Εγκλωβισμένοι οι ξένοι επενδυτές στην τουρκική λίρα

Η Τουρκία έχει πρακτικά εγκλωβίσει τους ξένους επενδυτές στη λίρα, που δεν μπορούν να προχωρήσουν σε πωλήσεις ώστε να αντιστραφεί η πτωτική της πορεία, και στέλνοντας στα ύψη το κόστος ασφάλισης έναντι ενός default, καθώς οι traders εγκαταλείπουν τα τουρκικά assets την ώρα που η χώρα οδεύει προς τις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής.

Λίγα μόλις 24ωρα πριν την εκλογική αναμέτρηση της 31ης Μαρτίου που θα κρίνει ποιος θα κυβερνά σε τοπικό επίπεδο, πολλά ξένα

hedge funds έχουν παγιδευτεί στις συναλλαγές της λίρας από τις οποίες θέλουν να ξεφύγουν, γιατί οι τουρκικές τράπεζες δέχονται πιέσεις να μην παρέχουν ρευστότητα, όπως αναφέρουν στο Independent.ie τέσσερις τραπεζίτες με γνώση του θέματος.

Η κίνηση αυτή φρέναρε την ασυγκράτητη διολίσθηση της λίρας (που είναι το νόμισμα με τη δεύτερη χειρότερη επίδοση του 2019), όπως είχε συμβεί τις εβδομάδες πριν τις προηγούμενες εκλογές του περασμένου Ιουνίου που έδωσαν ακόμα μεγαλύτερες εξουσίες στον πρόεδρο Ερντογάν.

Σήμερα η τουρκική λίρα υποχωρεί πάνω από 1,6% έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Σε ένα δολάριο αντιστοιχούν 5,5165 λίρες Τουρκίας ωστόσο οι απώλειες θα μπορούσαν αν είναι ακόμα μεγαλύτερες αν οι τουρκικές αρχές δεν έδιναν εντολή στις τράπεζες να συγκρατούν τη ρευστότητα της λίρας μέχρι και μετά τις τοπικές εκλογές της Κυριακής.

Το τουρκικό νόμισμα πέρυσι είχε κάνει βουτιά σχεδόν 30% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Την Τετάρτη το swap της λίρας στο Λονδίνο είχε σκαρφαλώσει στο 1.200%, σημειώνοντας μακράν το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, με τους οικονομολόγους να αναφέρουν ότι δεν βασίζεται πια σε πραγματικό trading.

Τέτοια swap rate αποτελούν μεγάλο εμπόδιο για τους ξένους επενδυτές που θέλουν να στοιχηματίσουν κατά της λίρας ή να αντισταθμίσουν ή και να κλείσουν τις θέσεις τους, οπότε προχώρησαν σε sell off των θέσεών τους σε τουρκικές μετοχές και ομόλογα που βρέθηκαν αντιμέτωπα με μεγάλες πιέσεις γαι τέταρτη συνεχόμενη ημέρα.

Όπως ανέφερε στο Reuters, μια πηγή η κίνηση της κυβέρνησης είναι προσωρινή και στοχεύει να προστατεύσει το νόμισμα από κερδοσκοπικές επιθέσεις.

Πάντως, οι οικονομολόγοι έχουν κάνει έκκληση για την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων στην οικονομία καθώς όλο και περισσότεροι Τούρκοι χάνουν την εμπιστοσύνη τους στο εθνικό νόμισμα και στρέφονται προς ξένο συνάλλαγμα.

Ο επικεφαλής της τουρκικής ένωσης τραπεζών, σε δήλωσή του στο Reutersμ ανέφερε πως τα swap rate της λίρας δεν ανεβαίνουν χάρη στις τράπεζες που συγκρατούν τη ρευστότητα από ξένα τραπεζικά ιδρύματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα