Ελλάδα: Σε χαμηλό πέντε μηνών ο σύνθετος PMI τον Οκτώβριο

Στις 48,6 μονάδες υποχώρησε ο ελληνικός δείκτης PMI για τη μεταποίηση τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Markit, διατηρώντας την τάση συρρίκνωσης, παρά τις εκτιμήσεις των αναλυτών που «έβλεπαν» το PMI στις 49,9 μονάδες.

Σύμφωνα με τη Markit, καταγράφηκε σημαντική μείωση τόσο της παραγωγής όσο και των νέων παραγγελιών.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα

(Purchasing Managers' Index® – PMI®) –ένας σύνθετος δείκτης ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– υποχώρησε από τις 49,2 μονάδες του Σεπτεμβρίου στις 48,6 μονάδες τον Οκτώβριο, καταγράφοντας χαμηλό πέντε μηνών.

Η πρόσφατη τιμή υπέδειξε ελαφρώς ταχύτερη συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα, ωστόσο, η ύφεση παρέμεινε μέτρια.

Τα επίπεδα παραγωγής των Ελλήνων παραγωγών αγαθών μειώθηκαν για δεύτερο συνεχή μήνα τον Οκτώβριο. Παρότι ο ρυθμός συρρίκνωσης επιταχύνθηκε στον δριμύτερο που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο, παρέμεινε σχετικά χαμηλός.

Ο συνολικός όγκος νέων παραγγελιών υποχώρησε περαιτέρω τον Οκτώβριο. Ο ρυθμός μείωσης ήταν έντονος ενώ επιταχύνθηκε από τον αντίστοιχο του Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, η συρρίκνωση επικράτησε σε ευρύ φάσμα, καθώς μέλη του πάνελ κατέγραψαν περιορισμένες εισερχόμενες νέες εργασίες τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από τις αγορές του εξωτερικού.

Επιπρόσθετα, ο ρυθμός με τον οποίο μειώθηκαν οι νέες παραγγελίες εξαγωγών ήταν ο δριμύτερος που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο.

Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες εξακολούθησαν να αυξάνουν το προσωπικό τους, επεκτείνοντας την υφιστάμενη τάση δημιουργίας θέσεων εργασίας σε πέντε συνεχείς μήνες. Η αύξηση καταγράφηκε παρά την περαιτέρω σημαντική επιδείνωση των επιπέδων ανεκτέλεστων εργασιών.

Επίσης, οι παραγωγοί αγαθών καταγράφουν υποχώρηση των αδιεκπεραίωτων εργασιών σε κάθε μία από τις τελευταίες 100 περιόδους της έρευνας.

Τα στοιχεία της έρευνας του Οκτωβρίου υπέδειξαν περαιτέρω σημαντική αύξηση της μέσης επιβάρυνσης κόστους, επιμηκύνοντας την τρέχουσα περίοδο κατά την οποία καταγράφεται αύξηση του κόστους σε επτά μήνες. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτα στοιχεία, οι υψηλότερες τιμές του χάλυβα και των γαλακτοκομικών προϊόντων ήταν από τους παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση των τιμών εισροών γενικότερα. Εν τω μεταξύ, οι κατασκευαστές περιόρισαν την αγοραστική τους δραστηριότητα για έκτο συνεχή μήνα.

Οι παραγωγοί αγαθών στην Ελλάδα εξακολούθησαν να μειώνουν τις τιμές χρέωσης τον Οκτώβριο. Η πρόσφατη μείωση ήταν η τέταρτη κατά σειρά, ενώ ο ρυθμός μείωσης διατηρήθηκε εντονότερος από τον επί μακρόν μέσο όρο που καταγράφεται στην ιστορία της έρευνας.

Οι εταιρείες του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα ήρθαν αντιμέτωπες με βραδύτερους χρόνους παράδοσης προμηθειών, τον Οκτώβριο. Ωστόσο, η επιδείνωση της απόδοσης των προμηθευτών ήταν οριακή και ακολούθησε μετά τη βελτίωση που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο.

Τέλος, τα αποθέματα των Ελλήνων κατασκευαστών περιορίστηκαν τον Οκτώβριο, καθώς μέλη του πάνελ ανέφεραν μειώσεις τόσο των αποθεμάτων εισροών όσο και των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων.

Ο Samuel Agass, οικονομολόγος της IHS Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI® δήλωσε σχετικά:

«Ο μεταποιητικός τομέας στην Ελλάδα δέχθηκε ακόμα ένα χτύπημα τον Οκτώβριο, καθώς ορισμένοι από τους κύριους δείκτες PMI υποχώρησαν περαιτέρω σε πλαίσια ύφεσης. Η παραγωγή, το σύνολο των νέων εργασιών και τα αποθέματα προμηθειών συρρικνώθηκαν με δριμύτερο ρυθμό σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, εντείνοντας, κατά συνέπεια, την παρούσα γενική ύφεση που επικρατεί στον τομέα. Έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του Οκτωβρίου, η τάση που επικρατεί στις εταιρείες είναι να συνεχίσουν την πολιτική πρόσληψης εργαζομένων που ακολουθούν, ιδιαίτερα εν όψει της σημαντικής μείωσης των επιπέδων ανεκτέλεστων εργασιών. Ωστόσο, καθώς το κόστος εισροών εξακολουθεί να αυξάνεται, σε συνδυασμό με την περαιτέρω μείωση των τιμών πώλησης από τους κατασκευαστές, η πιθανότητα διατήρησης του ρυθμού αύξησης των θέσεων εργασίας μέχρι το τέλος του έτους είναι αμυδρή».

Keywords
Τυχαία Θέματα