Ελλάδα - ΠΓΔΜ: Μια «δυνατή» σχέση στον τουρισμό

Της Στεφανίας Σούκη

Οι Ελληνες είναι αυτή την στιγμή η τέταρτη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για την ΠΓΔΜ, ενώ οι Σκοπιανοί είναι μεταξύ των πιο «ισχυρών» αγορών για τον ελληνικό, οδικό τουρισμό, όπως προκύπτει με βάση τα διοικητικά στοιχεία από τις κατά τόπους εισόδους της χώρας.

Με βάση τα στοιχεία από το ελληνικό Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της στα Σκόπια, οι τουρίστες στην πΓΔΜ

διαχρονικά προέρχονται, κυρίως, από την Τουρκία, την Ελλάδα, τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τις Κάτω Χώρες, την Αλβανία και τη Γερμανία.

Η Ελλάδα αποτελεί σημαντική χώρα προέλευσης αλλοδαπών τουριστών για την πΓΔΜ και βρίσκεται σταθερά μεταξύ των πρώτων θέσεων ως προς τις αφίξεις στη χώρα. Σημειώνεται ότι, σε μεγάλο βαθμό, κίνητρα για την επίσκεψη Ελλήνων στην πΓΔΜ αποτελούν η πραγματοποίηση φθηνών αγορών αγαθών και υπηρεσιών (πχ οδοντιατρικών), αλλά και η επίσκεψη στα καζίνο στα νότια της χώρας. Επίσης, οι πολίτες της πΓΔΜ επισκέπτονται συχνά τη χώρα μας, τόσο τα Σαββατοκύριακα ή τα εορταστικά τριήμερα, όσο και το καλοκαίρι, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο κύριος προορισμός τους είναι οι ακτές της Βορείου Ελλάδος (Χαλκιδική και Πιερία). Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια επιλέγουν ολοένα και περισσότερο και άλλες περιοχές της Ελλάδος, συμπεριλαμβανομένων και των νησιών.

«Σημαντικά, κυρίως για την αγορά της Θεσσαλονίκης, είναι τα μονοήμερα ή ολιγοήμερα ταξίδια των κατοίκων της πΓΔΜ για ψώνια. Οι αγορές αυτές αποτελούν έμμεσες εξαγωγές για τη χώρα μας και ασφαλώς συντελούν στην τόνωση της εγχώριας τοπικής οικονομίας», αναφέρει χαρακτηριστικά το Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σκοπίων. «Η βελτίωση του οδικού δικτύου από την πλευρά της πΓΔΜ, κατά μήκος του Πανευρωπαϊκού άξονα Χ και η παράδοση των τελευταίων υπό κατασκευή τμημάτων πρόκειται να ενισχύσει περαιτέρω τη ροή επισκεπτών εκατέρωθεν των συνόρων. Οι τουριστικές υποδομές στην πΓΔΜ τυγχάνουν βελτίωσης, γεγονός που δημιουργεί ευκαιρίες για την δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων στη γειτονική αγορά», επισημαίνεται επιπλέον .

Οι αλλοδαποί τουρίστες που επισκοπήθηκαν την πΓΔΜ κατά την διάρκεια του 2017 προήλθαν από τις εξής χώρες: Τουρκία (20,6%), Σερβία (8,4%), Βουλγαρία (7,3%), Ελλάδα (7,1%), Ολλανδία (4,3%), Γερμανία (3,7%), Πολωνία (3,5%), Αλβανία (3,4%) και Κόσσοβο (2,8%). Οι αφίξεις τουριστών στη πΓΔΜ ανήλθαν, κατά μέσον όρο, σε 537,41 εκατοντάδες άτομα από το 2003 έως το 2017, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των 1.888 εκατοντάδων ατόμων τον Αύγουστο 2017, και στο χαμηλότερο των 210 εκατοντάδων ατόμων τον Φεβρουάριο 2006.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας της πΓΔΜ (2017), το σύνολο των δομών φιλοξενίας στη χώρα ανέρχεται σε 574 καταλύματα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ξενοδοχεία, μοτέλ, κάμπινγκ, ενοικιαζόμενα δωμάτια κλπ. Ειδικότερα, τα ξενοδοχεία στη χώρα με άδεια κατηγορίας από 5 έως 1 αστέρων ανέρχονται σε 230, ενώ τα κάμπινγκ σε 13 και συνολικά οι τουριστικές κλίνες ανέρχονται σε 46.289.

