ΕΚΤ: Η ενεργειακή μετάβαση «απειλή» για παρατεταμένο πληθωρισμό

Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τον πληθωρισμό μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρηθούν προς τα πάνω, λόγω των προσπαθειών της Ε.Ε. να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα και της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Isabel Schnabel.

«Σε ένα περιβάλλον υπερβολικής εξοικονόμησης και παρατεταμένων διαταραχών του εφοδιασμού, η ενεργειακή μετάβαση μπορεί να οδηγήσει τον πληθωρισμό να παραμείνει υψηλότερος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αυξάνοντας έτσι πιθανώς

τους κινδύνους αποσταθεροποίησης», είπε η Γερμανίδα οικονομολόγος σε ομιλία της στην American Economic Association το Σάββατο, προσθέτοντας, όπως αναφέρει το Bloomberg, ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ενεργήσει σε ένα τέτοιο σενάριο.

Τα σχόλια έρχονται μετά τα στοιχεία της Παρασκευής, που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε απροσδόκητα στο 5% τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας ρεκόρ στην ιστορία του κοινού νομίσματος.

Αυτό περιπλέκει τη βασική θέση της ΕΚΤ ότι η άνοδος των τιμών τους τελευταίους μήνες θα εξασθενίσει, καθώς οι εντάσεις της προσφοράς θα χαλαρώσουν και το ενεργειακό κόστος θα μειωθεί.

Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό

Οι πιο πρόσφατες οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ βλέπουν τον πληθωρισμό να αγγίζει το 3,2% φέτος, πριν επιβραδυνθεί στο 1,8% το 2023 και το 2024. Ωστόσο, η Schnabel είπε το Σάββατο ότι οι τεχνικές παραδοχές για την ενέργεια σε αυτές τις προβλέψεις «περιβάλλονται από σημαντική αβεβαιότητα».

«Η πτώση του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω του 2% στο τέλος του ορίζοντα προβολής εξαρτάται από την υπόθεση, που προκύπτει από τις καμπύλες συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, ότι το 2023 και το 2024 η ενέργεια δεν θα συμβάλει σε αυτόν. Η ιστορία δείχνει ότι ένα τέτοιο προφίλ θα ήταν ασυνήθιστο».

Μια ανάλυση «υποδεικνύει ότι αρκεί να παραμείνουν οι τιμές του πετρελαίου στα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2021 για να φτάσει ο πληθωρισμός το 2024 τον στόχο τιμής 2% της ΕΚΤ», είπε.

Ενώ η ενεργειακή μετάβαση ενέχει έναν «ανοδικό κίνδυνο» για τις προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, επί του παρόντος «δεν υπάρχουν ενδείξεις ευρύτερων δευτερογενών επιπτώσεων», τόνισε η Schnabel. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να γίνει η πρώτη περιοχή στον κόσμο με ουδέτερες εκπομπές άνθρακα έως το 2050, στο πλαίσιο του EU Green Deal. Αυτό αποτελεί κεντρικό πυλώνα του σχεδίου της ΕΕ για την επόμενη γενιά, καθώς και του επόμενου επταετούς προϋπολογισμού της.

Η Schnabel είπε επίσης ότι ένας φόρος άνθρακα, όπως αυτός που προτείνει η ΕΕ, διαφέρει από ένα δυσμενές σοκ προσφοράς πετρελαίου και μπορεί να συνάδει με έναν «μέτριο θετικό αντίκτυπο», ο οποίος θα μπορούσε με τη σειρά του να αναγκάσει την ΕΚΤ να ενεργήσει για να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει υψηλός βραχυπρόθεσμα πριν επιβραδυνθεί το 2022, για να υποχωρήσει κάτω από τον στόχο του 2%.

Επίσης, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερού ντε Γκαλάου, έκανε έκκληση για ηρεμία, λέγοντας νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός είναι «πλέον κοντά στο αποκορύφωμά του».

Διαβάστε ακόμη

Ενέργεια: Τι είναι αυτό που προκαλεί τις αυξήσεις στις τιμές – Πόσο θα διαρκέσει (vid)

Επενδυτικός πυρετός: 150 νέα ξενοδοχεία σε δύο χρόνια

Κινητή τηλεφωνία: Έτσι γίνεται η απαλλαγή από τα τέλη – Ξεκίνησαν οι αιτήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα