Είναι επίσημο: Με €2,2 δισ. η εξαγορά της Opel από την PSA

Επιβεβαιώνει ο όμιλος PSA το deal εξαγοράς του ευρωπαϊκού βραχίονα της General Motors, πράγμα που σημαίνει ότι παίρνει τον έλεγχο του γερμανικού brand Opel και του βρετανικού Vauxhall.

Το τίμημα της μεταβίβασης ανέρχεται στο ποσό των 2,2 δισ. ευρώ κι έτσι γίνεται γεγονός η δημιουργία της δεύτερης

μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ευρώπης - εξέλιξη που αλλάζει τα δεδομένα στην ευρωπαϊκή αλλά και τη διεθνή αγορά αυτοκινήτου.

Η συμφωνία αναμένεται να εξοικονομήσει ετησίως το ποσό του 1,7 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, με την έως τώρα ζημιογόνα μονάδα της Opel να αποκτά περιθώριο λειτουργικού κέρδους 2% έως το 2020 και 6% έως το 2026, όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των GM και PSA.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η BNP Paribas θα αγοράσει το 50% του χρηματοοικονομικού τομέα της νέας εταιρείας έναντι 450 εκατ. ευρώ.

Η GM, που είχε υπό την κατοχή της την Opel επί σχεδόν 90 χρόνια, αποφάσισε να κόψει δεσμούς όταν το εν λόγω τμήμα δεν πέτυχε στους στόχους κερδοφορίας για το 2016, παράγοντας ζημιές που έφτασαν συνολικά τα 9 δισ. δολάρια από το 2009.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι, με τη στήριξή μας, θα επιταχυνθεί η στροφή των Opel/Vauxhall», αναφέρει στην ανακοίνωση ο CEO της PSA, Carlos Tavares. «Έχοντας ήδη δημιουργήσει πετυχημένα προϊόντα για την ευρωπαϊκή αγορά, γνωρίζουμε ότι η Opel/Vauxhall είναι ο σωστός συνεργάτης».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η έξοδος της GM από την Opel θα απελευθερώσει περί τα 2 δισ. ευρώ σε ρευστό που θα χρησιμοποιηθούν για επαναγορές μετοχών. Παράλληλα, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία θα έχει το δικαίωμα να αγοράσει μετοχές της PSA μέσω warrants που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Με την προσθήκη της Opel στο χαρτοφυλάκιό της, ο όμιλος PSA θα έχει τον έλεγχο του 16% της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, έναντι μεριδίου 24% για την πρώτη δύναμη που δεν είναι άλλη από τη γερμανική Volkswagen.

Σε ό,τι αφορά την Opel, ο Tavares αναμένεται να ακολουθήσει την πολιτική που ακολούθησε και στην PSA: περικοπή θέσεων εργασίας και κατάργηση των μη ευπώλητων και μη κερδοφόρων μοντέλων. Η γαλλική εταιρεία είχε καθαρές ζημιές από το 2012, ωστόσο από το 2015 επέστρεψε στην κερδοφορία i και το 2016 είχε κύκλο εργασιών 2,7 δισ. ευρώ. Φέτος, για πρώτη φορά από το 2011 η εταιρεία θα καταβάλει μέρισμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα