Ελέω Θεού... ανασύσταση των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων

Οι ευρωεκλογές, πέραν της πολιτικής τους σημασίας για τη χώρα μας, έχουν ρόλο και για τη διαμόρφωση ισορροπιών και κατεύθυνσης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ειδικά όμως για την Ελλάδα, σε αυτή την οριακή περίοδο και με τον τραχανά απλωμένο, η σημασία είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Οι Γερμανοί πρέπει να πάρουν μήνυμα, όπως και οι Ελληνες πολιτικοί, οι οποίοι παρά το πρόγραμμα-Γολγοθά που έχουν συντάξει και εκτελέσει για την ελληνική οικονομία και κοινωνία δεν έχουν αποφύγει ουσιώδη λάθη, παράλληλα, δε, έχουν επιδείξει έλλειψη αποφασιστικότητας.

Αλλωστε,

δεν είναι τυχαίο ότι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους από τους εργαζομένους μέχρι τους τραπεζίτες αλλά και τους μεγάλους επιχειρηματίες. Ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να δώσει τη μεγάλη εικόνα μέχρι το 2020, επιχείρησε με την ανάλυση ενός αναπτυξιακού προγράμματος την εβδομάδα που μας πέρασε να συνοψίσει τις προοπτικές και τους τρόπους του σχεδίου ανάκαμψης.

Ασφαλώς και άφησε ερωτήματα, όμως ας ελπίσουμε ότι θα υλοποιήσει τουλάχιστον τη μείωση της φορολογίας. Από την άλλη πλευρά, για την αντιπολίτευση τίθεται το ερώτημα αν πήρε το μήνυμα της προηγούμενης Κυριακής για πραγματιστικό λόγο και αν συνειδητοποιεί την αύξηση του συστημικού ρίσκου που προκαλεί όταν μιλούν συγκεκριμένα στελέχη της.

Πολλά ζητήματα έχουν μείνει ορθάνοιχτα: οι υπερβολικά χαμηλές αμοιβές και τα θεσμικά πλαίσια που θα τις επιβραβεύσουν τα επόμενα χρόνια, η έλλειψη ουσιαστικής αναδιάρθρωσης του Δημοσίου με τη δαιμονοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση, τα 7,5 δισ. ευρώ τρύπα του ΟΑΕΕ και η αναξιόπιστη προοπτική του Ταμείου, αλλά και η υπερ-αυστηροποίηση του πλαισίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Πριν από δύο χρόνια από αυτήν εδώ τη στήλη προβλέπαμε ότι το πολιτικό σκηνικό θα εξελισσόταν με δύο πόλους: τη Δεξιά και την Αριστερά.

Τα αποτελέσματα όμως την περασμένη Κυριακή άρχισαν να δείχνουν ότι οι περίοδοι των αυτοδυναμιών και της πόλωσης δεν θα επανέλθουν εύκολα. Αποτέλεσμα, η δυναμική άνοδος του ΚΚΕ, αλλά και η επιβίωση μη συστημικών σχηματισμών.

Καθίσταται κάτι παραπάνω από αναγκαία υπό αυτές τις συνθήκες η ανασύσταση και ανασυγκρότηση του κεντρώου φορέα, που καταρρακώθηκε πολιτικά σηκώνοντας το τίμημα της χρεοκοπίας. Είναι προφανές όμως ότι με τον δρόμο που έχει ακόμα να τραβήξει η χώρα ο πολιτικός αυτός χώρος πρέπει να αποβάλει την αυτοκτονική λογική του, να θέσει στο περιθώριο τις συγκρούσεις προσώπων και να επιταχύνει την παρέμβασή του σε μια πολιτική σκηνή που έχει ανάγκη έμπειρων και ικανών ανθρώπων.

Ακόμα κι αν η σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται στην Εντατική στην Ελλάδα, εκ των πραγμάτων πρέπει να βγει από το καβούκι της. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, εξάλλου, όσο κι αν έχει διαπράξει επώδυνα λάθη στη διαχείριση της ελληνικής χρεοκοπίας, ευνοεί τη σταδιακή εξομάλυνση που περνά από την πολιτική κουλτούρα του χώρου.

Blogger Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης
Keywords
Τυχαία Θέματα