Ευκλείδης Τσακαλώτος: Ο Στέφανος Μάνος της Αριστεράς

Μετοχές και συμμετοχές σχεδόν σε όλες τις επιχειρήσεις του Δημοσίου σε όλους τους τομείς της οικονομίας και του επιχειρείν. Μετοχές και συμμετοχές στις εταιρείες ενέργειας, στις τηλεπικοινωνίες, στις εταιρείες κοινής ωφέλειας, στις μεταφορές, στις τράπεζες. Οι συμμετοχές του Δημοσίου σε – κυριολεκτικά – χιλιάδες ακίνητα κάθε λογής και αξίας, ακόμα και τα νόμιμα δικαιώματα που μπορούν να προέλθουν από την πώληση περιουσιακών στοιχείων, αποτελούν το μεγάλο «οπλοστάσιο», το μεγάλο «χαρτοφυλάκιο» με το οποίο η κυβέρνηση

ΣΥΡΙΖΑ «προικίζει» το νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το επονομαζόμενο εφεξής και «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ».

Ένα Ταμείο – εταιρεία στο οποίο το ελληνικό Δημόσιο εκχωρεί για 99 χρόνια (!) πρακτικά τα πάντα με ελάχιστες ρητές εξαιρέσεις: Αιγιαλούς, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοπους, περιοχές Natura, αρχαιολογικούς χώρους και... "λοιπά πράγματα εκτός συναλλαγής" όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο. Χωρίς καν ο τελικός λόγος στη διαχείριση όλης αυτής της κρατικής περιουσίας να ανήκει στην ελληνική πλευρά, παρά στους ξένους διαχειριστές, στους εκπροσώπους των δανειστών στη διοίκηση του νέου Υπερταμείου!

Είναι σημάδι των καιρών ή ειρωνεία της τύχης πως είναι αριστερός ο υπουργός που υπογράφει αυτό το νομοσχέδιο; Ποιος θα περίμενε το 2013 ή το 2014 πως ένας Αριστερός υπουργός, εν προκειμένω ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα κατέθετε στη Βουλή των Ελλήνων το πιο ακραίο, πιο «φιλόδοξο» και πιο ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στη σύγχρονη ιστορία της ελληνικής δημοκρατίας; Ποιος θα πίστευε πως οι ψήφοι των αριστερών βουλευτών, πολλών πρώην Κομμουνιστών, πρώην και νυν υπέρμαχων της αριστερής φιλοσοφίας και πολιτικής επιλογής, θα ήταν αυτοί που στέλνουν στον έλεγχο ξένων συμφερόντων τράπεζες, κρατικές εταιρείες, χωράφια και ακτές της Ελλάδας;

Κι όμως το οικονομικό επιτελείο υπό τον κ. Τσακαλώτο είναι αυτό που υπογράφει την εκχώρηση στο νέο Υπερταμείο και το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου και την Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών. Ο υπουργός Οικονομικών Νο2 στην μέχρι στιγμής διακυβέρνηση της χώρας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που αποφάσισε και προωθεί με διαδικασίες-εξπρές την έναρξη των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης (διότι αυτό ακριβώς συμβαίνει, στην περίπτωση που δεν το έχετε κατανοήσει) των Αστικών Συγκοινωνιών, των ΕΛΤΑ, ακόμα και του ΟΑΚΑ στο Μαρούσι!

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογράφει το πολυσέλιδο πόνημα που απομακρύνει δια παντός από τις τρέχουσες αρμοδιότητες των υπουργών της κυβέρνησης τις ΔΕΚΟ, τον ΟΣΕ, τα τουριστικά ακίνητα.

Ό,τι οραματιζόταν να πετύχει ο φιλελεύθερος Στέφανος Μάνος σε «περιβάλλον δεξιάς κυβέρνησης» και του στοίχισε τελικά όχι μόνο την αποπομπή του από το κυβερνητικό επιτελείο αλλά ουσιαστικά την ίδια την πολιτική του καριέρα, το περνάει στο... ρελαντί ένας ξενοθρεμμένος αριστερός καθηγητής και δη... αριστερότερος του αρχηγού του, αν έχει κανείς όρεξη να... σκαλίσει την υπόθεση των περιβόητων «53».

Και μοιάζει όντως ειρωνεία της τύχης να κληθούν την Κυριακή να ψηφίσουν το 'τσουνάμι' των αποκρατικοποιήσεων κάποιοι που στα νιάτα τους χειροκροτούσαν Κολλάδες και λοιπούς «συνδικαλιστές» όταν σταματούσαν με τον «τσαμπουκά» τους το τότε πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων των αστικών λεωφορείων επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Σε λίγες ώρες κάποιοι, τώρα ΣΥΡΙΖαίοι, θα ψηφίσουν να αποκρατικοποιηθούν ΟΑΣΑ, ΟΣΥ ΑΕ, ΣΤΑΣΥ ΑΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ ΑΕ. Επίσης, (προστέθηκε εκ των υστέρων, με δεύτερη διόρθωση στην αρχική λίστα) και ο ΟΣΕ. Ερώτημα προέκυψε για την υπαναχώρηση Τσακαλώτου στο αρχικό του πλάνο, καθώς ο υπουργός Οικονομικών απέσυρε αργά το απόγευμα της Πέμπτης από την 'προίκα' του Υπερταμείου τις: ΕΥΑΘ ΑΕ, ΕΥΔΑΠ ΑΕ, ΕΛΒΟ ΑΕ, Αττικό ΜΕΤΡΟ ΑΕ, Κτηριακές Υποδομές ΑΕ και ΔΕΗ ΑΕ. Επισήμως υποστήριξε πως η ένταξη αυτών των ΔΕΚΟ στο Ταμείο είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς. Ανεπίσημα διερωτάται κανείς πόση πίεση και από ποιους μπορεί να δέχθηκε ο υπουργός για να πάρει πίσω πολλές από τις αρχικές επιλογές του.

Μεγαλύτερα ερωτήματα φυσικά εγείρει το γεγονός πως καίτοι προκλήθηκαν πολλάκις από βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι υπουργοί Τσακαλώτος, Σταθάκης και Χουλιαράκης επί της ουσίας δεν κατέθεσαν – μέχρι αργά το βράδυ – στη Βουλή τα περισσότερα παραρτήματα που περιγράφουν ποια ακίνητα και ποιες κρατικές εταιρίες θα εκποιηθούν!

Ίσως γιατί ακόμα κι αυτοί οι ίδιοι οι υπουργοί και τα στελέχη της κυβέρνησης δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν πως έφεραν στη Βουλή για να ψηφίσουν όλα όσα μέχρι πριν από λίγους μήνες αντιμάχονταν. Όπως για παράδειγμα ο υπουργός Οικονομίας κ. Σταθάκης που αρνείται ακόμα και τώρα να μιλήσει για αποκρατικοποιήσεις κι όλο το απόγευμα στη Βουλή μιλούσε όχι για Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων αλλά για Ταμείο... αξιοποίησης σε βάθος τριακονταετίας!!!

Keywords
Τυχαία Θέματα