ΕΕ: Διεθνής Διάσκεψη στις Βρυξέλλες για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν να συγκεντρώσουν δισεκατομμύρια ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια για τους Σύρους και να δώσουν ώθηση στις πολιτικές προσπάθειες να επιλυθεί η κρίση στην οκταετή κρίση στη χώρα στη διάρκεια μιας διεθνούς διάσκεψης που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η τριήμερη αυτή διάσκεψη, την οποία συνδιοργανώνει ο ΟΗΕ με τη συμμετοχή περίπου

85 χωρών, είναι η έβδομη αυτού του είδους.

Στη διάρκεια του περασμένου έτους ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, με τη στήριξη της Ρωσίας, σημείωσε σημαντικές νίκες επί του πεδίου έναντι των ανταρτών και του Ισλαμικού Κράτους ανακαταλαμβάνοντας μεγάλες περιοχές στη νότια, την κεντρική και τη βόρεια Συρία, αλλά και γύρω από τη Δαμασκό.

Όμως αβέβαιο παραμένει το μέλλον περισσότερων από 11,7 εκατομμυρίων Σύρων ο οποίοι χρειάζονται βοήθεια σε μια σειρά θέματα, από την εξασφάλιση τροφής ως την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση.

Η ΕΕ πιστεύει ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στην κρίση στη Συρία και στηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για μια πολιτική λύση. Μόνο τότε οι Βρυξέλλες θα ξεκινήσουν να στηρίζουν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης.

Οι εξελίξεις επί του πεδίου έχουν αυξήσει τις εκκλήσεις να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της Συρίας, όμως η ΕΕ επιμένει στους όρους της, τόνισε Ευρωπαίος αξιωματούχος ενόψει των σημερινών συνομιλιών.

Ωστόσο το μπλοκ είναι ένας από τους σημαντικότερους δωρητές για τους Σύρους τόσο στη χώρα τους όσο και στο εξωτερικό, υποκινούμενο κυρίως από την επιθυμία του να αποτρέψουν νέους πρόσφυγες να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη.

Στην περσινή διάσκεψη συγκεντρώθηκαν περίπου 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ και στόχος της Ευρώπης είναι να «διατηρηθεί» το ίδιο ποσοστό χρηματοδότησης, παρά τον κίνδυνο κόπωσης των δωρητών, εξήγησε ο Ευρωπαίος αξιωματούχους.

Η Oxfam από την πλευρά της κάλεσε τους δωρητές να αυξήσουν τη χρηματοδότησή τους, ενώ επέκρινε τη διστακτικότητα της Ευρώπης και άλλων να συνδράμουν στην ανοικοδόμηση της Συρίας.

Οι Σύροι «δεν θέλουν ελεημοσύνη, αλλά ένα χέρι βοηθείας για να ανοικοδομήσουν τις ζωές τους και να γίνουν ξανά αυτάρκεις», τόνισε ο Μούταζ Άντχαμ της Oxfam.

Η μη κυβερνητική οργάνωση ανέφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι σε μια περιοχή οι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να βασίζονται στη διανομή ψωμιού καθώς δεν έχει επισκευαστεί το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, στο οποίο βασίζεται το τοπικό αρτοπωλείο.

Η διάσκεψη θα ξεκινήσει με δύο ημέρες διαλόγου μεταξύ ομάδων της κοινωνίας των πολιτών, περιφερειακούς οργανισμούς, οργανώσεις αρωγής και γειτονικά κράτη και θα επικεντρωθεί σε θέματα όπως η οικονομική ανάκαμψη, η δικαιοσύνη, η εκπαίδευση και η προστασία των προσφύγων. Στη διάσκεψη αναμένονται περισσότεροι από 1.000 συμμετέχοντες.

Μεταξύ των άλλων ζητημάτων υπάρχει και μια συνεχιζόμενη συζήτηση για το αν η Συρία είναι ασφαλής χώρα για την επιστροφή των προσφύγων. Η ΕΕ επιμένει ότι οι συνθήκες επί του πεδίου δεν είναι κατάλληλες για την εθελοντική, ασφαλή και αξιοπρεπή επιστροφή των προσφύγων.

Ένα άλλο ευαίσθητο θέμα είναι ο επαναπατρισμός των ξένων τζιχαντιστών μαζί με τις συζύγους και τα παιδιά τους που έφυγαν από χώρες της Ευρώπης και της Δύσης για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος.

Το θέμα αφορά ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και ασφάλειας και απαιτεί «πολλή σκέψη», τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Δεν είναι κάτι στο οποίο θα βρούμε λύσεις πολύ γρήγορα».

Keywords
Τυχαία Θέματα