ΕΚΤ: Επενδυτές προσοχή! Πιθανότητα διόρθωσης στις διεθνείς χρηματαγορές

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί ότι, παρά τα βελτιωμένα νούμερα για την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη, υπάρχουν ανησυχίες που σχετίζονται με μια αιφνίδια μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές, οι οποίες συνεχίζουν να ανεβαίνουν από τις αρχές της χρονιάς, με πολλές εξ αυτών να καταγράφουν άνοδο σε επίπεδα ρεκόρ.

«Οι δείκτες για συστημικούς κινδύνους στην ευρωζώνη το τελευταίο εξάμηνο παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα», ανακοίνωσε σήμερα η ΕΚΤ

, προσθέτοντας ωστόσο ότι «ο κίνδυνος για μια ξαφνική επανατιμολόγηση στις διεθνείς αγορές παραμένει».

Ο αμερικανικός S&P 500 έχει σημειώσει άνοδο 16% από τον Ιανουάριο του 2017 ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχει ενισχυθεί από τις αρχές του έτους κατά 7%. Οι μετοχές έχουν πάρει ώθηση αφενός από τις ελπίδες για μείωση της φορολογίας στις ΗΠΑ και αφετέρου από την απελευθέρωση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του τραπεζικού συστήματος.

Όπως σημειώνει η ΕΚΤ, υπάρχει κίνδυνος όλο αυτό το κλίμα αισιοδοξίας να έχει βασιστεί σε λάθος υπολογισμούς και ότι μπορεί να τερματιστεί ξαφνικά, δημιουργώντας σοκ στις αγορές, μόλις οι διαχειριστές κεφαλαίων καταλάβουν ότι πήραν μεγαλύτερο ρίσκο από αυτό που μπορούν στην πραγματικότητα να διαχειριστούν.

Έτσι, όπως σημειώνει στην Έκθεση για τη Χρηματοοικονομική Σταθερότητα η ΕΚΤ, «η συνεχιζόμενη συμπίεση των ασφαλίστρων κινδύνου, η υποτονική μεταβλητότητα και τα σημάδια αυξημένης διάθεσης για την ανάληψη ρίσκου στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές δημιουργούν ανησυχίες, καθώς ενδέχεται να φέρουν μεγάλες διορθώσεις στις τιμές των στοιχείων ενεργητικού, στο μέλλον».

Παράλληλα, η ΕΚΤ επισήμανε πως, αν και τους τελευταίους μήνες, η πίεση στις ευρωπαϊκές τράπεζες έχει μειωθεί, η κερδοφορία τους εξακολουθεί να πλήττεται από τα κόκκινα δάνεια.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η πολιτική αβεβαιότητα σε Γερμανία, αλλά και Βρετανία, που μπορεί να αυξήσει τα ασφάλιστρα κινδύνου και ως εκ τούτου τα κόστη δανεισμού τόσο για τις κυβερνήσεις όσο και για τις επιχειρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα