ΕΚΤ: Ώρα για συμβιβασμούς – Ιστορική απόφαση για τον πληθωρισμό

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συμφώνησαν να αυξήσουν τον στόχο για τον πληθωρισμό στο 2%, αφήνοντας παράλληλα περιθώριο να ξεπεραστεί, εφόσον αυτό χρειαστεί.

Το Bloomberg, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους που γνωρίζουν καλά το θέμα, σημειώνει πως η απόφαση σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή από τον προηγούμενο στόχο «κάτω, αλλά κοντά στο 2%», την οποία ορισμένοι αξιωματούχοι έκριναν ότι ήταν πολύ ασαφής.

Στη

διήμερη συνάντηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που άρχισε την Τρίτη στη Φρανκφούρτη και εξετάσθηκε η πρώτη στρατηγική αναθεώρηση πολιτικής της κεντρικής τράπεζας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, επήλθε συμφωνία για την αναθεώρηση του στόχου για τον πληθωρισμό, σημειώνει το Bloomberg το οποίο όμως αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ αρνήθηκαν να σχολιάσουν το ζήτημα.

Τι αλλάζει

Ουσιαστικά το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προχωρά -εκτός απρόοπτου-στην αναπροσαρμογή του στόχου του πληθωρισμού σε 2% με «συμμετρική» προσέγγιση είτε από τα κάτω είτε από τα πάνω, καθώς το επόμενο χρονικό διάστημα και τουλάχιστον μέχρι τέλος του έτους στην Ευρώπη, θα σημειωθεί μια σταθερή άνοδος των τιμών και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η νέα στρατηγική θα είναι διαφορετική από αυτήν της FED σύμφωνα με την οποία το όριο του 2% μπορεί να ξεπεραστεί, προσωρινά, για να υπηρετηθεί ο άλλος στόχος της κεντρικής τράπεζας που είναι η τόνωση της απασχόλησης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, βάσει καταστατικού υποχρεούται να επιδιώκει τη σταθερότητα των τιμών, όπως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά έχει και την καταστατική υποχρέωση να επιδιώκει και το στόχο της πλήρους απασχόλησης, κάτι που δεν ισχύει για την ΕΚΤ.

Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν αργότερα σήμερα το μεσημέρι και στη συνέχεια η επικεφαλής της Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Τι σημαίνει για την Ευρωπαϊκή οικονομία και για την Ελλάδα

Η σχετική αναθεώρηση θα μπορούσε να δώσει στους αξιωματούχους το έρεισμα για τη διατήρηση χαλαρής νομισματικής πολιτικής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να ενισχύσει την προσπάθειά τους να
αντιστρέψουν την πορεία του πληθωρισμού, που έχει επιπτώσεις στις οικονομίες της Ζώνης του Ευρώ.

Επιπλέον, αναμένεται να είναι μία ζωτικής σημασίας απόφαση για τη δρομολόγηση των δράσεων της κεντρικής τράπεζας, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία επουλώνει τις πληγές της πανδημίας.

Ουσιαστικά πρόκειται για τη διατήρηση των δράσεων ενίσχυσης της ρευστότητας των κρατών – μελών με αγορές ομολόγων, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για χώρες όπως η Ελλάδα που επωφελούνται από τα προγράμματα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

Επιπροσθέτως  η χαλάρωση του στόχου του πληθωρισμού έχει θετική επίδραση και στο χρέος τα οποίο αποτιμάται σε τρέχουσες τιμές και άρα είναι επιθυμητή μια λελογισμένη πορεία του πληθωρισμού προκειμένου να μην αυξηθεί ο λόγος «δημόσιο χρέος προς ΑΕΠ».

Υπενθυμίζεται ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται να συζητήσουν το φθινόπωρο για το σχέδιο της σταδιακής άρσης των μέτρων στήριξης στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά της πανδημίας (Pandemic Emergency Purchase Program ή PEPP) ύψους 1,85 τρισ. Ευρώ.

Δύο κόσμοι συγκρούονται

Η σύνθεση του ΔΣ της ΕΚΤ έναι σαφώς διαφορετική από το μακρινό 2003, από την τελευταία φορά δηλαδή που υπήρξε παρόμοια συνεδρίαση. Τα μέλη πλέον είναι 25 και όχι 18 αλλά και ο κόσμος έχει αλλάξει σημαντικά.

Η οικονομία της ευρωζώνης πέρασε μια τεράστια κρίση χρέους μετά το 2008. Υστερα, σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, οι τακτικές της ΕΚΤ δεν κατάφεραν να αυξήσουν τον πληθωρισμό κοντά στον προβλεπόμενο στόχο. Η πανδημία που ακολούθησε προκάλεσε ίσως τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι ενδεχομένως οι σύγκρουση των οικονομικών ιδεολογιών και προσεγγίσεων ανάμεσα στα μέλη της. Το προηγούμενο διάστημα, το ένα μετά το άλλο τα κορυφαία στελέχη πήραν θέση στο ζήτημα του πληθωρισμού και των συνεπειών της συνεχούς αύξησης των τιμών κοντά ή και πάνω από τα επίπεδα ασφαλείας του 2%.

Η Γερμανίδα οικονομολόγος και εκτελεστικό μέλος του συμβουλίου, Ίζαμπελ Σνάμπελ, υιοθέτησε μια σχετικά μετριοπαθή θέση σχολιάζοντας πως η προσωρινή εκτίναξη του πληθωρισμού είναι «αναγκαία και αναλογική» με την ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Από την πλευρά του ο «σκληροπυρηνικός» της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα υποστήριξε πως η διατήρηση των μέτρων στήριξης σε ένα διάστημα αυξημένου πληθωρισμού θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της ΕΚΤ.

Τα άλλα θέματα της ατζέντας

Κλιματική αλλαγή

Ενας από τους κύριους στόχους της Κριστίν Λαγκάρντ ήδη από αρχή ης θητείας της είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μια πιθανή προσέγγιση θα είναι η αλλαγή ρότας της ΕΚΤ όσον αφορά την την αγορά ομολόγων -γνωστή και ως “market neutrality”- των εταιρειών που κάνουν προσπάθειες για την καταπολέμηση του προβλήματος. Αν και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν πρόκειται να αρχίσουν να ευνοούν συγκεκριμένες επιχειρήσεις άμεσα, ο Βάιντμαν υποστήριξε πως η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή ακόμη και για τους ισολογισμούς των τραπεζών

Εργασία και ανισότητα

Περίπου 22 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν στις προηγμένες οικονομίες λόγω της πανδημίας , σύμφωνα με στοιχεία του ο Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ένα θέμα που προφανώς και θα απασχολήσει την ΕΚΤ.

Διαβάστε ακόμα:

Η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα απειλή για την ανάπτυξη – Οι φόβοι για οικονομία και τουρισμό

Aegean: Πτώση 70% στον κύκλο εργασιών 1ου τριμήνου

Χαλάς (ΠΝΟ): Διεκδικήσαμε χωρίς διαπραγματεύσεις όσα αναλογούν στον Έλληνα Ναυτεργάτη

Keywords
Τυχαία Θέματα