ΕΛΑΣ: Οδηγός για την αποφυγή εξαπάτησης από επιτήδειους
Συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών από επιτήδειους δίνει η ΕΛ.ΑΣ, με αφορμή σχετικά περιστατικά, ενώ εφιστά την προσοχή τους ώστε να μην πέσουν θύματα επιτήδειων. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ, συνήθως οι δράστες πραγματοποιούν τις εξής ενέργειες:
– Εισέρχονται σε οικίες ανυποψίαστων πολιτών, με σκοπό την κλοπή ή ληστεία, εμφανιζόμενοι ως τεχνικοί (Δ.Ε.Η., συντήρησης ανελκυστήρων κ.λπ.) ή πωλητές διαφόρων ειδών ή γνωστοί συγγενικών προσώπων ή προφασίζονται εξόφληση χρέους από προγενέστερη αγορά ειδών ή ασφαλιστήριου συμβολαίου.
– Πλησιάζουν, κυρίως ηλικιωμένους, δήθεν
– Ενημερώνουν, κυρίως επαγγελματίες, ότι δήθεν εκ παραδρομής κατέθεσαν μεγαλύτερο χρηματικό ποσό, ως αντίτιμο για υπηρεσία ή προϊόν που αγόρασαν από αυτούς και ζητούν την επιστροφή της διαφοράς. Συνήθως ισχυρίζονται ότι κατά την πληκτρολόγηση του ποσού «πάτησαν κατά λάθος» ένα μηδενικό παραπάνω και αντί π.χ. για 700 ευρώ κατέθεσαν 7.000 ευρώ ή αντί για 1.300 ευρώ κατέθεσαν 13.000 ευρώ. Για να αποδείξουν μάλιστα τον ισχυρισμό τους, αποστέλλουν πλαστό αποδεικτικό της κατάθεσης χρημάτων.
Παράλληλα, όπως αναφέρει η ΕΛΑΣ σε άλλες περιπτώσεις οι επιτήδειοι:– Τηλεφωνούν σε ανυποψίαστους πολίτες, προσποιούμενοι αστυνομικούς, γιατρούς ή δικηγόρους υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο, συνήθως παιδί τους, έχει προκαλέσει τροχαίο, με θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό, συνήθως ανήλικου. Αμέσως μετά απαιτούν σημαντικά χρηματικά ποσά για να αποφευχθούν δήθεν επικείμενες ποινικές συνέπειες.
– Αναζητούν υποψήφιους αγοραστές για να πωλήσουν, ως «ευκαιρία», διάφορα είδη (κοσμήματα, ηλεκτρικά είδη, κινητά τηλέφωνα κ.λπ.), δήθεν μεγάλης άξιας, σε χαμηλές τιμές. Αφού παζαρέψουν την τιμή, τελικά «συμβιβάζονται» σε μια χαμηλή τιμή και πωλούν τα είδη, τα οποία ωστόσο είναι κατά κανόνα ευτελούς αξίας.
– Αναρτούν ή αναζητούν αγγελίες στο διαδίκτυο για δήθεν αγοραπωλησία προϊόντων ή οχημάτων και εξαπατούν πολίτες. Ειδικότερα, ως αγοραστές, αποστέλλουν το χρηματικό αντίτιμο του προϊόντος που υποτίθεται ότι θα αγοράσουν (π.χ. μέσω e-banking, paypal κ.λπ), χωρίς να το παραλάβουν ποτέ ή παραλαμβάνουν άλλο, ευτελούς αξίας, ενώ, ως πωλητές, πείθονται από τους δράστες ότι έχουν εξοφληθεί για το προϊόν που πούλησαν, κυρίως με τους εξής τρόπους:
– Τους επιδεικνύουν ανύπαρκτο αριθμό λογαριασμού, όπου αποτυπώνεται ψευδής ηλεκτρονική μεταφορά του αντιτίμου της συναλλαγής στο λογαριασμό τους ή πλαστή βεβαίωση μεταφοράς εμβασμάτων.
– Τους πείθουν να εκδώσουν, μέσω εφαρμογής πιστωτικού ιδρύματος, κωδικό με το αντίτιμο της συναλλαγής. Στη συνέχεια τους ζητούν τον κωδικό αυτό, ισχυριζόμενοι ότι θα καταθέσουν, μέσω του κωδικού, το οφειλόμενο πόσο στο λογαριασμό τους. Όμως, στην πραγματικότητα, οι δράστες χρησιμοποιώντας τον κωδικό αυτό, κάνουν ανάληψη, μέσω ΑΤΜ, του ποσού από τον λογαριασμό του πωλητή.
Για την αποφυγή εξαπάτησής τους η ΕΛΑΣ συμβουλεύει τους πολίτες:
– Να ενημερώνουν πάντα τις αστυνομικές αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.
– Να μην πείθονται εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
– Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία τους.
– Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου, για παράδειγμα νοσηλεία σε νοσοκομείο. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδουν σε προτροπές για συνάντηση.
– Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού ή συγγενικού τους προσώπου, να επιδιώκουν πάντα οι ίδιοι να επικοινωνούν τηλεφωνικά με το συγκεκριμένο πρόσωπο, για επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό τους τηλέφωνο και κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας και να μην δέχονται να μιλάνε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
– Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί – συγγενείς τους.
– Να μην δέχονται σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να τους οδηγήσουν σε πιστωτικό κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
– Να μην πείθονται εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που τους προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε χωρίς να δουν πρώτα τα προϊόντα αυτά.
– Να μην πείθονται από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι δημόσιας υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχουν καλέσει προηγουμένως οι ίδιοι.
– Να μην πείθονται όταν άγνωστοι τους ζητούν να καταβάλλουν χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα – εταιρείες για αγορά αγαθών – προσφορά υπηρεσιών.
– Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
– Να επαληθεύουν τις κινήσεις στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς πριν από την οποιαδήποτε συναλλαγή και να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν χρήματα, χωρίς προηγούμενη διασταύρωση οικονομικών στοιχείων.
– Να αποφεύγουν τη γνωστοποίηση προσωπικών οικονομικών δεδομένων (αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ), αριθμούς πιστωτικών καρτών, πληροφορίες καρτών ΑΤΜ, κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών κλπ).
– Σε περίπτωση ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων σε υποψήφιο πωλητή, να διασταυρώνουν τα στοιχεία του, ως δικαιούχου του υποδεικνυόμενου λογαριασμού (ονοματεπώνυμο, Α.Φ.Μ.).
– Να αποφεύγουν την προκαταβολή χρημάτων σε ιδιώτες πωλητές, τους οποίους δεν γνωρίζουν, ακόμη και εάν αυτοί αποκαλύπτουν τα προσωπικά τους στοιχεία ή τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού.
– Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν εντοπίζουν αγγελίες πώλησης οχημάτων σε δελεαστικές τιμές, ως «ευκαιρία αγοράς».
– Να αποφεύγουν, κατά προτίμηση, τις συναλλαγές με πρόσωπα τα οποία παρέχουν στοιχεία επικοινωνίας εκτός Ελλάδας.
– Να έχουν πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσουν σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
– Να προσπαθούν να συγκρατούν τα χαρακτηριστικά των δραστών, τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), τους τηλεφωνικούς αριθμούς από τους οποίους τους καλούν ή την ηλεκτρονική διεύθυνση της αγγελίας (URL) για να βοηθήσουν το έργο των διωκτικών αρχών.
Διαβάστε ακόμηΟι Έλληνες εφοπλιστές με τα περισσότερα πλοία υπό ελληνική σημαία
Ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια: Προσπάθεια αναγέννησης μέσω… Ισπανίας
Chobani: Ποιoς είναι ο Τούρκος ανταγωνιστής της ΦΑΓΕ που φιλοδοξεί να φτάσει στη Wall Street
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Γιατί οι κινέζοι κατασκευαστές εμβολίων κατά του Covid δεν δημοσιοποιούν περισσότερα δεδομένα;
- Κορύφωση τρίτου κύματος τον Μάιο- Απαραίτητη η τήρηση των νέων μέτρων
- AstraZeneca: Το εμβόλιό μας δεν είναι τόσο αποτελεσματικό στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη
- Το Λονδίνο δεν θα καθιερώσει διαβατήρια εμβολιασμού κατά του Covid-19
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 23χρονη με 2,5 κιλά ηρωίνης
- Οι Έλληνες εφοπλιστές με τα περισσότερα πλοία υπό ελληνική σημαία
- Η ιατρική μάσκα στη Γερμανία πλήττει τους Πορτογάλους
- Νέα δεδομένα για τα σχολεία – Έτσι θα λειτουργούν από Δευτέρα
- Ο Χ. Γκουαϊδό, η Ελλάδα και η "μεταστροφή" της Δύσης
- Οι δέκα επιπτώσεις της πανδημίας στην καταναλωτική συμπεριφορά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Οι Έλληνες εφοπλιστές με τα περισσότερα πλοία υπό ελληνική σημαία
- Μέσα στον Φεβρουάριο δάνεια σε επιχειρήσεις με εγγύηση του Δημοσίου
- Μενδώνη (ΘΕΜΑ 104,6): Δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες για Λιγνάδη – Ο καθένας μπορεί να επιλέξει πώς θα υπερασπιστεί τον εαυτό του
- ΕΛΑΣ: Οδηγός για την αποφυγή εξαπάτησης από επιτήδειους
- Κλειστά μετά τις 17:00 μίνι μάρκετ, ψιλικατζίδικα, μανάβικα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
- Η προθεσμία υποβολής αριθμού ΙΒΑΝ για τους δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης
- Σταϊκούρας: Θα ρίξουμε 3 δισ. στην πραγματική οικονομία τους πρώτους μήνες του έτους
- Facebook: Ο κυρίαρχος των social media «έκλεισε» τα 17 – Οι προβλέψεις για το μέλλον του
- Βρετανία: «Oχι» στα διαβατήρια εμβολιασμού κατά της Covid-19
- Τελευταία Νέα New Money
- ΕΛΑΣ: Οδηγός για την αποφυγή εξαπάτησης από επιτήδειους
- Η προθεσμία υποβολής αριθμού ΙΒΑΝ για τους δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης
- Βρετανία: «Oχι» στα διαβατήρια εμβολιασμού κατά της Covid-19
- Οι Έλληνες εφοπλιστές με τα περισσότερα πλοία υπό ελληνική σημαία
- Μενδώνη (ΘΕΜΑ 104,6): Δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες για Λιγνάδη – Ο καθένας μπορεί να επιλέξει πώς θα υπερασπιστεί τον εαυτό του
- Facebook: Ο κυρίαρχος των social media «έκλεισε» τα 17 – Οι προβλέψεις για το μέλλον του
- Μέσα στον Φεβρουάριο δάνεια σε επιχειρήσεις με εγγύηση του Δημοσίου
- Σταϊκούρας: Θα ρίξουμε 3 δισ. στην πραγματική οικονομία τους πρώτους μήνες του έτους
- Κλειστά μετά τις 17:00 μίνι μάρκετ, ψιλικατζίδικα, μανάβικα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
- Premia Properties: Θέτει στόχο για χαρτοφυλάκιο ακινήτων 200 εκατ. ευρώ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΣΥΡΙΖΑ: Η εξουσιοδότηση της Νίκης Κεραμέως… στη Νίκη Κεραμέως
- ΕΛ.ΑΣ: Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες για να μην εξαπατηθούν από επιτήδειους
- Παπαθανάσης: Δάνεια €50.000 σε επιχειρήσεις, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου
- Ο Σπίλμπεργκ... εξηγεί γιατί ο κινηματογράφος δεν θα πεθάνει ποτέ
- Τα νέα φάρμακα DARPin “ελπίδα” για την εξουδετέρωση του κορωνοϊού
- Το μπλόκο του διαδικτύου δεν κατάφερε να αποτρέψει τις διαδηλώσεις στη Μιανμάρ
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 23χρονη με 2,5 κιλά ηρωίνης
- Μενδώνη για Λιγνάδη : Μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει επώνυμες καταγγελίες