Εγκρίθηκαν από τον EFSF τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

του Μάριου Ροζάκου

Πέντε μήνες μετά την απόφαση του Eurogroup της 22ας Ιουνίου για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) έδωσε σήμερα το «πράσινο φως» για να εφαρμοστούν τα μέτρα. Βεβαίως, στην πράξη η υλοποίησή τους αναμένεται να ξεκινήσει ύστερα από περίπου τρεις μήνες, δηλαδή τον ερχόμενο Φεβρουάριο, όταν θα αξιολογηθούν οι μεταρρυθμιστικές επιδόσεις της χώρας μας με βάση τη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Με

αφορμή την έγκριση των μέτρων, ο επικεφαλής του EFSF (και του διαδόχου του, ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να επωφεληθεί από τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους της.

Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος προβλέπουν:

1. Έναν μηχανισμό για την, υπό προϋποθέσεις, κατάργηση της αύξησης επιτοκίου που είχε επιβληθεί σε 11,3 δισ. ευρώ από το δάνειο του EFSF στο πλαίσιο του 2ου Μνημονίου. Η κατάργηση θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως, θα τεθεί σε εφαρμογή από φέτος και θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της.

2. Πρόσθετη 10ετή επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής για 96,4 δισ. ευρώ από το δάνειο του EFSF στο πλαίσιο του 2ου Μνημονίου και 10ετή παράταση της περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή των αναλογούντων τόκων. Έτσι, η Ελλάδα θα αρχίσει να αποπληρώνει το μεγαλύτερο μέρος των δανείων που έλαβε από τον EFSF το 2033.

3. Επιμήκυνση της μέγιστης σταθμισμένης μέσης ωρίμανσης των παραπάνω δανείων κατά 10 χρόνια, ώστε να φθάσει τα 42,5 έτη.

«Υπολογίζουμε ότι το συνολικό πακέτο μεσοπρόθεσμων μέτρων που συμφωνήθηκε από τους υπουργούς τον περασμένο Ιούνιο θα οδηγήσει σε συνολική μείωση του χρέους της Ελλάδας ως ποσοστού του ΑΕΠ κατά περίπου 30 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060. Επίσης αναμένουμε οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας να περιοριστούν κατά περίπου 8 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στον ίδιο χρονικό ορίζοντα», δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ και συμπλήρωσε: «Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους περιλαμβάνουν κίνητρα για διαρκή εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών μέτρων τα οποία συμφώνησε η Ελλάδα στη διάρκεια του προγράμματος του ESM, η κατάργηση του επιτοκιακού περιθωρίου έως το 2022 προϋποθέτει τη διαρκή εφαρμογή των κομβικών μεταρρυθμίσεων του προγράμματος του ESM και την συμμόρφωση της Ελλάδας με τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις και δεσμεύσεις πολιτικής κατά την περίοδο της μεταπρογραμματικής εποπτείας».

Η επιτοκιακή αύξηση αφορά δανειακή δόση ύψους 11,3 δισ. ευρώ, την οποία είχε λάβει η Ελλάδα από τον EFSF για να χρηματοδοτήσει την επαναγορά χρέους το 2012. Αρχικά είχε προβλεφθεί ένα πρόσθετο επιτοκιακό περιθώριο ύψους 2% για το 2017 και εξής. Για την περυσινή χρονιά η πρόβλεψη αυτή ακυρώθηκε στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Από φέτος και έως το 2022 η εφαρμογή της επιτοκιακής αύξησης θα «παγώνει», εφόσον η Ελλάδα είναι συνεπής στις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της. Το «πάγωμα» θα αποφασίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF κάθε έξι μήνες, με βάση τις εκθέσεις ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας για τις μεταρρυθμιστικές επιδόσεις της χώρας μας. Η οριστική κατάργηση της επιτοκιακής αύξησης για τα έτη μετά το 2022 θα αποφασιστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF το 2022.

Τα κέρδη των ομολόγων

Από την τήρηση των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων της Ελλάδας εξαρτάται και η επιστροφή των κερδών (περίπου 1,3 εκατ. ευρώ ετησίως) από τα ελληνικά ομόλογα που διαθέτουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Η επιστροφή των κερδών δεν περιλαμβάνεται στα μέτρα που ενέκρινε σήμερα ο EFSF, γιατί θα αποφασίζεται από το Eurogroup σε εξαμηνιαία βάση, σε συνάρτηση με την πρόοδο της χώρας μας στις εκθέσεις της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Η πρώτη σχετική συζήτηση στο Eurogroup στόχος είναι να γίνει τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, υπό την προϋπόθεση ότι η δεύτερη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας δεν θα εντοπίζει καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, όπως συνέβη χθες με την πρώτη έκθεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα