Εγκαινιάστηκε στο Deree ο χώρος προσομοίωσης χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

Τα επίσημα εγκαίνια του χώρου προσομοίωσης χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (Simulated Trading Room) πραγματοποιήθηκαν, χθες το βράδυ της Δευτέρας, στο Deree, έναν χώρο που στοχεύει στην εκπαίδευση όχι μόνο μελλοντικών χρηματιστών ή οικονομολόγων, αλλά και ερευνητών της Οικονομίας, σε όρους πραγματικών συνθηκών.

«Πρόκειται για ένα μοναδικό εκπαιδευτικό εργαλείο» σχολίασε στον χαιρετισμό του ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα,

Τζέφρι Πάιατ (Geoffrey Pyatt), επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα χρησιμεύσει ως «ένα εργαστήριο που θα αντιγράφει τις συνθήκες που θα επικρατούν στον πραγματικό κόσμο».

Ο κ. Πάιατ υπογράμμισε ότι ευρύτερος στόχος είναι η εξάπλωση και το μοίρασμα του αμερικανικού μοντέλου εκπαίδευσης στην Ελλάδα. «Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι απορρίπτουμε το ελληνικό σύστημα, το αντίθετο. Πιστεύουμε ότι τα δύο συστήματα μπορούν να συνυπάρξουν, έτσι ώστε να φέρουν θετικά αποτελέσματα και για τους μαθητές και για την ακαδημαϊκή κοινότητα και για την Ελλάδα, γενικά» συμπλήρωσε.

«Η αποστολή του αμερικανικού Κολλεγίου είναι να είναι ένας θεσμός που συνεισφέρει θετικά στην κοινωνία και ειδικά σήμερα, επικεντρωνόμαστε στο να συνεισφέρουμε στην οικονομική αναζωογόνηση της χώρας» είπε, από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Deree, Ντέιβιντ Χόρνερ (David Horner), ο οποίος χαρακτήρισε ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή τη λειτουργία του Simulated Trading Room.

Η ιδέα του Simulated Trading Room ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια, ωστόσο το κόστος για το στήσιμο, τη συντήρηση και διατήρηση όλων των προγραμμάτων, που είναι αρκετά υψηλό, καθυστέρησε την υλοποίηση του εγχειρήματος. «Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό όνειρο που έγινε πραγματικότητα» είπε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κοσμήτορας της Σχολής των Οικονομικών του Αμερικανικού Κολλεγίου, 'Αννυ Τριανταφύλλου.

«Ο στόχος μας είναι να προετοιμάσουμε τους φοιτητές μας με τον καλύτερο τρόπο, έτσι ώστε να μπορούν να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη γρήγορα, αλλά και να μπορούν να ερμηνεύουν την πληροφορία με έναν τρόπο που θα τους επιτρέψει να είναι χρήσιμοι και αποτελεσματικοί, είτε στον χρηματοπιστωτικό τομέα, είτε σε οποιονδήποτε άλλο κλάδο» ανέφερε.

Πράγματι, οι συμμετέχοντες στα μαθήματα που θα γίνονται μέσα στον χώρο της προσομοίωσης θα μπορούν να πραγματοποιήσουν χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, να κάνουν δηλαδή τους συναλλασσόμενους, λαμβάνοντας μέρος και από τις δυο πλευρές της αγοράς, θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν σαν εργαστήριο για να μάθουν το πώς ορισμένα πράγματα εφαρμόζονται στην πράξη --όταν για παράδειγμα γίνεται μια ανακοίνωση από μια κεντρική τράπεζα, ποιος είναι ο αντίκτυπος και ποια πρέπει να είναι η αντίδραση των παραγόντων της αγοράς-- και ταυτόχρονα θα μπορούν να εκτελέσουν εργασίες πάνω σε αυτούς τους τομείς.

Παράλληλα, όμως, ο χώρος της προσομοίωσης αποσκοπεί στο να καταστεί και χώρος έρευνας του χρηματοπιστωτικού κλάδου. «Οι δυνατότητες που δίνει ο χώρος προσομοίωσης για Έρευνα είναι απεριόριστες και ξεπερνούν τα στενά όρια των οικονομικών και των χρηματοπιστωτικών. Περνάνε και σε άλλους κλάδους, όπως η ψυχολογία, το marketing, οι επικοινωνίες. Είναι πραγματικά ένας χώρος που το πρώτο μας μέλημα είναι να μεγιστοποιήσουμε τη χρήση του» σχολίασε η κοσμήτορας.

Σημειώνεται ότι το Simulated Trading Room, το οποίο έγινε πράξη μέσα από την οικονομική συμβολή του USAID (United States Agency for International Development/ Οργανισμός των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη) και της Εθνικής Τράπεζας, είναι ανοικτό και σε σχολεία, ώστε οι μαθητές να μπορούν να δουν και να μαθαίνουν τι χρειάζεται να ξέρει κανείς στον χρηματοπιστωτικό τομέα. «Ενδεχομένως να αποφασίσουν να εκπαιδευτούν στον κλάδο αυτό στο μέλλον, που το χρειαζόμαστε πάρα πολύ, όπως έδειξε η πρόσφατη κρίση» ανέφερε η κ. Τριανταφύλλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα