Ευχολόγια των Ευρωπαίων για ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης

του Ιωάννη Αντύπα

Ένα Eurogroup προετοιμασίας, χωρίς πολιτικές αποφάσεις, με στόχο το ξεκάθαρο μήνυμα επίσπευσης των διαδικασιών για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης πριν το τέλος του Νοεμβρίου ξεκινάει σήμερα στις 4 ώρα Ελλάδος.

Θετικά σημάδια για την ελληνική οικονομία και βάσιμες ελπίδες για έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης δήλωσε πως βλέπει ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, λέγοντας επίσης πως τα μέτρα για το χρέος

μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα συζητηθούν σε επόμενο διάστημα.

«Θα υπάρξει μια ενημέρωση για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης, έχει σημειωθεί πρόοδος από την τελευταία συνεδρίαση του Εurogroup στις συζητήσεις, μια ενθαρρυντική εξέλιξη. Απελευθερώθηκαν τα 2,8 δις ευρώ της πρώτης δόσης, και εργαστήκαμε τόσο σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.»

«Η πρώτη αποστολή έστειλε πίσω αρκετά θετικά σημάδια και πλέον έχω ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας στη δεύτερη αξιολόγηση. Όπως δεσμευθήκαμε το Μάιο ελπίζω να υπάρξει μια συνολική συμφωνία συμπεριλαμβανομένου και του χρέους πριν το τέλος του έτους. Από τη στιγμή που οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, είναι σημαντικό και οι Ευρωπαίοι να αναλάβουν τις δικές τους».

Ο Γάλλος αξιωματούχος πάντως συμπλήρωσε πως για το θέμα του χρέους οι θεσμοί έχουν μεν συμφωνήσει για το θέμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων άμεση δράση, όμως για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, ο Πιέρ Μοσκοβισί εμφανίστηκε αμφίσημος λέγοντας πως η χρονική τους τοποθέτηση βρίσκεται «μετά το 2018» και συμπλήρωσε λέγοντας πως «συμφωνήσαμε πως θα εργαστούμε άμεσα στα βραχυπρόθεσμα και θα σκεφτούμε να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα, υπό το πλαίσιο μιας νέας ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους στο τέλος εκείνου του έτους».

«Με την ολοκλήρωση του Eurogroup, υπήρχε μια ξεκάθαρη διευκρίνιση μεταξύ των βραχυπρόθεσμων και των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων. Αυτό σημαίνει πως μιλάμε για μετά το 2018. Συμφωνήσαμε πως θα εργαστούμε άμεσα στα βραχυπρόθεσμα και θα σκεφτούμε να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα, υπό το πλαίσιο μιας νέας ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους στο τέλος εκείνου του έτους.

Χρειαζόμαστε μια ολική συζήτηση που περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δρομολογούνται και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας η οποία έχει ξεκινήσει, όπως και τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε το θέμα του χρέους συνολικά».

Ερωτηθείς για τον αντικαταστάτη του Υπουργού Οικονομίας Γεωργίου Σταθάκη ο Πίερ Μοσκοβισί δήλωσε πως δεν του έχει μιλήσει ακόμα αλλά προσβλέπει σε μια θετική συνεργασία, χωρίς να παραλείψει να εκφράσει τη χαρά του για τη παραμονή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο πόστο του.

«Δεν του μίλησα ακόμα, αλλά γνωρίζω πως ο Γεώργιος Σταθάκης έχει μια νέα δουλειά τώρα. Εργαστήκαμε μαζί σε καλές συνθήκες και θα πράξω το ίδιο με τον διάδοχο του. Είμαι επίσης χαρούμενος που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραμένει στη θέση του, είναι ένας πολύ θετικός συνομιλητής και ελπίζω να συναντήσω το νέο επιτελείο στην Ελλάδα όπου και πριν το τέλος του Νοεμβρίου έτσι ώστε να βεβαιωθούμε για την επιτυχία των συνομιλιών».

Από τη πλευρά του ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός Μάικλ Νούναν τόνισε πως η Ελλάδα «τα πάει καλύτερα», αλλά πως δεν θέλει να δει κάποια απομείωση του χρέους, παρά μόνο μικρότερα επιτόκια.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις τόνισε πως τα κράτη-μέλη θα αποφασίσουν για τη δομή των μέτρων για το χρέος και συμπλήρωσε πως η δεύτερη αξιολόγηση «βαίνει εντός του υφιστάμενου χρονικού πλαισίου» και η δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας μας επιτρέπει να ελπίζουμε πως θα πιάσει το στόχο του πλεονάσματος το 2017 για 1.5% επί του ΑΕΠ.

«Θα συζητήσουμε τη κατάσταση της Ελλάδας ως τώρα και τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία βαίνει εντός του υφιστάμενου χρονικού πλαισίου και βλέπουμε πως σύμφωνα με τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας είναι πιθανό να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους αυτής της χρονιάς και να προετοιμαστεί για τους στόχους στον προϋπολογισμό και το πλεόνασμα ύψους 1.5% επί του ΑΕΠ για το 2017. Θα συζητήσουμε την τεχνική βοήθεια για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα καλύπτουν όλα τα κεφάλαια του Μνημονίου και εστιάζονται σε κάποια σημαντικά ζητήματα όπως τον τομέα της ενέργειας, την βελτίωση της συλλογής φόρων και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης».

Keywords
Τυχαία Θέματα