Στα Σκόπια δραστηριοποιούνται οι ξενοδοχειακές μονάδες franchise: «Holiday Inn», «Best Western» και «Marriott». Έχει αρχίσει εδώ και καιρό, η κατασκευή του Double Tree του Hilton, ωστόσο η παράδοσή του έχει καθυστερήσει από τα τέλη Νοεμβρίου 2017, λόγω προβλημάτων. Παράλληλα, το Marriott φαίνεται να μελετά την δημιουργία μιας δεύτερης ξενοδοχειακής μονάδας, το Courtyard by Marriott. «Τουριστικός τομέας στην πΓΔΜ» 2018 Γραφείο ΟΕΥ - Σκοπίων 4 Ο τουριστικός τομέας στην πΓΔΜ προσφέρει ευκαιρίες στις ελληνικές επιχειρήσεις για επιχειρηματικές, επενδυτικές και εμπορικές δραστηριότητες και διαθέτει προοπτικές για περαιτέρω μελλοντική ανάπτυξη στην διμερή συνεργασία ταξιδιωτικών γραφείων και πρακτορείων.

Στο πλαίσιο των προτάσεων ενίσχυσης τουριστικών ροών από την πΓΔΜ προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας της γειτονικής χώρας, το τουριστικό ρεύμα που κατευθύνεται στη χώρα μας από την πΓΔΜ είναι μεγάλο, συγκριτικά με τον συνολικό αριθμό κατοίκων της χώρας που δεν ξεπερνά τα δύο (2) εκατομμύρια. «Με την πάροδο του χρόνου, αυξάνεται ο αριθμός των Σκοπιανών που διαθέτουν αρκετά υψηλό εισόδημα, που τους επιτρέπει να πραγματοποιούν ταξίδια σε νέους προορισμούς στη χώρα μας. Επιπλέον, αυξάνεται συνεχώς το ενδιαφέρον για τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου Πελάγους και προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθούσαν οι αεροπορικές σύνδεση μεταξύ των δυο χωρών, διευκολύνοντας τη γρηγορότερη πρόσβαση π.χ στην Κρήτη και σε άλλα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους», επισημαίνεται στη σχετική ανάλυση.

Παράλληλα, αρκετές ελληνικές παραθαλάσσιες ή άλλες περιοχές αναδεικνύονται σε νέο τουριστικό προορισμό για τους κατοίκους της πΓΔΜ, εξ αιτίας της βελτίωσης των οδικών υποδομών, π.χ. οι Σκοπιανοί εξερευνούν συχνότερα τις ομορφιές της Ηπείρου, λόγω της Εγνατίας Οδού. «Υπό αυτό το πρίσμα, θα βοηθούσε η στοχευμένη προβολή του τουριστικού προϊόντος, με την μορφή ειδικών εκδηλώσεων, τις οποίες θα μπορούσε να διοργανώσει το Γραφείο ΟΕΥ-Σκοπίων, σε συνεργασία με κλαδικούς και επαγγελματικούς φορείς, Επιμελητήρια, Δήμους, Περιφέρειες ή/και επιχειρήσεις. Συχνά, λόγω χαμηλού κόστους, προβάλλονται στην εδώ αγορά, ιδίως από τα τοπικά τουριστικά γραφεία, πακέτα διακοπών, εκτός κύριας καλοκαιρινής περιόδου. Το γεγονός αυτό συμβάλλει στην παράταση του χρόνου λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα. Υπάρχει, ωστόσο, περιθώριο και για πακέτα υψηλότερων προδιαγραφών που να απευθύνονται στο αντίστοιχο εισοδηματικό κοινό της πΓΔΜ».

Keywords
Τυχαία Θέματα