει το δικαίωμα να ταξιδέψει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά όχι να εγκατασταθεί σε αυτές.
Ιδού λοιπόν το δίλημμα που αντιμετωπίζει από σήμερα η ελληνική κυβέρνηση με τους τούρκους διπλωμάτες να εντείνουν ώρα με την ώρα τις πιέσεις τους για άμεση έκδοση των τούρκων αξιωματικών.
Πρόκειται -τηρουμένων των αναλογιών- για μια επανάληψη του σήριαλ Οτσαλάν που έζησε η κυβέρνηση Σημίτη πριν από 18 χρόνια. Μόνο που αυτή την φορά, η Άγκυρα είναι πολύ πιο νευρική, ενώ στην Ελλάδα κυβερνά μια κυβέρνηση της Αριστεράς που θεωρεί θανάσιμο αμάρτημα την παραβίαση διεθνών συνθηκών για πρόσωπα που διώκονται για πολιτικά φρονήματα...
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Σκληρές εικόνες: Το πλήθος έσφαξε Τούρκο πραξικοπηματία
- Σοκ: Λιντσάρουν πραξικοπηματίες, καταγγελίες για αποκεφαλισμούς (φωτό)
- Το τουρκικό Anadolu πλέκει το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα
- Politico: Αυτό που έγινε είναι θέατρο Ερντογάν και όχι πραξικόπημα
- Εμπλοκή της Ελλάδας στην τουρκική κρίση;
- Πώς θα κριθεί το αίτημα πολιτικού ασύλου των 8 Τούρκων στασιαστών
- Θα παραδώσει η Ελλάδα τους πραξικοπηματίες που ζήτησαν άσυλο; Μπλέξαμε άσχημα!
- Παράδοση των Τούρκους πραξικοπηματιών που ζήτησαν άσυλο προαναγγέλλει η κυβέρνηση;
- O Γ. Στράτος (μοναδικός) υποψήφιος για την προεδρία της Super League
- Γιατί δεν πρέπει να βάζετε την ημερομηνία γενεθλίων στο Facebook
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Σκληρές εικόνες: Το πλήθος έσφαξε Τούρκο πραξικοπηματία
- Εμπλοκή της Ελλάδας στην τουρκική κρίση;
- Συνελήφθη ως πραξικοπηματίας ο αρχηγός του τουρκικού στόλου
- Τούρκοι στρατιώτες: Κάναμε ό,τι μας είπαν οι διοικητές μας
- Όταν ο ηγέτης στηρίζεται στον λαό του...
- Οι πραξικοπηματίες πήραν όμηρο τον αρχηγό της αεροπορίας σε γάμο!
- 2.745 δικαστές "ξηλώθηκαν" από τις τουρκικές αρχές
- «Πιάνεις» τα κανάλια και πέφτεις απ’ τα κινητά τελικά!!!
- Η ανακοίνωση της ΥΠΑ για την προσγείωση του τουρκικού ελικοπτέρου στην Αλεξανδρούπολη
- Τελευταία Νέα New Money
- Εμπλοκή της Ελλάδας στην τουρκική κρίση;
- Μέρκελ: Εφαρμογή του κράτους Δικαίου στη μεταχείριση των πραξικοπηματιών
- Τούρκοι στρατιώτες: Κάναμε ό,τι μας είπαν οι διοικητές μας
- H Τουρκάλα τηλεπαρουσιάστρια που διάβασε τις θέσεις των πραξικοπηματιών
- Δήμαρχος Άγκυρας: Πραξικοπηματίας ο πιλότος που είχε ρίξει το ρωσικό Su-24
- Τουρκία: Συνελήφθησαν δέκα μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας
- Εκτακτο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για την Τουρκία στον Λευκό Οικο
- Τουρκία: Περίπου 100 στρατιώτες συνελήφθησαν σε αεροπορική βάση στο Ντιγιάρμπακιρ
- Το SMS από τον Ερντογάν προς όλους τους Τούρκους
- ΡΚΚ: Δεν υποστηρίζουμε ούτε το πραξικόπημα, ούτε τη σημερινή κυβέρνηση
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ο Ομπάμα συγκάλεσε σύσκεψη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία
- Το ΚΙΕΦ καλεί σε συγκεντρώσεις στη Θράκη υπέρ του Ερντογάν
- Σύλληψη 54χρονου για συμμετοχή σε κύκλωμα διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης
- Πώς θα κριθεί το αίτημα πολιτικού ασύλου των 8 Τούρκων στασιαστών
- Μέρκελ: Εφαρμογή του κράτους Δικαίου στη μεταχείριση των πραξικοπηματιών
- Εφαρμογή του κράτους Δικαίου ζητάει η Μέρκελ
- Τουρκία: «Χειροπέδες» σε 10 μέλη του Συμβουλίου του Κράτους
- Πρόταση Ποταμιού για σύσταση ενός Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας
- Μογκερίνι και Χαν καταδίκασαν το πραξικόπημα της Τουρκίας
- Ο B.Obama συγκάλεσε σύσκεψη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία