ΕΙΕ: Ιατροί χωρίς γνώσεις ιατροδικαστικής

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης θα ακουγόταν ως απίστευτο, στην Ελλάδα είναι αληθινό. Υπάρχουν ιατροί οι οποίοι αποφοιτούν από ελληνικό πανεπιστήμιο και δεν αποκτούν ούτε τις στοιχειώδεις γνώσεις ιατροδικαστικής. Συγκεκριμένα ο λόγος γίνεται για τους απόφοιτους του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Πράγματι οι συγκεκριμένοι ιατροί υστερούν έναντι άλλων συναδέλφων τους, καθώς εδώ και αρκετά χρόνια το συγκεκριμένο

τμήμα αρνείται την ένταξη της Ιατροδικαστικής στο πρόγραμμα σπουδών του.

Αποτέλεσμα είναι οι συγκεκριμένοι ιατροί να μη διδάσκονται ούτε τα στοιχειώδη της συγκεκριμένης επιστήμης, όπως για παράδειγμα την πιστοποίηση του θανάτου, το πότε ένας θάνατος οδηγείται σε νεκροτομή, την πιστοποίηση των σωματικών βλαβών κ.ά. που είναι στοιχειώδη ζητήματα στην εκπαίδευση ενός ιατρού. Μάλιστα είναι ζητήματα που ο κάθε ιατρός καλείται να αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ανεξαρτήτως της ειδικότητας που θα ακολουθήσει.

Τονίζεται ότι η Ιατροδικαστική είναι μία από τις βασικές ειδικότητες της χώρας μας και στο σύνολο των πανεπιστημίων, πλην του προαναφερθέντος, αποτελεί ένα βασικό μάθημα στο πρόγραμμα σπουδών. Πριν από αρκετά χρόνια και στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο υπήρχε έδρα Ιατροδικαστικής, όμως με την αποχώρηση του τότε διδάσκοντα, αρχικά εξακολουθούσε να υπάρχει ως μάθημα αλλά χωρίς διδάσκοντα ιατροδικαστή, ενώ στη συνέχεια καταργήθηκε και από αυτοτελές μάθημα του προγράμματος σπουδών.

Με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός ο Πρόεδρος της ΕΙΕ, Ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων δήλωσε: «Είναι απαράδεκτο ένα πανεπιστήμιο εδώ και χρόνια να εκπαιδεύει ιατρούς ελλιπώς, μη σεβόμενο τα επιστημονικά δεδομένα της χώρας. Ελπίζουμε ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει ώστε η διοίκηση του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου αλλά και τα αρμόδια υπουργεία να δώσουν λύση, έτσι ώστε και οι ιατροί που αποφοιτούν από το συγκεκριμένο να διδάσκονται από Ιατροδικαστή τις βασικές γνώσεις της συγκεκριμένης επιστήμης και τελικά να αποκτούν τα ίδια εφόδια με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα