Έλειψαν τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις το 2018

του Κωστή Πλάντζου

Στις αποκρατικοποιήσεις που …δεν έγιναν το 2018, αποδίδεται η μείωση στο πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού, σε σύγκριση με το α΄πεντάμηνο του 2017.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή (ΓΠΒ) στα στοιχεία Ιανουαρίου – Μαΐου 2018, «ο Κρατικός Προϋπολογισμός

παρουσιάζει μειωμένο ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα κατά 239 εκατ. σε ετήσια βάση» παρότι εισπράχθηκαν 393 εκατ. ευρώ περισσότεροι φόροι και 355 εκατ. ευρώ έσοδα του ΠΔΕ.

Αυτό οφείλεται στα μειωμένα έσοδα αποκρατικοποιήσεων. Για την ακρίβεια, όπως αναφέρει η Έκθεση του ΓΠΒ, «πρόκειται για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που συνέβαλαν κατά το μεγαλύτερο μέρος στη διαμόρφωση των εσόδων αποκρατικοποιήσεων πενταμήνου 2017 στα 963 εκατ. ευρώ έναντι 221 εκατ. ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο του 2018. Παρότι σε ταμειακούς όρους τα μειωμένα έσοδα αποκρατικοποιήσεων έχουν σημαντική επίπτωση, σε δημοσιονομικούς όρους η επίπτωση είναι μικρότερη» τονίζεται στην Έκθεση.

Μπλέξανε… τα πλεονάσματα

Από την άλλη, αυξημένο είναι το πρωτογενές πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, παρότι στο πρώτο 5μηνο τα πρωτογενή πλεονάσματα ήταν μικρότερα από αυτά του 2017, τόσο στον κρατικό προϋπολογισμό όσο και στους ΟΤΑ.

Αν και το πλεόνασμα Κεντρικής Κυβέρνησης (στενός δημόσιος τομέας) ήταν μικρότερο, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή διαπιστώνει πως το Ενοποιημένο Πρωτογενές Αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης (με προσαρμογές) στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου του 2018 εμφανίζεται βελτιωμένο κατά 834 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο πεντάμηνο πέρυσι.

Όπως επισημαίνει το ΓΠΒ, υπάρχουν τομείς που κατέγραψαν βελτίωση, αλλά και πεδία που είχαν χαμηλότερες επιδόσεις όπως συνέβη στον κρατικό προϋπολογισμό και στους ΟΤΑ των οποίων τα πρωτογενή πλεονάσματα ήταν μικρότερα από ότι το α΄πεντάμηνο του 2017.

Τα πλεονάσματα αυτά στηρίχθηκαν στην υπερσυγκράτηση των κρατικών δαπανών, καθώς παρατηρείται μείωση κατά 689 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων (744 εκατ. ευρώ) αφορά δαπάνες για τόκους ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 16 εκατ. ευρώ και οι δαπάνες ΠΔΕ αυξημένες κατά 39 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι:

- Τα Νομικά Πρόσωπα εμφανίζουν μειωμένα έσοδα κατά 324 εκατ. ευρώ και μειωμένες δαπάνες κατά 103 εκατ. ευρώ, καταλήγοντας σε ένα ταμειακό πρωτογενές αποτέλεσμα επιδεινωμένο κατά 240 εκατ. σε ετήσια βάση. Η μείωση των εσόδων των Νομικών Προσώπων οφείλεται κυρίως στις μειωμένες μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 343 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

- Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταγράφουν αυξημένα έσοδα κατά 448 εκατ. ευρώ και αυξημένες δαπάνες κατά 130 εκατ. ευρώ με συνέπεια το πρωτογενές αποτέλεσμα τους να είναι πλεονασματικό αυξημένο κατά 315 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Η αύξηση των εσόδων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλεται κυρίως στις αυξημένες μεταβιβάσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ύψους 405 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

- Οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης καταγράφουν αυξημένα έσοδα κατά 318 εκατ. ευρώ και αυξημένες δαπάνες κατά 574 εκατ. ευρώ, με συνέπεια την επιδείνωση του ταμειακού πρωτογενούς πλεονάσματός τους κατά 257 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Η αύξηση των εσόδων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης οφείλεται κυρίως στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 278 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017 (το τελευταίο δεν φαίνεται στη συνοπτική ταξινόμηση του πίνακα 1).

- Η μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης κατά 344 εκατ. το πρώτο πεντάμηνο του 2018 έναντι αύξησης κατά 248 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι είχε σημαντικά ευνοϊκότερη επίπτωση στο πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης το 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα