«Είναι η υπερφορολόγηση ανόητε!»

Τα στοιχεία για την εξέλιξη του εθνικού εισοδήματος (ΑΕΠ) το τελευταίο τρίμηνο του 2016 που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ είναι καταλυτικά, διότι δείχνουν με τον σαφέστερο τρόπο ότι η υπερφορολόγηση φρενάρει την οικονομία. Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, το τέταρτο τρίμηνο του 2016, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά -0,4% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ενώ εμφανίζεται αυξημένο κατά +0,3% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2015 και θα κλείσει τη χρονιά σε

υψηλότερα επίπεδα επίσης κατά +0,3%.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι είναι πολύ ευάλωτη η ανάκαμψη της οικονομίας, δείγματα της οποίας είχαν αρχίσει να διαφαίνονται από το δεύτερο τρίμηνο, κατά το οποίο το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά +0,3% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Κατά το τρίτο τρίμηνο μάλιστα, καταγράφηκε θετική εξέλιξη σε αρκετά μακροοικονομικά μεγέθη (η ιδιωτική κατανάλωση, ο δείκτης όγκου λιανικών πωλήσεων, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου και οι συνολικές εξαγωγές). Παρότι η άνοδος κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016 πρέπει να σχετικοποιηθεί λόγω του ότι η σύγκριση γίνεται με το πολύ χαμηλό επίπεδο στο οποίο είχαν υποχωρήσει τα αντίστοιχα μεγέθη κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015 μετά την επιβολή των capital controls, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις σταθεροποίησης.

Μια κάμψη του ρυθμού ανάκαμψης ήταν αναμενόμενη το 4ο τρίμηνο, λόγω του ότι δεν θα υπήρχε πλέον ο χαμηλή βάση του 3ου τριμήνου 2015, αλλά η υποχώρηση σε αρνητικό πεδίο δεν ήταν αναμενόμενη.

Όμως η εξέλιξη το τελευταίο τρίμηνο του 2016 δείχνει ότι η ανάκαμψη δεν είναι δεδομένη καθώς εξαρτάται αφενός από το γενικότερο «κλίμα» στην οικονομία το οποίο εν προκειμένω καθορίζεται από την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, αλλά και από τα διαθέσιμα εισοδήματα των πολιτών τα οποία τροφοδοτούν την κατανάλωση. Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχουν γίνει πλέον σημαντικός παράγων αβεβαιότητας, αλλά μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου η κατάσταση ήταν διαφορετική, επικρατούσε αισιοδοξία σε σχέση με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και η απόδοση (επιτόκιο) του 10ετούς ομολόγου που είναι το «βαρόμετρο» του οικονομικού κλίματος υποχωρούσε, επομένως δύσκολα μπορεί να αποδοθεί εκεί η ανακοπή της αύξησης του ΑΕΠ.

Εκείνο που πιθανότατα έπαιξε ρόλο, όμως είναι η αυξημένη φορολόγηση, κάτι μάλιστα που συγκλίνει και με τις πληροφορίες από τις τράπεζες, σύμφωνα με τις οποίες οι πληρωμές των δανειοληπτών έκαναν «κοιλιά» το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ιδίως το Δεκέμβριο.

Τα φορολογικά έσοδα του κράτους έφθασαν τα 47,1 δισ. ευρώ το 2016, κατά 3,4 δισ. ευρώ περισσότερα από το προηγούμενο έτος και η εικόνα των μηνιαίων ροών όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα είναι σαφής, καθώς η επιβάρυνση αυξάνεται στην πορεία του έτους.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2016 τα έσοδα έφτασαν τα 10,08 δισ. ευρώ (φουσκωμένα λόγω της καθυστερημένης πληρωμής του περσινού ΕΝΦΙΑ), το δεύτερο τρίμηνο 9,5 δισ. ευρώ, το τρίτο τρίμηνο 13,4 δισ. ευρώ και το τέταρτο τρίμηνο τα 14,03 δισ. ευρώ.

Γ. ΣΩΖΟΣ
george.sozos01@gmail.com

Keywords
Τυχαία Θέματα