Ελλάδα: Η επέτειος του Τσίπρα και η μεγάλη μάχη του ασφαλιστικού

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας γιορτάζει έναν χρόνο απ' την ανάληψη της εξουσίας τη Δευτέρα την ώρα που η χώρα έχει να αντιμετωπίσει μία ακόμα μεγάλη μάχη, αυτή τη φορά για το ασφαλιστικό.

Καθώς μία εξαντλητική διαπραγμάτευση για τις μεταρρυθμίσεις με τους πιστωτές της χώρας είναι σε εξέλιξη τα ομόλογα βυθίζονται για ακόμα μία φορά έπειτα από έναν χρόνο που φαντάζει σαν τραινάκι ρόλερ κόστερ.

Ο

Τσίπρας κινείται σε συγκρουσιακή τροχιά για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, την οποία προωθεί με αύξηση των εισφορών και όχι με περικοπή των κύριων συντάξεων. Οι αντιδράσεις στη χώρα αυξάνονται καθώς οι Έλληνες προετοιμάζονται για περισσότερο πόνο υπό τη διακυβέρνηση ενός πρωθυπουργού που εκλέχθηκε με υποσχέσεις κατά της λιτότητας.

«Τα χειρότερα εξακολουθούν να βρίσκονται μπροστά για τον Τσίπρα σε επίπεδο κοινωνικών αντιδράσεων στα δύσκολα μέτρα όπως τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού», εκτιμά η Σωτηρία Θεοδωροπούλου, αναλυτής στο European Trade Union Institute στις Βρυξέλλες. «Τα μέτρα στοχεύουν κυρίως τη μεσαία τάξης, αυτούς δηλαδή που εν πολλοίς τον έφεραν στην εξουσία, και το όποιο μήνα του μέλιτος απόλαυσε η κυβέρνηση με τα συνδικάτα πλέον έχει τελειώσει».

Οι αγορές έχουν αντιληφθεί την πιθανή αναταραχή που έρχεται με αποτέλεσμα σήμερα τα ελληνικά ομόλογα να εμφανίζοντας ως τα χειρότερα κρατικά ομόλογα σε αποδόσεις για το 2016, με βάση τα στοιχεία του Bloomberg.

Αυξάνονται οι αποδόσεις

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά έχουν αυξηθεί 102 μ.β. Στο 9,31% απ' την αρχή της χρονιάς. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι οι αποδόσεις των διετών ομολόγων έχουν αυξηθεί 404 μ.β. περισσότερες απ' ότι αυτές των 10ετών. Πρόκειται για επίπεδα που είδε η χώρα λίγο πριν υπογράψει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης τον περασμένο Αύγουστο και καταδεικνύουν την αυξανόμενη ανησυχία των επενδυτών για μία πιθανή στάση πληρωμών.

«Αυτό το μέγεθος των αναταράξεων στις ελληνικές αποδόσεις δείχνουν ότι η ελληνική κρίση δεν έχει τελειώσει», σχολιάζει ο Gianluca Ziglio, ο εκτελεστικός δ/ντης ανάλυσης σταθερού εισοδήματος της Sunrise Brokers LLP στο Λονδίνο, σχολιάζοντας ότι κάθε φορά που πλησιάζει μία αξιολόγηση υπάρχουν μεγάλες πιέσεις.

Παγερή υποδοχή

Η παγερή υποδοχή του Τσίπρα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ την περασμένη εβδομάδα στο Νταβός, όπου είχε συναντήσεις μεταξύ άλλων με την εκτελ. Δ/ντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ήλθε καθώς Έλληνες αξιωματούχοι στην Αθήνα και χαμηλόβαθμα στελέχη των Θεσμών αντάλλασσαν στοιχεία σε σχέση με τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε στο Νταβός ότι οι ελληνικές προτάσεις, που θα συγχωνεύσουν πολλά ασφαλιστικά Ταμεία και θα μειώσουν τις κοινωνικές δαπάνες κατά 1% του ΑΕΠ φέτος, ήταν ένα ολοκληρωμένο πρώτο προσχέδιο που χρειάζεται να συμπληρωθούν. Απ' την πλευρά τους ο Τσίπρας και ο υπ. Οικονομικών του, Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπογράμμισαν την ανάγκη για μία ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώστε να δοθεί το μήνυμα στους επενδυτές ότι η χώρα γύρισε σελίδα.

Πονοκέφαλος στο εσωτερικό

Η ανάγκη της κυβέρνησης για διεθνή επιτυχία έρχεται την ώρα που αυξάνονται οι αντιδράσεις στο εσωτερικό. Ο Τσίπρας θα πρέπει να περάσει τις μεταρρυθμίσεις απ' τη Βουλή, όπου έχει την πλειοψηφία μόλις για τρεις έδρες. Επίσης κατά την τελευταία διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης, αγρότες και αλιείς απειλούν να προχωρήσουν σε αποκλεισμό των μεταφορών.

Ο Τσίπρας επίσης έχει να αντιμετωπίσει μία αντιπολίτευση που προσπαθεί να αναγεννηθεί, με τη ΝΔ να προσπερνά το ΣΥΡΙΖΑ σε δύο δημοσκοπήσεις μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη θέση του προέδρου.

Επίσης και στο επιχειρηματικό μέτωπο υπάρχουν πολλά προβλήματα με μία διαμάχη για την ανάπτυξη ενός ορυχείου Χρυσού στη Β. Ελλάδα να προκαλεί προβλήματα στις σχέσεις με την καναδική Eldorado Gold και την απομάκρυνση του διευθύνοντος συμβούλου της Τρ. Πειραιώς να προκαλεί την αναστάτωση του hedge fund Paulson & Co. Inc. Και οι δύο είναι επενδυτές στη χώρα.

Υπό τους όρους της διάσωσης η κυβέρνηση πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα προϋπολογισμού 3,5% μέχρι το 2018. Αυτός ο στόχος υπογραμμίζει τις απαιτήσεις των δανειστών της Ελλάδας ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση πρέπει να επιφέρει αρκετές εξοικονομήσεις. Και πίσω απ' αυτό υπάρχει η υπόσχεση ότι θα ακολουθήσει η ελάφρυνση του χρέους, που θα λειτουργούσε ως ψήφος εμπιστοσύνης που θα προσελκύσει επενδύσεις και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της χώρας.

Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει πει ότι οι κύριες συντάξεις αποτελούν “κόκκινη γραμμή” την οποία δεν θα περάσει. Για τους πιστωτές όμως οι προτεινόμενες εναλλακτικές της κυβέρνησης της αύξησης των εισφορών αντί των περικοπών συντάξεων θα έπλητε την ανάπτυξη. Μέχρι να λυθεί η διαφωνία, οι επενδυτές καθιστούν τον κυβερνητικό στόχο για επιστροφή στις αγορές ομολόγων στο β' εξάμηνο της χρονιάς μη πιθανό.

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι πρόβλημα», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Bloomberg στο Νταβός την περασμένη Παρασκευή. «Είναι τόσο μπερδεμένο το πράγμα που το μόνο που μπορείς να κάνει είναι εικασίες. Αλλά δεν υπάρχει λύση, και ακριβώς το πρόβλημα έρχεται ξανά στο σημείο βρασμού. Μπορεί να το παρατηρήσει κανείς στο βλέμμα του Τσίπρα», σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα